Νεκρό 2,5 ετών κοριτσάκι από παρβοϊό

Είχε νοσήσει νωρίτερα και του προκάλεσε μυοκαρδίτιδα

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2024 7:47

ΑΘΗΝΑ
Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών κατέληξε στο γενικό νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το thestival.gr, το μικρό παιδάκι νοσηλεύτηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και από εκεί κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο «Ιπποκράτειο», όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες 15 ημέρες και συγκεκριμένα έως και το  Σάββατο 6 Ιουλίου, οπότε και κατέληξε.
Κατά τις πληροφορίες του ίδιου μέσου, το κοριτσάκι είχε νοσήσει από παρβοϊό, ο οποίος του προκάλεσε μυοκαρδίτιδα. Το άτυχο παιδάκι είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, καθώς αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας.
Παρά τις προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το κοριτσάκι δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή.

 

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, μέσω ενός αναλυτικού κειμένου που επιμελήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Στυλιανός Φ. Ασημακόπουλος, δίνει όλες τις απαντήσεις σχετικά με τον παρβοϊό, που προκαλεί αύξηση κρουσμάτων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΒΟΪΟΣ (PARVOVIRUS B19)
Πρόκειται για το πιο γνωστό μέλος (γονότυπος) του γένους των ερυθροπαρβοϊών, που παίρνουν το όνομά τους από την ιδιαίτερη «αγάπη» που έχουν για προσβολή των πρόδρομων κυττάρων των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.
O παρβοϊός B19 προσβάλλει αποκλειστικά τον άνθρωπο συνήθως την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Οι τοπικές επιδημίες ή σποραδικές εξάρσεις μπορεί να ακολουθούν κύκλους επανεμφάνισης κάθε 4-10 χρόνια.

 

ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΡΟΤΙΜΑ
Ο ιός προσβάλλει τον πληθυσμό κυρίως στη σχολική ηλικία, ώστε στην ηλικία των 15 ετών οι μισοί έφηβοι να έχουν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό. Στη μετέπειτα ενήλικη ζωή το ποσοστό αυτό φτάνει το 60%-70% και σε προχωρημένη ηλικία το 80%-90% των ανθρώπων, καθώς έχουν προσβληθεί από τον ιό.

 

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
Η παρατηρούμενη αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα βάζει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι έγκυες γυναίκες (για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, ειδικά αν η λοίμωξη συμβεί στις πρώτες 20 εβδομάδες), οι ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και οι ανοσοκατασταλμένοι.

 

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ
Κυρίως μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, οπότε η μετάδοση προϋποθέτει στενή επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη ή επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Ένα άτομο που νοσεί είναι πιο μεταδοτικό στα αρχικά στάδια της νόσου ενώ σε μετέπειτα στάδια, όπως όταν εμφανιστεί το εξάνθημα της νόσου, είναι πολύ λιγότερο ή καθόλου μεταδοτικό.
Ο παρβοϊός Β19 είναι επίσης δυνατόν να μεταδοθεί με το αίμα (αυξημένος κίνδυνος σε άτομα με συχνές μεταγγίσεις και σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών) και από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο παρβοϊός B19 προκαλεί σε παιδιά και εφήβους το λοιμώδες ερύθημα (γνωστό επίσης και ως πέμπτη νόσος) γιατί κατατάσσεται μέσα στις πέντε κλασικές παιδικές αρρώστιες που εκδηλώνονται με εξάνθημα (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά).
Εκδηλώνονται επίσης πυρετός και συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης (κεφαλαλγία, πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση, επιπεφυκίτιδα) και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που αρχίζει από το πρόσωπο και προσομοιάζει με «χαστουκισμένα» μάγουλα, ενώ γύρω από το στόμα υπάρχει σχετική ωχρότητα.
Ακολούθως επεκτείνεται στα άκρα, στον κορμό και στους γλουτούς. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο στις αρθρώσεις (κυρίως σε ενηλίκους, σπάνια στα παιδιά). Περίπου 20% όσων έχουν προσβληθεί από παρβοϊό Β19 δεν θα έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα θα νοσήσει ήπια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass