Σύντομες ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2024 7:21

Συνάντηση Αγγελούδη-Ιμάμογλου

Στο επίκεντρο η συνεργασία Θεσσαλονίκης με Κωνσταντινούπολη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τις προοπτικές συνεργασίας συζήτησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Στη συνάντηση που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλη Γάκη, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι οι δύο πόλεις συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς και μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά πεδία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο Δήμων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Για τον σκοπό αυτόν συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας που θα εργαστεί για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινών δράσεων, το οποίο θα επικυρωθεί με την επίσκεψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στη Θεσσαλονίκη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αφού ευχαρίστησε τον κ. Ιμάμογλου για τη θερμή υποδοχή, ο κ. Αγγελούδης επισήμανε ότι «για εμάς συνιστά προτεραιότητα η ανάπτυξη διεθνών, παραγωγικών συνεργασιών με στόχο την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού προϊόντος και την περαιτέρω αναβάθμιση του αθλητισμού». Υπογράμμισε, ακόμη ότι «είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε από κοινού συνθήκες μόνιμης, σταθερής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» και ότι «για τον λόγο αυτόν, παροτρύνουμε τους πολίτες Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης να επισκέπτονται τις δύο πόλεις».
ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Αγγελούδη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στους μακραίωνους πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Θεσσαλονίκη, καθώς, επίσης, να συζητήσουν διάφορα επίκαιρα θέματα. Στην επίσκεψη ήταν παρών και ο πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

 

Προβάδισμα 10,5 μονάδων για ΝΔ

*Ποιοι προηγούνται στο ΠΑΣΟΚ, ποιον θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση ALCO

ΑΘΗΝΑ
Προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει η νέα δημοσκόπηση της Alco που παρουσίασε ο ALPHA. Ταυτόχρονα έχει ενδιαφέροντα ευρήματα για τις εσωκομματικές διαδικασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα της Alco που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κωστής Παναγόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τον Αντώνη Σρόιτερ, διενεργήθηκε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και μετά τη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκπαραθυρώθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Το δείγμα της έρευνας, ήταν το κλασικό, 1.000 ατόμων, μαζί με ένα πρόσθετο δείγμα 700 δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου.
Πρόθεση ψήφου
Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου: Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% με άνετο προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων αν και πεσμένη από το 28,3% των ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεύτερο κόμμα ανεβάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας 13,2%. Τρίτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 9,9%, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,1% και ακολουθούν ΚΚΕ 7,7%, Νίκη 3,8%, Πλεύση 3,3%, Φωνή Λογικής 3,4%.
Κούρσα ΠΑΣΟΚ
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση στο ερώτημα ποιον θέλουν για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απαντούν δείχνοντας το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα για β’ γύρο, ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» το ζευγάρι σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγόπουλος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 28,7%, ο Χάρης Δούκας δεύτερος με 23,1%, η Άννα Διαμαντοπούλου τρίτη με 17,2%, ο Παύλος Γερουλάνος τέταρτος με 9,4% και ακολουθούν οι Μιχάλης Κατρίνης με 4,4% και Ν. Γιαννακοπούλου με 3,3%. Αναποφάσιστο δηλώνει ποσοστό της τάξης του 13,7%.
Τα δίδυμα του δευτέρου γύρου
Στα πιθανά δίδυμα του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, η Alco ανιχνεύει τα εξής: Ανδρουλάκης με Δούκα κερδίζει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43,8% έναντι 33,1% του δημάρχου Αθηναίων με αναποφάσιστους το 23,1%. Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου και πάλι κερδισμένος με 44% εμφανίζεται ο κ. Ανδρουλάκης έναντι 31,4% της αντιπάλου του. Αναποφάσιστο δηλώνει το 24,6%. Τέλος, στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Γερουλάνου και πάλι κερδίζει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 46,8% έναντι 27,7% του αντιπάλου του και αναποφάσιστους το 25,5%.
Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη
Στο ερώτημα ποια θέση παίρνουν στην αντιπαράθεση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ένας στους δύο (49%) από το γενικό σύνολο εκτιμά ότι ήταν σωστή η απόφαση της ΚΕ του κόμματος να αποδεχθεί την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη, έναντι 25% που τη θεωρεί λανθασμένη και 26% που δεν απαντούν. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο απόλυτος διχασμός καθώς το 45% θεωρεί ότι ήταν σωστή και ακριβώς το ίδιο ποσοστό (45%) θεωρεί λάθος την καθαίρεση Κασσελάκη. Το 10% δεν απαντά. Στο σύνολο των ψηφοφόρων, με αυθόρμητες απαντήσεις το 11% εκτιμά ότι με τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 10% ο Στέφανος Κασσελάκης και αμέσως μετά οι: Σωκράτης Φάμελλος με 6%, Παύλος Πολάκης 6%. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το σκηνικό αλλάζει. Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται πιο πιθανό να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος από το 31% των ερωτηθέντων. Το 15% εκτιμά ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 9% επιλέγει Σ. Φάμελλο, το 7% Νίκο Παππά, το 6% τον Π. Πολάκη.

 

Απαιτούμε δίκαιη κατανομή των βαρών

Δήλωσε ο Π. Μαρινάκης για το μεταναστευτικό

ΑΘΗΝΑ
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 μίλησε χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, αλλά και στο μεταναστευτικό. Σε ερώτηση τι εξέλιξη θα έχει το ζήτημα του μεταναστευτικού μετά από της απόφαση της Γερμανίας για ελέγχους στα σύνορά της ο κ. Μαρινάκης τόνισε «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι ο σάκος του μποξ». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία είναι το σύνορο της Ευρώπης. Τρία πράγματα θα σας πω πολύ γρήγορα. Έχει μειώσει 85% τις ροές. Από εκεί που έκρινε μία αίτηση ασύλου σε δύο-τρία χρόνια, την κρίνει σε δύο-τρεις μήνες. Και οι προτάσεις της Ελλάδας, υιοθετήθηκαν στο Σύμφωνο για άσυλο και τη μετανάστευση, το οποίο είναι υποχρέωση της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση – θέλω να ακουστεί δυνατά – δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι «ο σάκος του μποξ» ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολίτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα. Δεν πρόκειται εμείς να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε την χθεσινή μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους τομείς της απασχόλησης και των εισοδημάτων: «Μέσα σε 5 χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε θεαματικά. Παράλληλα, ο μέσος μισθός ανέβηκε από τα 1.046 ευρώ που τον παραλάβαμε, στα 1.300 και υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού να φτάσει στα 1.500 στο τέλος της τετραετίας». Για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, υπογράμμισε ότι «δεν είναι ελληνικό φαινόμενο» κι αναφέρθηκε στα μέτρα της Κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, χωρίς να παραγνωρίζει όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. «Η επόμενη μεγάλη προτεραιότητα της Κυβέρνησης μετά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι η στεγαστική κρίση», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στις σχετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

 

Νεκρός 55χρονος ορειβάτης στον Ολυμπο

Η σορός του μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο από τα συνεργεία διάσωσης

ΑΘΗΝΑ
Νεκρός εντοπίστηκε 55χρονος ορειβάτης από τη Γερμανία στον Όλυμπο. Ο άνδρας, ο οποίος είχε ξεκινήσει να ανεβαίνει το βουνό, μαζί με άλλα άτομα, ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Παρά τις πρώτες βοήθειες που του προσφέρθηκαν κατέληξε, πιθανώς από παθολογικά αίτια, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες του delalis.gr. Οι διασώστες της 2ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της 2ης Ειδικής Μονάδας Ορεινών Διασώσεων (ΕΜΟΔΕ) εντόπισαν τη σορό του 55χρονου και τη μετέφεραν σε προσβάσιμο σημείο, όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Επιχείρησαν συνολικά 14 πυροβέστες και δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της 2ης ΕΜΟΔΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass