Σαρωτικές οργανωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πρόταση Στ. Κασσελάκη στην Κ.Ε.

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2024 7:38

ΑΘΗΝΑ
Σαρωτικές αλλαγές για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του χθες το πρωί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης η οποία συνεδριάζει στη σκιά του κειμένου-βόμβα των «87».


O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις αλλαγές του καταστατικού του κόμματος που θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η εφαρμογή διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, κεφαλαίων, η απλοποίηση της δομής του κόμματος.
Παρουσίασε, μάλιστα, κάποιες πρώτες «ιδέες προς συζήτηση», όπως είπε, προκειμένου να υλοποιηθούν. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών το οποίο μεταξύ άλλων «θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος».
Αναλυτικά η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη:
Συγκεκριμένα στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία είχε έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής, αλλά και αιχμές, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Προς αυτή την κατεύθυνση, εισφέρω ήδη από σήμερα και από αυτό το βήμα τις ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:
τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.
τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
τις Προκριματικές Εκλογές.
Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:
Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.
Ειδικότερα :
Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Θα εκλέγει τον/την γραμματέα, τον/την συντονιστή/ιτρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.
Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών. Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων. Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».

 

ΣΒΙΓΚΟΥ: ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΝ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΜΕ
Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, υποστηρίζοντας ότι «η παντοκρατορία Μητσοτάκη ράγισε. Αντί, όμως, να αναδιπλωθεί και να απαλλάξει τον τόπο από την πολιτική του, επιμένει στον ίδιο νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό δρόμο».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι δεν καρπωθήκαμε όσο θα θέλαμε τη ραγδαία πτώση της ΝΔ» και αναφέρθηκε στις συνεργασίες: «Ο προοδευτικός κόσμος θέλει συνεργασίες. Συνεργασίες για να πέσει ο Μητσοτάκης, για να υπάρξει προοδευτική κυβερνητική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν ήταν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει, όμως, να παρερμηνεύσουμε το μήνυμα και το αίτημα των προοδευτικών πολιτών. Δεν είναι ένα αίτημα διάλυσης και τεχνητής επανασυγκόλλησης. Τα κόμματα έχουν ιστορία, έχουν παραδόσεις, έχουν ιδεολογία. Κι εμείς τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τη διαδρομή μας. Μια διαδρομή που μας έφερε, στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, στην κυβέρνηση. Με πρώτο αριστερό πρωθυπουργό τον ιστορικό μας ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα».
Αναφερόμενη στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και την οργανωτική ανασυγκρότηση, η γραμματέας του κόμματος επεσήμανε: «Αν πάμε σε έναν ιδιότυπο αναχωρητισμό, αν απομονωθούμε, θα χάσουμε. Αν πάλι προχωρήσουμε με μια λογική ρευστοποίησης, θα διαλυθούμε. Να πάρουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες για συνεργασία με κάθε προοδευτική δύναμη, με κάθε προοδευτικό πολίτη. Όχι να μετατραπούμε σε ένα ασπόνδυλο πολιτικό υποκείμενο, σε μια δεξαμενή επικύρωσης αποφάσεων των από πάνω.
Περίπου 90 άτομα είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών με κάποια μέλη να εκφράζουν παράπονα πως η συνεδρίαση της ΚΕ έπρεπε να ήταν διήμερη.
Μιλώντας ο επικεφαλής της ευρωομάδας Κώστας Αρβανίτηε, εμφανίστηκε ενωτικός ζητώντας από τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει μια ξεχωριστή συνάντηση – συνεδρίαση για την «Αυγή» και το «Κόκκινο».
«Δεν υπάρχει ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υπάρχει και το ότι εμείς είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Αρβανίτης.


Η ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα για να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, είπε η κ. Ολγα Γεροβασίλη στην Κεντρική Επιτροπή Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης αναρωτήθηκε με νόημα να συμφωνήσουμε ότι όποιος λέει την γνώμη του δεν λειτουργεί ως υπονομευτής;
Είπε μεταξύ άλλων ότι οι αναρτήσεις στο Facebook δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Είναι αναλύσεις γνώμες.
Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι τα τρολ του διαδικτύου κακό κάνουν στον Πρόεδρο και στο κόμμα.
Σχετικά με τις εκλογές είπε μεταξύ άλλων ότι δεν λειτουργήσαμε συλλογικά σαν κόμμα. Αναφορικά με τις αλλαγές είπε ήμουνα πάντα υπέρ των αλλαγών και κάποιες τις οποίες αποφασίσαμε το 2019. Δεν προχώρησαν όπως θέλαμε.
⁠Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επισήμανε ότι ο μεγάλος κερδισμένος ήταν η αποχή.
«Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση. Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλ.», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ.
«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση», είπε η Ολγα Γεροβασίλη.
*Πρέπει να πείσουμε τους ψηφοφόρους που έφυγαν να επιστρέψουν πίσω στο κόμμα, είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα μέλη της Κ.Ε. ο Παύλος Πολάκης. «Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη» είπε. «Είναι σημαντικό να υπάρξει πρόγραμμα» και όπως ανέφερε θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία. Και με βάση αυτό το πρόγραμμα θα κάνουμε συμμαχίες.
Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε την άποψη ότι και στο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα που θα περιγράφει συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα «η σύγκρουση μετά καρτέλ». Και να τα λέμε όλοι, συνέχισε «Όχι ορισμένοι και κάποιοι να τα καταπίνουν. Όπως κάνανε οι Ομπρέλες και οι 6 κάνοντας αστεϊσμό με το όνομα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass