Ο Κάμερον ζήτησε και είδε Γεραπετρίτη

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, για να μαζέψει την γκάφα Σούνακ για τα Γλυπτά * «Η βρετανική πλευρά ήταν ενήμερη ότι θα τεθεί το θέμα» λέει το Μαξίμου

Δημοσίευση: 29 Νοε 2023 7:56

ΛΟΝΔΙΝΟ
Να μαζέψει την «γκάφα» Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιχείρησε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.
Ο κύριος Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ
Εν τω μεταξύ διαψεύδει τα όσα υποστήριξε η βρετανική πλευρά για «αιφνιδιασμό» από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και τον τρόπο που έθεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας σε δηλώσεις του στο MEGA.
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδωσε την κίνηση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού, στα χαμηλά δημοσκοπικά του ποσοστά και στην προσπάθεια να «εξυπηρετήσει τη συντηρητική πλευρά, του συντηρητικού κόμματος».
«Δεν θα μπω στα εσωτερικά της βρετανικής πολιτικής σκηνής, καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετικά στριμωγμένος, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντικό προβάδισμα των Εργατικών. Πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια επίμονη δουλειά. Ο Σούνακ με τον χειρισμό που έκανε μάλλον ενισχύει την παγκόσμια τάση προκειμένου τα Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Νομίζω ότι ήθελε να εξυπηρετήσει τη συντηρητική πλευρά, του συντηρητικού κόμματος. Ήξερε ότι το θέμα θα τεθεί, όπως τίθεται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ήταν ενήμερη η βρετανική κυβέρνηση. Δεν υπήρχε περίπτωση ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη να μην εκφράσει την ελληνική θέση. Εδώ υπάρχει ένας τρόπος για να επιστρέψουν. Ο τρόπος είναι η διαπραγμάτευση».
Παράλληλα για την προεργασία που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τσιόδρας, σημείωσε «Τα Γλυπτά είναι μοναδικό στοιχείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταλαβαίνω την ανησυχία κάποιων. Το επιχείρημα του πρωθυπουργού με τη Μόνα Λίζα ήταν πολύ ισχυρό. Υπάρχει ένα καινούργιο μουσείου της Ακρόπολης που μπορεί να τα φιλοξενήσει.
Γίνονται διαπραγματεύσεις, όλο αυτό το διάστημα, επίμονες, δύσκολες. Το έχουμε βάλει στην UNESCO, υπάρχουν ψηφίσματα θετικά, υπάρχει διεθνής πίεση. Είχε γίνει ολόκληρη ιστορία ότι ο Μητσοτάκης θα το χρησιμοποιήσει προεκλογικά. Ελπίζω με πολύ προσεκτική δουλειά θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Άλλωστε ο κ. Σούνακ, δεν ξέρω ποια θα είναι η βούληση του βρετανικού λαού, δεν είναι αυτός που κατ’ ανάγκη θα κρίνει την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επρόκειτο να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό. (σ.σ. Ο Σούνακ) Επικρίνεται έντονα και από τα βρετανικά Μέσα και από τον διεθνή Τύπο και γι’ αυτό θεώρησαν κάποιοι από τη Downing Street ότι έπρεπε να πουν ότι είχε συμφωνηθεί ότι δεν θα τεθεί το θέμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass