Υγειονομική βόμβα και στο βάθος θηρευτές…

Τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό - Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή - Τι συστήνει ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος - Τα 4 μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 9:59

ΑΘΗΝΑ
Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στα νερά του Παγασητικού, που καλύπτονται από νεκρά ψάρια.

Ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου συνεχίζεται με κάθε μέσο, με τις Αρχές να έχουν τοποθετήσει και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά, λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό Κόλπο, για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών έως ότου τα περισυλλέξουν. Οι Αρχές συνιστούν την αποφυγή κολύμβησης σε αρκετές παραλίες, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη, με επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για προσέλκυση επικίνδυνων θηρευτών από τα νεκρά ψάρια.
«Αφού βρεθήκαν ήδη νεκρά ψάρια, και δεν είναι λίγα, αυτή τη στιγμή το επόμενο που θα δούμε είναι φυσικοί θηρευτές που τρώνε τα νεκρά ψάρια: Λίγα είδη καρχαριών, όπως ο Μακ, ο λευκός καρχαρίας και θέλουμε να αποφύγουμε να δούμε επίθεση σε άνθρωπο», είπε ο θαλάσσιος βιολόγος Χρήστος Τακλής. Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, επισημαίνει πως θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ψάρια, τα οποία αποσυντίθεται μέσα σε διάστημα 5 ημερών. «Όταν τα ψάρια σαπίζουν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, χωρίς να συζητάμε για κολύμπι. Η μόνη λύση για την εξαφάνιση του προβλήματος είναι η καύση σε αποτεφρωτήρες» ανέφερε ο κ. Φυτιάνος και πρόσθεσε πως η μόνη λύση για να μην υπάρχει ασυνεννοησία, μεταξύ των εμπλεκομένων για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων είναι να υπάρχει ένας φορέας που να ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση της Κάρλας.Ο ίδιος σημείωσε στο Open, ότι τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έχουν περισυλλεγεί πρέπει να αποτεφρωθούν και όχι να ενταφιαστούν σε ΧΥΤΑ που θα είναι «ωρολογιακή βόμβα και απαγορεύεται αυστηρότατα». Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της κατάστασης, οι πολίτες δεν πρέπει να κολυμπούν στα νερά γύρω από τον Βόλο εξαιτίας της αποσύνθεσης όλων αυτών των ψαριών.
Για το ψάρεμα, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι τα ψάρια που θα αλιευτούν δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υγιή για κατανάλωση, λόγω του κινδύνου από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια οικολογική καταστροφή όπως και να το εξετάσουμε» συμπληρώνει.

 

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θάνου Πετραλιά και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ανακοινώνεται η δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν δυσμενώς από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, δρομολογούνται την επόμενη περίοδο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού Κόλπου, που εξειδικεύονται ως εξής:
Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.
Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.
Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.
Η δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων προχωρά, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα τοπικών φορέων και παραγόντων, καθώς και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν. Οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί με τους φορείς της Μαγνησίας και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass