Χρέος μας η ιστορική δικαίωση του Κυπριακού αγώνα

Ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά το Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες - «Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, χωρίς ξένο στρατό κατοχής», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - «Οι υπερπατριώτες και οι εθνικιστές φέρουν ακέραια την ιστορική ευθύνη για την εθνική καταστροφή», δηλωσε ο Αλ. Χαρίτσης

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2024 8:09

ΑΘΗΝΑ
Στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών παρέστη το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Στη συνέχεια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σε δήλωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη βάρβαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνεχίζεται η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας».
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνέχισε λέγοντας πως «δεν ξεχνάμε τους ήρωες, Κυπρίους και Ελλαδίτες, που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη γενναιότητα και θυσίασαν και τη ζωή τους πολεμώντας έναν υπέρτερο εχθρό, ενώ συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων τους».
Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία επιδίωξή μας και χρέος μας προς την ιστορία».

 

ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Με τον στίχο «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», ποιήματος του Λεωνίδα Μαλένη που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, συνοδεύει το μήνυμά του για την Κυπριακή τραγωδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τουρκική εισβολή, «μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος».

 

ΟΡΟΙ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΙ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» δήλωσε ότι «αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία»…

 

Ο ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ
Η λύση του Κυπριακού είναι ιστορική ανάγκη, επισήμανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «οι χαραμάδες ελπίδας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ πρέπει να ανοίξουν κι άλλο μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συμπλήρωση 50 ετών να γίνει η αφετηρία για να κλείσει επιτέλους αυτή η ανοιχτή, βαθιά πληγή. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στους θιασώτες της μη λύσης και της de facto διχοτόμησης, η οποία διαιωνίζει την αστάθεια και την ένταση. Ειδικά σε μια περίοδο που η νοτιοανατολική Μεσόγειος ταλανίζεται από κρίσεις, πολεμικές συρράξεις και αβεβαιότητες».
Τέλος, υπογραμμίζεται πως «το μέλλον δεν ανήκει στους εθνικιστές και στους πατριδοκάπηλους. Ανήκει στον λαό της Κύπρου».

 

Ο ΝΙΚ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πληγές παραμένουν ανοικτές», τονίζει σε μήνυμά του για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει πως «συμπληρώνεται σήμερα μισός αιώνας από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο».
Και υπογραμμίζει πως «η τουρκική εισβολή που χαρακτηρίστηκε από εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, οδήγησε στην κατάληψη και την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».
«Σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Υποκλινόμαστε όλοι στη μνήμη των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας», αναφέρει ο πρώην υπουργός Άμυνας.
«Αποτίουμε φόρο τιμής στους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου, τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές», προσθέτει.
«Διατρανώνουμε την πάνδημη βούληση για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν ξεχνάμε!», τονίζει καταληκτικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass