ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι του 2013

Σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2013 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:20
 ΑΘΗΝΑ
Με το Μαξίμου να διαμηνύει με κάθε τρόπο προς την τρόικα ότι "δεν θα ληφθούν νέα μέτρα", άρχισε το απόγευμα ο νέος κύκλος επαφών με τους επικεφαλής των δανειστών, με πρώτο ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ, όπου επί τάπητος τέθηκαν ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το δημοσιονομικό κενό και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μεταφέρουν ότι η τρόικα άκουσε όλες τις εναλλακτικές για τα ανοιχτά μέτωπα και εκφράστηκε αισιοδοξία ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για 5 δόσεις για το "χαράτσι" και όχι για 4, όπως ζητούσε η τρόικα, και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, καθώς και η μη καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε λακωνικά ότι "κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές".
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα της ατζέντας και κυρίως οι εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013- 2014, το οποίο προκύπτει κυρίως από την τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς για τον φόρο στα ακίνητα.
Οι επικεφαλής της τρόικας είχαν συνάντηση και με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους ζήτησε "παράταση" προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την κινητικότητα.
Το Reuters μιλάει για θρίλερ
Δύσβατο μονοπάτι θυμίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το ΔΝΤ προτίθεται να παγώσει τη διαδικασία εκταμίευσης της επόμενη δόσης εάν δεν καλυφθεί πρώτα το δημοσιονομικό κενό.
Αξιωματούχοι της τρόικας δηλώνουν -ανωνύμως- ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, καθώς η χώρας μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις με έμφαση στην αναδιάρθρωση του δημοσίου, η οποία δεν έχει προχωρήσει όπως ορίζεται στο πρόγραμμα.
Διυπουργική σύσκεψη
Το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι τα πράγματα "είναι πράγματι δύσκολα". Ο ίδιος συμπλήρωσε: "Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου".
Ερωτηθείς εάν η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, είπε "ελπίζουμε πως όχι".
Η χώρα μας θα μπορούσε να λάβει 2 δισ. ευρώ από το σύνολο της δόσης έως τον Αύγουστο και το υπόλοιπο ποσό να δοθεί τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά τους, οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι προτείνεται στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο για το κλείσιμο της τρύπας στον ΕΟΠΠΥ, την όποια υπέρβαση δαπάνης να τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές.
"Το σύστημα είναι έτοιμο, εμείς θα βάλουμε τα νούμερα", ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Δήλωσαν επίσης ότι "είμαστε ευτυχείς" σχετικά με την απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να τοποθετήσει ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ και τους προκάτοχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
"Καλά προετοιμασμένοι" για τη συνάντηση με την τρόικα, δήλωσαν οι παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας πως "ό,τι σας έχουμε πει έως τώρα ισχύει" σχετικά με το αίτημα για παράταση στο χρονοδιάγραμμα για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Συνάντηση με Βρούτση
Η τρόικα θα συνεχίσει τις επαφές της την Τρίτη με συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση για τα εργασιακά.
Εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να θέσει η τρόικα ζήτημα αύξησης του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα για απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου εξόδου από την αγορά εργασίας «άναψαν φωτιές» για το ενδεχόμενο να θέσει η τρόικα ζήτημα και νέων παρεμβάσεων στον κατώτατο μισθό και τις αποζημιώσεις.
Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τον διπλασιασμό του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βάζει φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε το ποσοστό ανεργίας.
Παράλληλα, διαβεβαίωση ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί παρέχει για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει μετά το 2017.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ
Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014. Κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα, με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε 4 από 5 οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης είναι η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014.
Στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί πριν από τον ανασχηματισμό ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της τρύπας.
Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass