Σύντομες Ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2023 7:17

Αύξηση της ενίσχυσης στα λιπάσματα
Ζητά ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας* Τι πρέπει να γίνει στη Θεσσαλία

ΑΘΗΝΑ
 Σε λιπάσματα φιλικότερα προς το περιβάλλον αλλά και προς τη βιωσιμότητα είναι η κατεύθυνση στην οποία έχει στραφεί ο κλάδος, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, Δημήτρης Ρουσσέας.

 Ανάμεσα στις δράσεις των Οικολογικών Σχημάτων, περιλαμβάνονται και αυτές που ενισχύουν την ορθολογική χρήση λιπασμάτων με ειδικές τεχνολογίες, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης.
 Μεγάλης αποδοχής από τους αγρότες έχει τύχει το 6ο Οικολογικό Σχήμα της νέας ΚΑΠ, που αφορά τη χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης, λιπασμάτων με αναστολέα/παρεμποδιστή και προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες σε συνδυασμό με ψηφιακή εφαρμογή.
 Μέσω αυτού «δίνεται κίνητρο για την υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών στη θρέψη φυτών με σύγχρονες τεχνολογίες, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά της ελληνικής γεωργίας» σημείωσε ο κ. Ρουσσέας.
 Χαρακτηριστικό είναι ότι το 85% της συνολικής κατανάλωσης των λιπασμάτων του 3ου τριμήνου από τους αγρότες έχει αλλάξει συντριπτικά υπέρ των λιπασμάτων που επιδοτούνται.
Πάντως όπως τονίζει ο ίδιος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις σε δεύτερο χρόνο «όπως να επιτρέπεται η εναλλαγή των προϊόντων λίπανσης που χρησιμοποιούνται στο ίδιο αγροτεμάχιο ανάλογα τις ανάγκες της καλλιέργειας και να αυξηθεί η ενίσχυση, η οποία είναι προφανές ότι είχε υπολογιστεί το 2020, δηλαδή πριν την έντονη γεωπολιτική αστάθεια που έχει επηρεάσει παγκόσμια το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων».
Η κατασταση στην αγορα λιπασματων
  Οι μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, λόγω της θεομηνίας «Ντάνιελ» είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τεράστιες παραγωγές, και να βρεθούν κάτω από το νερό περισσότερο από ένα εκατομμύριο στρέμματα. Μάλιστα πολλά από αυτά είναι ακόμη βυθισμένα κάτω από το νερό, όπως οι εκτάσεις κοντά στη Λίμνη Κάρλα.
   Σε άλλα χωράφια όπου καταστράφηκαν οι παραγωγές αλλά τα νερά υποχώρησαν, οι αγρότες επέλεξαν να καλλιεργήσουν σιτάρι, το οποίο έχει λιγότερες απαιτήσεις σε εισροές.
  «Πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν λιπάσματα, κατά τη διάρκεια της σποράς» σημειώνει ο κ. Ρουσσέας και υπογραμμίζει «υπάρχουν επίσης ανοικτές υποχρεώσεις από τους αγρότες στην αγορά εφοδίων, λόγω οικονομικών προβλημάτων, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και τις εταιρείες λιπασμάτων».
   Επιπλέον, κάποιοι επέλεξαν να καλλιεργήσουν σιτάρι σε χωράφια που παλιά έσπερναν βαμβάκι, καθώς έχει λιγότερες απαιτήσεις σε εισροές.
  Οι ποσότητες λιπασμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας συνολικά θα είναι μειωμένες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.
  «Τώρα, η λίπανση της ελιάς είναι σε εξέλιξη. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, καθώς και ο καιρός είναι προς στιγμή ευνοϊκός, (βροχές με περιόδους καλού καιρού ενδιάμεσα) που επιτρέπουν τις καλλιεργητικές εργασίες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ και πρόσθεσε «Επιπλέον, η υψηλή τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να επηρεάσει θετικά την λίπανση της ελιάς, καθώς οι αγρότες θα επενδύσουν για την αύξηση της ποιότητας του λαδιού».

 

Νεκρός 24χρονος σε τροχαίο
Το ΙΧ του καρφώθηκε σε τοίχο στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Επανομή Θεσσαλονίκης, όπου ένας 24χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 03:30. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο. Συνέπεια της πρόσκρουσης ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα ο 24χρονος οδηγός του οχήματος. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης.

 

Στη Σούδα το Αμερικανικό
αεροπλανοφόρο «Gerald Ford»
Εχει μήκος 337 μέτρα και πλήρωμα 6.700 άτομα
και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου

ΑΘΗΝΑ
Στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε το πρωί το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford».
Το πλοίο προσέγγισε στον προβλήτα Κ14 της Νατοϊκής Βάσης Μαραθίου με τη βοήθεια ρυμουλκών.
Η αμερικανική πλωτή Πολιτεία, με μήκος 337 μέτρα και πλήρωμα 6.700 άτομα, θα παραμείνει στην Αμερικανική βάση της Σούδας μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.
Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου θα μπορεί να επισκέφτεται το κέντρο των Χανίων από το απόγευμα και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στη Σούδα, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή, για ενδεχόμενες αναταραχές.
Για την παρουσία του Αμερικανικού πλοίου στα Χανιά, η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι είναι «ανεπιθύμητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας τη θέση της για «κλείσιμο των ξένων βάσεων στο νησί». Παράλληλα την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Οι δυνατOτητες του πλοIου
Το “USS Gerald Ford” είναι το πρώτο της κλάσης του. Φέρει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών και σειρά άλλων καινοτομιών.
Επίσης, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 75 αεροσκάφη διάφορων τύπων.
Το πλοίο πήρε το όνομα του 38ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, για να τιμήσει τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια της ζωής του στο Πολεμικό Ναυτικό, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Το Λιμενικό συνέλαβε
3 διακινητές μεταναστών
Μαζί με μετανάστες σε λίγες ώρες στην Κω

ΑΘΗΝΑ
Στη σύλληψη τριών διακινητών και 14 παράτυπων μεταναστών προχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες οι λιμενικές αρχές στην Κω και συγκεκριμένα από το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων έως και τις 13.00 ανήμερα.
Οι πρώτες δυο συλλήψεις διακινητών σημειώθηκαν στις 19.30, στις 24/12, στην περιοχή Θερμά.
Πρόκειται για έναν 21χρονο Σύρο διακινητή και έναν ακόμα ο οποίος κατά δήλωση του γεννήθηκε το 2005 χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ταυτοποίηση της χώρας υπηκοότητάς του.
Οι δυο συλληφθέντες προσπάθησαν να διαφύγουν δια θαλασσής με σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ωστόσο τα στελέχη του Λιμενικού τους καταδίωξαν και τους ακινητοποίησαν.
ΕπεισοδιακΗ σΥλληψη διακινητΗ
Ακολούθησε η επεισοδιακή σύλληψη ενός ακόμα διακινητή, στις 25/12 στις 13.00, καθώς και 14 παράτυπων μεταναστών εκ των οποίων 9 από την Παλαιστίνη, 4 από τη Συρία και ενός από τον Λίβανο, στην περιοχή Σκανδάρι.
Ο διακινητής, πρόκειται για έναν 25χρονο Κούρδο, στη θέα των λιμενικών ανέπτυξε ταχύτητα με το σκάφος στο οποίο επέβαιναν και οι 14 παράτυποι μετανάστες και προσπάθησε να διαφύγει.
Ωστόσο δεν τα κατάφερε καθώς υπήρχε πρόσκρουση με αποτέλεσμα ο ίδιος για να μην συλληφθεί να πέσει στη θάλασσα στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Οι λιμενικοί τον περισυνέλεξαν και προληπτικά μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Κω από όπου και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες ώρες .
Όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος, οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ του νησιού έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

 

 

Σε καταστολή 17χρονη
με αλλεργικό σοκ και ανακοπή
Στη διάρκεια εκδρομής του σχολείου της στην Κρήτη

ΑΘΗΝΑ
Σε καταστολή έβαλαν ξανά οι γιατροί την 17χρονη μαθήτρια από καλλιτεχνικό σχολείο της Αττικής που, υπέστη αλλεργικό σοκ κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδρομής του σχολείου της στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστη Κιούλπαλη, η κατάσταση της υγείας της 17χρονης παρουσίασε απότομη μεταβολή, με αποτέλεσμα να ξαναμπεί σε καταστολή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη μείωση των κατασταλτικών φαρμάκων «ανέβασε και πάλι ενδοκράνια πίεση, για το λόγο αυτό αυξήσαμε εκ νέου την καταστολή».
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί μετά από 15 μέρες νοσηλείας του κοριτσιού στην ΜΕΘ, άρχισαν να διακόπτουν τα κατασταλτικά φάρμακα καθώς οι ενδοκράνιες πιέσεις είχαν υποχωρήσει, προκειμένου να δουν τη νευρολογική του κατάσταση, όμως η απότομη μεταβολή της υγείας του, το οδήγησε και πάλι στην ΜΕΘ, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κιούλπαλης, η διαδικασία της διακοπής της καταστολής, θα επιχειρηθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες, με στόχο να διερευνηθεί στο πλαίσιο του επόμενου σταδίου, η νευρολογική κατάσταση του κοριτσιού, που ενώ βρισκόταν στο πρωινό γεύμα στο ξενοδοχείο που διέμενε με τους συμμαθητές και τους καθηγητές της, πιθανόν μετά την κατανάλωση βουτύρου, υπέστη αλλεργικό σοκ και αμέσως μετά ανακοπή, παρά το γεγονός ότι φέρεται να είχε μαζί της και να έκανε, ένεση αδρεναλίνης.
Πηγή: creta24

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass