Πλιάτσικο στις στάχτες της Αττικής

*Αυξάνονται οι περιπολίες, φόβοι για πλημμύρες *Αιτήσεις για ενίσχυση πυρόπληκτων από την Humanity Greece

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2024 8:15

ΑΘΗΝΑ
Να σταθούν στα πόδια τους προσπαθούν οι κάτοικοι μετά την καταστροφική φωτιά στην Αττική. Σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό, ξεπέρασαν τις 100 οι κατοικίες που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και δεν είναι κατοικήσιμες λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε οκτώ δήμους της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο φόβος των κατοίκων από τις αναζωπυρώσεις, μετατοπίζεται στις πλημμύρες που μπορεί να έρθουν με τις πρώτες βροχές. Άλλωστς οι πολίτες ζητούν καθαρισμό ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα. Πέραν τούτου, οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι και με επιτήδειους που κάνουν πλιάτσικο στις καμένες περιουσίες τους.
Αυξάνονται οι περιπολίες
Η Αστυνομία δέχεται καταγγελίες για άτομα που κινούνται ύποπτα στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά στην Αττική με τον φόβο για πλιάτσικο από κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές να είναι μεγάλος.
Όπως έχει γίνει γνωστό για να προστατευθούν τα κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις, έχουν δοθεί σαφείς εντολές για ενίσχυση των περιπολιών και των ελέγχων από τις δυνάμεις της αστυνομίας και συγκεκριμένα στην Ομάδα ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και Άμεση Δράση. Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες στις πληγείσες περιοχές και ελέγχουν αυστηρά τα άτομα που κινούνται ύποπτα ειδικά αν δεν έχουν προφανή λόγο να βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν γίνει ήδη δύο συλλήψεις στην Πεντέλη ατόμων που είχαν μπει σε ένα καμένο σπίτι και έκλεβαν είτε κάποια μέταλλα είτε κάποιες πόρτες. Επίσης, συνελήφθη την Παρασκευή ένας 46χρονος στην περιοχή της Πεντέλης, ο οποίος εντοπίστηκε επ’ αυτοφώρω να αφαιρεί τα μεταλλικά αντικείμενα από μια κατεστραμμένη από τη φωτιά οικία.
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Εν τω μεταξύ στο πλευρό των πυρόπληκτων της βορειοανατολικής Αττικής στέκεται το Humanity Greece τόσο με τις στοχευμένες αποστολές του όσο και με πακέτα στήριξης με όλα τα απαραίτητα είδη διαβίωσης.
Από το μεσημέρι της Κυριακής (11/08) που ξέσπασε η φωτιά στο Βαρνάβα Αττικής και επεκτάθηκε μέσα σε λίγες ώρες σε μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Αττικής εξαιτίας της ανομβρίας των τελευταίων μηνών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, κατέστρεψε πάνω από 100.000 στρέμματα.
Την ίδια ώρα, άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί πλήρως με τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται στο πεδίο και να πραγματοποιούν αυτοψίες.
Το Humanity Greece, το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο Ελλάδας μέχρι στιγμής, έχει στείλει πάνω από 122 αποστολές σε 27 διαφορετικά σημεία τη βορειοανατολική Αττική, ενώ στοχευμένες αποστολές έγιναν εντός των πύρινων πεδίων από τους εκπαιδευμένους εθελοντές της Οργάνωσης στα Πυροσβεστικά κλιμάκια. Αυτές τις ώρες σε διάφορα σημεία κατά μήκος του πύρινου μετώπου παραμένουν οι πυροσβέστες σε επιφυλακή.
Εναρξη αιτήσεων
στο Μητρώο του Humanity
Οι πυρόπληκτοι που κάηκαν τα σπίτια τους στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, μπορούν να κάνουν δήλωση αιτήματος μέσω της διαδικασίας που ορίζει η εθελοντική οργάνωση του Humanity Greece.
Για έξι μήνες οι οικογένειες και πολίτες που θα ενταχθούν στο Μητρώο θα λαμβάνουν προσωποποιημένο πακέτο στήριξης με όλα τα απαραίτητα αγαθά διαβίωσης για τη στήριξη και την ανακούφιση τους μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου και γίνεται ως εξής μέσω της πλατφόρμας:
Παράλληλα, αποστολές τροφίμων, ειδών και καινούργιων κλινοσκεπασμάτων γίνονται καθημερινά από τους εθελοντές της Οργάνωσης σε όλους τους χώρους συγκέντρωσης των πυρόπληκτων της βορειοανατολικής Αττικής.
Η Γραμμή Ενημέρωσης της εθελοντικής ομάδας βρίσκεται στη διάθεση του κόσμου ώστε να ενημερώνεται και να δίνει πληροφορίες για ανάγκες:210 5226 379.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass