Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

* Εκκενώθηκαν τρία χωριά * Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2024 8:16

ΑΘΗΝΑ
Εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά στην ανατολική Εύβοια, όπου έχει δοθεί εντολή σε τρία χωριά για εκκένωση.
Εκδόθηκε και νέο 112 για την περιοχή Κόσκινα, με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι της περιοχής να εκκενώσουν προς Ζάρακες, μέσω της επαρχιακής οδού Καρύστου.


Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στην Εύβοια μεταβαίνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ώστε να συντονίσει τις ενέργειες.
Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 3 το μεσημέρι και πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Μέχρι να νυχτώσει επιχειρούσαν από αέρος 26 πυροσβεστικά και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους.
Συνδρομή παρέχουν ακόμα υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.
Επίσης, από τον Πειραιά έχει μεταβεί πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή. Για ανάλογες ενέργειες ενημερώθηκε και το Λιμενικό Σώμα, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.
Συνεχείς αναζωπυρώσεις
«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με την πορεία της φωτιάς».
«Το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως τόνισε «…στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως η κατάσταση παραμένει απολύτως κρίσιμη λόγω των αναζωπυρώσεων».
Οι καπνοί από την πυρκαγιά στην Εύβοια εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση, είναι ορατοί σε όλη την Αττική, ενώ έφτασαν μέχρι τη Σαλαμίνα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της λίμνης Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Τραυματίστηκε πυροσβέστης
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, ο οποίος υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Οι φλόγες έχουν αναπτύξει ένα νέο μέτωπο στον κάμπο του χωριού Δύστου, ενώ στην προσπάθεια περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν και οι κάτοικοι της περιοχής.
Επίσης, έκλεισε ο δρόμος που συνδέει την κεντρική με τη νότια Εύβοια, από τα Λέπουρα προς την Κάρυστο, αλλά και ο δρόμος που συνδέει τις Πετριές με την παραλία των Αγίων Αποστόλων.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Σε 54 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Από αυτές, οι 43 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 11.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass