Η ΤΡΟΪΚΑ ΖΗΤΕΙ… ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τελεσίγραφο με εξωφρενικές απαιτήσεις

Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά αύξηση ΦΠΑ και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που θα αυξήσουν όρια ηλικίας και θα μειώσουν συντάξεις

Δημοσίευση: 29 Νοε 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:41

 

 


ΑΘΗΝΑ
Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ (6,5%) προκειμένου να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για κίνηση που εκτιμάται ότι θα εξευμενίσει την τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο.
Σαμαράς και Βενιζέλος, παρουσία Χαρδούβελη, συναντήθηκαν στο Μαξίμου, για να θέσουν επί τάπητος τις κυβερνητικές προτάσεις προς τους δανειστές στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε: "πολλά γίνονται, πολλά γίνονται".
Το κλίμα στην Αθήνα είναι βαρύ εξαιτίας των απαιτήσεων της τρόϊκας, η οποία, με τη μορφή τελεσιγράφου ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει εντός του Σαββατοκύριακου, σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με:
- Κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών
Το μέτρο αυτό αφορά σε 250.000 εργαζόμενους, κυρίως μητέρες ανηλίκων αλλά και άνδρες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και θα σημάνει επιπλέον εργασία από 5 έως 7 χρόνια, ή ακόμη και 10 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βγει κανείς στη σύνταξη.
Η τρόικα εκτιμά ότι το όφελος στον προϋπολογισμό από την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε βάθος τριετίας είναι 330 εκατ. ευρώ, αγνοώντας όμως τον κίνδυνο μαζικής φυγής μέχρι το τέλος του χρόνου 150.000 εργαζομένων που σήμερα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες από τα ταμεία θα φτάσουν στο 1,6 δισ. ευρώ.
- Αύξηση εργάσιμου βίου από 15 χρόνια σε 20 ή 21 χρόνια για την κατώτατη σύνταξη
Η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή του μέτρου αυτού για όλους, αλλά η κυβέρνηση αντιπροτείνει να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από την 1/1/1975 και μετά, δηλαδή για όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών.
- Αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης, με βάση υπολογισμού τα 5 τελευταία χρόνια.
Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα σήμαινε μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, αφού εάν καθιερωθεί ως βάση υπολογισμού η τελευταία πενταετία κατά την οποία οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν και στις μειώσεις των συντάξεων. Με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικα, το όφελος στον προϋπολογισμό από το μέτρο αυτό θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.
- Πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι 31/12/2017
Με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα, το πάγωμα στις συντάξεις ισχύει μέχρι το τέλος του 2015 και τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να παραταθεί άλλα δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι το όφελος του προϋπολογισμού θα είναι 1,8 δισ. ευρώ στη διετία 2016-2017.
- Πιο αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ
Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι δανειστές είναι η κατάργηση του επιδόματος και η ενσωμάτωσή του στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
- αυξήσεις στον ΦΠΑ,
- αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες.
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, η έξοδος από το πρόγραμμα την 1η Ιανουαρίου χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως διαρρέει πως δεν δέχεται μειώσεις συντάξεων ούτε νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες, ενώ περιορίζει την προοπτική των αυξήσεων του ΦΠΑ σε ειδικά προϊόντα και κατηγορίες.
Αναφορικά με το καθεστώς ΦΠΑ, στον μειωμένο συντελεστή του 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι θεατρικές παραστάσεις, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του συντελεστή στο 8% μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, αρνούμενη αυξήσεις στα φάρμακα.
Από την ενημέρωση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Τουρκία προκύπτει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι για εφέτος η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες έκλεισε και πως ίσως από του χρόνου να υπάρξει μια μόνιμη λύση προς άλλη κατεύθυνση. Το ΥΠΟΙΚ διαμηνύει ότι φαντάζει αδύνατο να υπάρξει αλλαγή, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, πάντως, είναι ότι ακόμη και ο πιο διαλλακτικός απέναντι στην Ελλάδα επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί ζήτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, εκτιμώντας όμως πως το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου έχει χαθεί.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, στην αντιπρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να καλύψει 1 δισ. ευρώ δημοσιονομικού κενού , εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονομήσεις σε φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, κ.λπ.) και 500 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων.
Σε αυτές τις παρεμβάσεις, εκτός από την αύξηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στις εφημερίδες, αλλά και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων (οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξαιρεθούν τα φάρμακα), περιλαμβάνεται πλέον και η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία ακούμε ότι αποτελούν εμπόδιο στη συνεννόηση μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς, ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, μειώσεις στο Δημόσιο, ΦΠΑ, τα ακούτε για πρώτη φορά; Πόσους μήνες δεν τα έχουμε ακούσει; Άρα, λοιπόν, η μεν τρόικα ακολουθεί με έναν ψυχρό τρόπο την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση, το οποίο το είχε υπερασπιστεί, δεν έχει αμφισβητήσει τη λογική του, τον πυρήνα της πολιτικής του. Έχει βγει στην Ευρώπη και μαζί με την κ. Μέρκελ ο κ. Σαμαράς είναι οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές των ακραίων μνημονιακών πολιτικών και τώρα βλέπει ξαφνικά ότι αυτή η στρατηγική δεν αποδίδει. Δεν αποδίδει. Εκλιπαρεί για την επιείκεια, αλλά η επιείκεια δεν έρχεται και συνθλίβεται ανάμεσα στις δεσμεύσεις της, στα πιστεύω της, στην ιδεολογία της και την πολιτική της που είναι το μνημόνιο και από την άλλη στην πραγματικότητα, την κοινωνική κατακραυγή. Αυτές είναι οι μυλόπετρες που συνθλίβουν σήμερα την κυβέρνηση... Ότι εάν θέλεις πράγματι να πας σε μία άλλη εποχή, αν θες να φύγεις από το μνημόνιο, πρέπει να διαθέτεις σχέδιο. Δεν μπορείς να ξεκινάς και να λες ότι το χρέος είναι βιώσιμο, διότι τότε δεν υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης…».
ΤΟ ΚΚΕ
«Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας δεν αφορούν τη λήψη ή όχι νέων αντιλαϊκών μέτρων, που είναι δεδομένη, αλλά τον τρόπο και χρόνο μετάβασης στην νέα φάση επιτήρησης, κατά την οποία θα συνεχιστεί ο σφαγιασμός των λαϊκών δικαιωμάτων», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Είτε το μνημόνιο τελειώσει τυπικά στις 31/12/2014, είτε παραταθεί για κάποιους μήνες ακόμη, είτε συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα το ΔΝΤ είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι θα είναι εδώ οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου, δηλαδή τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ.
Και καταλήγει: «Τώρα χρειάζεται λαϊκός ξεσηκωμός για να εμποδίσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να απαιτήσουμε κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων και ν' ανοίξουμε το δρόμο για ν' απαλλαγούμε οριστικά από την ΕΕ, το χρέος και τα μονοπώλια, απ' τις κυβερνήσεις - σημερινές ή αυριανές - που αναγνωρίζουν και υπηρετούν αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο».   

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass