Διαρχία με Χαρίτση - Τσακαλώτο στο νέο κόμμα

Πρόεδρος ο πρώτος, γραμματέας ο δεύτερος και άμεση συγκρότηση νέας 11μελούς ΚΟ μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας Αχτσιόγλου-μαζί της και 3 Λαρισαίες - Αντίο και από Παπαδημούλη * Κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας, όλα θα κριθούν στο Συνέδριο, δήλωσε ο Κασσελάκης

Δημοσίευση: 24 Νοε 2023 7:00

ΑΘΗΝΑ

Το Σαββατοκύριακο κληρώνει το όνομα της νέας ΚΟ των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα καθοριστεί και το ποιος θα είναι ο αρχηγός. Από Δευτέρα «πιάνουν δουλειά» στη Βουλή. Σε σύσκεψη εντός του Σαββατοκύριακου τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου και της «Ομπρέλας» θα καθορίσουν όλες τις λεπτομέρειες για τη νέα ΚΟ.

Σε αυτήν αναμένεται να συμφωνηθεί το όνομα και ποιος θα είναι ο επικεφαλής της ΚΟ. Στόχος είναι από Δευτέρα κιόλας να πιάσουν δουλειά και να αρχίσουν να ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρόεδρος έχει κλειδώσει ο Αλέξης Χαρίτσης, που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος και της εισήγησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στον Προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο. Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως δεύτερος πόλος της συνεργασίας. Θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβουν πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου. Το κύμα αποχωρήσεων δεν έχει τελειώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νεολαία να διασπάται και στελέχη της να αποχωρούν τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ
ΚΟ ΜΕ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί οι 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου και επιπλέον οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν συντεταγμένα, και μαζί με τους Τσακαλώτο και Πέρκα, που είχαν αποχωρήσει σε προγενέστερο χρόνο, θα συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η νέα ΚΟ θα αριθμεί 11 βουλευτές, δηλαδή θα έχει μεγαλύτερη δύναμη από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας. Λίγο νωρίτερα οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος προσήλθαν στη Βουλή για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και να του παραδώσουν τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης των «εννιά». Λίγο αργότερα η ανεξαρτητοποίησή τους ανακοινώθηκε στη Βουλή: Οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν σήμερα είναι οι : Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
*Μεταξύ των 57 στελεχών που αποχώρησαν χθες είναι και οι Λαρισαίες Ζωή Ακριβούλη, Ελένη Σδράλη και  Δανάη Κολτσίδα

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Νωρίτερα, οι 9 βουλευτές μαζί με ακόμη 48 στελέχη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάποιοι εξ αυτών μάλιστα και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, είχαν ενημερώσει τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βασιλειάδη και Ράνια Σβίγκου για την αποχώρησή τους από το κόμμα, με μια επιστολή με βαριές αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, για τον οποίο ανέφεραν ότι εκλέχθηκε μεν δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. «Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος», αναφέρουν. Κάνουν λόγο για αυταρχική συμπεριφορά στην ΚΕ και αναφέρονται ξανά σε πρακτικές «εσωτερικού εχθρού» και «πέμπτης φάλαγγας». Σχετικά με τις δικές τους κινήσεις, αναφέρουν ότι «κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει», και προσθέτουν: «Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας».

Πρώτα ΚΟ, μετά νέο κόμμα
Στόχος των 11 ανεξάρτητων βουλευτών είναι σε πρώτη φάση η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με επικρατέστερο όνομα για επικεφαλής αυτό του Αλέξη Χαρίτση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, κατά πληροφορίες, αφού συνεδριάσει η νέα ΚΟ, που σχηματίστηκε από τη διάσπαση, και λάβει τη σχετική απόφαση. Πρώτος στόχος και πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Σκοπός των αποχωρησάντων η δημιουργία νέου κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

Ανεξαρτητοποιήθηκε
και ο Παπαδημούλης
Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. «Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση. Τον απομακρύνουν δραστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμορφώσαμε, γνώρισε ο ελληνικός λαός και τον οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και το δικό μου μερίδιο ευθύνης για τα λάθη και τις αδυναμίες μας», αναφέρει.

Φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ απομένει πλέον με Κοινοβουλευτική Ομάδα 36 βουλευτών, μόλις τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ. Από την Κεντρική Επιτροπή έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα 104 από τα 302 μέλη. Από την Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα, έχουν αποχωρήσει 18 από τα 42 μέλη. Στην Ευρωβουλή, από τους 6 ευρωβουλευτές που εξέλεξε πριν από πέντε χρόνια, απομένει τώρα με δύο. Ο Αλέξης Γεωργούλης διεγράφη και αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Υπό τη σκιά της διάσπασης μετά και την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου συνεδριάζει αποδεκατισμένη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποιείται με σχεδόν τα μισά μέλη, καθώς, μετά τις αποχωρήσεις, από τα συνολικά 42 στελέχη έδωσαν το «παρών» τα 24. Στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι με τις αποχωρήσεις κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την επιλογή της βάσης να εκλέξει τον ίδιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης φέρεται να είπε ότι στο Συνέδριο θα κριθούν τα πάντα ενώ αναμένεται να ζητήσει από τους αποχωρήσαντες βουλευτές να επιστρέψουν τις έδρες τους.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κασσελάκης στην εισήγησή του είπε μεταξύ άλλων: «Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους δικαίου». «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες. Η Π.Γ. θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παραγάγουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το «εγώ» στο «εμείς»».
*Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης εισέπραξε την ηχηρή άρνηση του Διονύση Τεμπονέρα να συμμετάσχει στο νέο πολιτικό κέντρο που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Οταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, πρέπει να το εννοούμε. Όταν λέμε σεβασμός στα όργανα, πρέπει να το εννοούμε» είπε ο κ. Τεμπονέρας. Μάλιστα έκανε λόγο για «δημιουργία παράκεντρων και παρα-οργάνων που αντιστρατεύονται τα θεσμοθετημένα όργανα» ενώ χαρακτήρισε λάθος τον αντίστοιχο «πρωινό καφέ» που είχε θεσμοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Πώς διαμορφώνεται η Βουλή μετά τις αποχωρήσεις

ΑΘΗΝΑ

Μετά τη χθεσινή αποχώρηση 9 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, «Σπαρτιάτες» 11, «Νίκη» 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, Ανεξάρτητοι 14. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε συνολικά 47 βουλευτές. Με την αποχώρηση των βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, μειώθηκαν στους 45 και με την χθεσινή ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών έμειναν συνολικά 36. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» ξεκίνησε με 12 βουλευτές, στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν 3 και λίγο αργότερα άλλοι 2 βουλευτές, με την ΚΟ να μένει με 7 βουλευτές. Ωστόσο, με την επανένταξη τεσσάρων το κόμμα έχει συνολικά 11 βουλευτές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας αρχικά αριθμούσε 8 βουλευτές και μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο παρέμεινε με 6 βουλευτές. Συνολικά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14 και προέρχονται 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 2 από την Πλεύση Ελευθερίας και ένας από τους «Σπαρτιάτες». Σημειώνεται, ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης, που είχε αποχωρήσει από την Πλεύση Ελευθερίας, διέψευσε σενάρια περί προσχώρησής του στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ομάδας Αχτσιόγλου, που προκύπτει από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass