ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ , ΚΟΝΤΡΕΣ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΔΩΝΙ

Πιέζει η τρόικα, ακροβατεί η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 19 Νοε 2014 9:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:20

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς ελλείψει χρόνου Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να βρουν τα "κλειδιά" εκείνα που θα ανοίξουν τις κλειστές πόρτες της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, κατ' αρχάς με την επιστροφή της τρόικας, η οποία εγείρει νέες αξιώσεις και εν συνέχεια με τη διαβούλευση για την προληπτική γραμμή πίστωσης και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Προσώρας η μόνη εξέλιξη ήταν η στήριξη Χαρδούβελη και η επίρριψη ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ...

Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν νέα συνάντηση στο Μαξίμου. Μετά το πέρας της, ο αντιπρόεδρος έστειλε μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα".

Ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτέλεσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.

Άρα, πρόσθεσε, "η εσωτερική κατάσταση, που δυστυχώς είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση".

"Η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου", τόνισε.

"Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου", επισήμανε.

Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες.

Χωρίς ημερομηνία επιστροφής

Προσώρας δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν όλο και πιο πιεστικά αιτήματα- όπως μεταξύ άλλων το τελεσίγραφο των 48 ωρών (με κατάληξη την Τετάρτη) προς την κυβέρνηση, να διαμορφώσει τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να συνεχιστεί ο έλεγχος, το περιβόητο review, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή της τελευταίας δόσης από την ευρωζώνη και για τη συζήτηση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Η τρόικα "βλέπει" δημοσιονομικό κενό για το 2015 ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ ζητεί αναθεώρηση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία και γνωρίζει ότι σε περίπτωση που ενδώσει στο θέμα των 100 δόσεων, αλλάζοντας εκ νέου τη ρύθμιση, το επικοινωνιακό πλήγμα που θα δεχθεί δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, ως εκ τούτου εξετάζονται σενάρια ακόμα και για απομάκρυνση Χαρδούβελη, χρεώνοντας του σειρά λαθών.

Κομισιόν

"Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις", επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: "Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας".

Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι συζητήσεις για τη "μεταμνημονιακή εποχή" θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Κόντρες εντός κυβέρνησης

Η ψυχραιμία πάντως της κυβέρνησης όλο και εξαντλείται καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Τα τεντωμένα νεύρα προκαλούν ακόμα και ενδοκυβερνητικές τριβές, κυρίως ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική είναι η διαμάχη που προέκυψε την Τρίτη μετά από δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Χ. Τρικούπη. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πράσινος Δημήτρης Καρύδης, επιτέθηκε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε επιρρίψει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ρύθμισης που αναμένει η αγορά.

"Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ Γεωργιάδης παρουσιάζεται στα κανάλια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Τρόικα κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ γιατί αντιδρά στην μείωση των κύριων συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα" ανέφερε.

"Ο κ. Γεωργιάδης ζητάει να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε παράλογες απαιτήσεις. Επιτέλους ας τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του, γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τελικά είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της Τρόικα;" κατέληξε.

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό και δεν θα πάρει πίσω τις εκατό δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα.

Όπως είπε, γίνεται μια διαπραγμάτευση "αλλά δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια για να έρθει η τρόικα. Οι δανειστές δεν έχουν πάντα δίκιο. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές σε δημοσιονομικά στοιχεία".

Ανέφερε ακόμη ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα κατατεθεί στη Βουλή από το νέο έτος, ενώ σχολίασε: "Σε τυχόν αδιέξοδο με την τρόικα, οι εκλογές δεν είναι λύση, αλλά δεν το αποφασίζω εγώ".

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass