Μάχες με τις φλόγες σε 50 μέτωπα

*Καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κορινθία *Ξαφνικό μπουρίνι στα Γιάννενα έριξε τη θερμοκρασία κατά 16°C και ανέβασε 99% την υγρασία μέσα σε δύο ώρες

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2024 7:00

ΑΘΗΝΑ
Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τη Στιμάγκα Δήμου Βέλου-Βόχας στην Κορινθία, το οποίο κατευθύνεται πλέον στο χωριό Κούτσι του Δήμου Νεμέας.
Στην περιοχή ήχησε το 112, το οποίο καλεί τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 στην περιοχή Στιμάγκα στην Κόρινθο, μέσα σε ρεματιά, και εξελίσσεται στο εσωτερικό της.
Στο σημείο έσπευσαν αμέσως εναέριες και επίγειες δυνάμεις, καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης και του ανάγλυφου του εδάφους.
Στην κατάσβεση επιχειρούν 19 εναέρια μέσα (11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα), 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων και 45 οχήματα.
Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα από το Δήμο, την Περιφέρεια και τον Στρατό.
Το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των σωμάτων ασφαλείας.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, η φωτιά ξεκίνησε και εξελίσσεται μέσα σε ρεματιά με απότομες κλίσεις και πολύ πυκνή βλάστηση, χωρίς, μέχρι στιγμής να απειλούνται οικισμοί.
Τέλος ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 45 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε πυρκαγιές.

ΞΑΦΝΙΚΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ
Μπορεί η χώρα να εισέρχεται σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα, ωστόσο στα Γιάννενα ο υδράργυρος έκανε «βουτιά» 16 βαθμών Κελσίου σε διάστημα δύο ωρών.
Το μεσημέρι στα Γιαννενα επικρατούσαν θερμοκρασίες αντίστοιχες με την υπόλοιπη χώρα, στους 37 βαθμούς Κελσίου δήλαδή. Ένα ξαφνικό «μπουρίνι» ωστόσο έκανε απότομα το σκηνικό να θυμίζει φθινόπωρο, καθώς ο υδράργυρος από 37°C έδειξε σε διάστημα δύο ωρών 21°C , ενώ η υγρασία ανέβηκε από 22% σε 99%.
Το περιστατικό κατέγραψε ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άρης Μπαρτζώκας και κοινοποίησε στα social media ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Συγκεκριμένα, στις 2 το μεσημέρι, η θερμοκρασία στον Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου ήταν 37 βαθμοί Κελσίου και η υγρασία 22%. Δύο ώρες αργότερα, ο υδράργυρος έδειξε 21 βαθμούς Κελσίου, με ποσοστό υγρασίας στο 99%. Πτώση και άνοδος 16°C και 77%, αντίστοιχα, δηλαδή μέσα σε ένα δίωρο.
Σχετικά με τη σημερινή καταιγίδα στα Γιάννενα: Στο Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου στις 14:00 η θερμοκρασία ήταν 37ᵒC και η σχετική υγρασια 22%. Στις 16:00 η θερμοκρασία ήταν 21ᵒC και η σχετική υγρασία 99%. Πτώση και άνοδος 16ᵒC και 77%, αντίστοιχα, δηλαδή μέσα σε ένα δίωρο. Η εικόνα από τον μετεωρολογικό δορυφόρο δείχνει τις νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου που έφεραν την μάλλον ευπρόσδεκτη βροχή. Από την ανάρτηση στο fb του καθηγητή Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννινων κ. Άρη Μπαρτζώκα.

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής μετά το ισχυρό μπουρίνι στα Ιωάννινα καθώς κλήθηκαν να επέμβουν σε δέκα περιστατικά κόβοντας και απομακρύνοντας δέντρα από το οδόστρωμα, από αυλές σπιτιών, ακόμη και από αυτοκίνητα, σύμφωνα με το epirustvnews.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass