Για την Ελλάδα που αξίζουμε στην Ευρώπη που θέλουμε

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2024 10:47 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουν 2024 14:06

Από τον κ. Μιχάλη Κατρίνη

Κοινωβουλευτικό εκπρόσωπο ΠΑΣΟΚ

Όταν όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα συνυπέγραφαν την ιδρυτική πράξη για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προσδοκία ήταν ότι η χώρα μας θα επωφεληθεί σε πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο και θα μπορέσει να συγκλίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πράγματι επωφελήθηκε. Εισέρευσαν πόροι, επιταχύνθηκαν μεταρρυθμίσεις, άνοιξαν αναπτυξιακοί ορίζοντες, ισχυροποιήθηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της.

Αυτά, βεβαίως,έγιναν όποτε υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που διεκδίκησαν και κέρδισαν. Έγιναν όποτε υπήρξαν συμμαχίες με δυνάμεις που είχαν ως στόχο το μετασχηματισμό της Ευρώπης σε πιο κοινωνική, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη. Σε όλα αυτά, τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες απορούν σήμερα, πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να θυμίζει όλο και λιγότερο ευρωπαϊκή χώρα, ενώ στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρίσκεται επί πέντε χρόνια ένα κόμμα που αυτοπροβάλλεται ως φιλοευρωπαϊκό.

Γιατί πραγματικά, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πορεία ευρωπαϊκής απόκλισης και όχι σύγκλισης. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια έχουν σπάσει κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ, ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι διπλάσιος από αυτόν της ΕΕ, τη στιγμή που οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη των πολιτών φέρνουν τη χώρα μας στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις.

Γιατί το ‘’επιτελικό κράτος’’ της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζει όλους τους κανόνες του κράτουςδικαίου και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, με την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, τη συσκότιση του σκανδάλου των υποκλοπών, την υπονόμευση των ανεξάρτητων αρχών.

Η απομάκρυνση της χώρας από τις ευρωπαϊκές ταχύτητες είναι καθολική. Αφοράτον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, την εκπαίδευση, το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, αλλάκαι την προστασία από ταακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Τις συνέπειες τις έχουν βιώσει και τις βιώνουνεπώδυνα οι πολίτες της Θεσσαλίας.

Η χώρα πορεύεται με ένα παλιό και ξεπερασμένο αναπτυξιακό πρότυπο, χωρίς μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα και της βιομηχανίας, χωρίς καμία στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το κλειστό σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου δεν ενδιαφέρεται για βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αφού αυτές θα περιόριζαν την αυθαιρεσία του και θα δυσκόλευαν την προστασία των αρεστών, λίγων και ισχυρών στην οικονομία.

Να λοιπόν, γιατί οι ευρωεκλογές συνιστούνσήμερα μια ευκαιρία αλλαγής και ανατροπής αυτής της κατάστασης. Ευκαιρία αλλαγής με το βλέμμα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Ευκαιρία ανατροπής με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ, τη μόνη πολιτική δύναμη που φοβάται ο κ. Μητσοτάκης.

Τη μόνη δύναμη που μπορεί να συγκροτήσει το ρεύμα της κοινωνικής αντιπολίτευσης, φέροντας ξανά στο προσκήνιο την ξεχασμένη Ελλάδα.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς στη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι και στην πλευρά της δίκαιης ανάπτυξης, της εθνικής αξιοπρέπειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προοπτικής για τη νέα γενιά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass