Κομμάτια και θρύψαλα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε Σχέδιο Απόφασης, με συντριπτική πλειοψηφία-των εναπομεινάντων * «Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας» ανέφερε ο πρόεδρος του Στ. Κασσελάκης * Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου φορέα

Δημοσίευση: 13 Νοε 2023 8:30

 

Με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση με δύο λευκά.


Συγκεκριμένα στο κείμενο πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα επισημαίνεται ότι:
«Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος και δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα».
«Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας» διευκρινίζεται πάντως στο κείμενο.
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης ρήξης είναι πλέον γεγονός στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύντομη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τα στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, αλλά και το Στέλιο Κούλογλου, να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες που πήραν στην πλάτη, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «Ομπρέλα» επισημοποίησε το διαζύγιο με δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο κατηγόρησε για πρακτικές τραμπισμού και διωγμό ιστορικών στελεχών της παράταξης. Με υστερόγραφο στο τέλος του κειμένου τα 46 μέλη της «Ομπρέλας» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου φορέα. Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, καταλόγισε στον πρόεδρο ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας και συνειδητό αδιέξοδο με τη κατασκευή εσωτερικού εχθρού.
Κλείνοντας τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να γεφυρώσει το χάσμα που φαινόταν τις τελευταίες ώρες ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί με σημείο έντονης τριβής το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές. Ξεκαθάρισε ότι με τις αποχωρήσεις δεν υπάρχουν πλέον διαγραφές «άρα κανένας λόγος δημοψηφίσματος».
Δεύτερον, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει διατύπωση στο κείμενο ότι τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες συμβουλές δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, με επισήμανση ότι οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Ήταν σαφής αναφορά στα 6 στελέχη (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης), που ζητούσαν να ξεκαθαρίζεται στο κείμενο της απόφασης ότι δεν θα υπάρχουν δημοψηφίσματα για διαγραφές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των μελών της «Ομπρέλας» ζητώντας από τα παριστάμενα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τα οποία ήταν όλα στην προεδρική πλευρά να μην χειροκροτήσουν για αυτό που έχει συμβεί. «Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους βάσισαν τις ελπίδες τους σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε.
Αφού κάλεσε τους δύο βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος, Πέρκα) να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει, όπως είπε, και να επιστρέψουν την έδρα στο κόμμα όπως έχουν δεσμευτεί πολιτικά και ηθικά.
«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε επίσης, και κάλεσε τα στελέχη να αναλάβουν την ευθύνη τους και να δηλώσουν «το παρών» για την επόμενη μέρα του κόμματος που έχει αρχίσει.

 

Αποχώρησε η «Ομπρέλα»
Ανεξαρτητοποιούνται - και δεν παραδίδουν τις έδρες τους - Τσακαλώτος και Πέρκα * Προς αποχώρηση και ο Δραγασάκης

 
Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η «Ομπρέλα», με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Κυριακής.
Στην επιστολή παραίτησης τους, τα μέλη της, αναφέρουν πως επειδή αισθάνονται την ιστορική ευθύνη δεν μπορούν «να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος» και καταλήγουν με ένα υστερόγραφο με νόημα: «Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».
Ανάμεσα στα 46 μέλη της «Ομπρέλας» που ήταν στην Κεντρική Επιτροπή και αποχωρούν είναι και 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Πρόκειται για τους: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.
Αναμένουμε τις επόμενες ώρες και επιστολές των δύο βουλευτών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτη Πέρκα, προς το προεδρείο βουλής, που θα κάνουν γνωστή την ανεξαρτητοποίησή τους. Όταν γίνει αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αριθμεί 45 μέλη.
Με την κίνηση αυτή δεν τίθεται πλέον κανένα θέμα δημοψηφίσματος, όπως αυτό προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΥΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη καθώς αποτελούν ξένο σώμα για το κόμμα της Κουμουνδούρου οι υπό διαγραφή Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας. Την πόρτα της εξόδου είχε ανοίξει πρώτος ο Πάνος Σκουρλέτης και χθες ακολούθησε ο Στέφανος Τζουμάκας.
Προμήνυμα αποχώρησης μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση – καταπέλτης που θα πραγματοποιούσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.
Στο κείμενο χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως «τη μεγαλύτερη επιτυχία του Μητσοτάκη είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του» παραλληλίζοντας την εκλογή του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ατάκα της Μάργκαρετ Θάτσερ, που είχε τονίσει πως «η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι ο Τόνυ Μπλερ και οι νέοι Εργατικοί».
ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
Ανάρτηση με ευθείες βολές κατά του Στέφανου Κασσελάλη έκανε ο Γιάννης Δραγασάκης το απόγευμα της Κυριακής, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου που οδήγησαν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ανάρτησή του ο κ Δραγασάκης αρχικά κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη για «αντιδημοκρατικά ήθη» και «αλαζονικές συμπεριφορές» και τονίζει ότι δεν ξέρει «πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία».
Τέλος, ο Γιάννης Δραγασάκης υπενθυμίζει πώς πριν λίγες μέρες είχε στείλει επιστολή προς τον κ Κασσελάκη με τίτλο «το κόμμα κηρύσσεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»», στην οποία εκείνος «επέλεξε να μην του απαντήσει», ενώ δεν την έδωσε «θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής».
Η ανάρτηση του Γιάννη Δραγασάκη αναφέρει:  «Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στη επιστολή μου.
Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού.
Η αποχώρησή μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς.
Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία».

 

ΟΜΑΔΑ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ
Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, όχι σε δημοψηφίσματα διαγραφών
Παραμένουν υποστηρίζοντας αταλάντευτα «αρχές και αξίες»

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις με φόντο την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τα υπό διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα Τεμπονέρα υπέγραψε κείμενο στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στην ΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για « δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων». Σε άλλο σημείο αναφέρουν στο κείμενο που υπογράφουν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρτης Τσιόκας και Χρήστος Λαμπρίδης πως «επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού ,στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!». Ξεκαθαρίζουν μάλιστα με νόημα πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος». «Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά».

 

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ:
Μέχρι τις ευρωεκλογές θα κλείσει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ
Αποχωρεί με σκληρό κείμενο κατά του προέδρου

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, με σκληρό κείμενο παραίτησης που κατέθεσε στη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου. Καρφιά για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή μορφή του περιείχε και η δήλωσή του έξω από το President όπου διεξάγεται η ΚΕ. «Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και όπως λένε στα μέρη μου το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα και δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος». Ο κ. Τζουμάκας χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Αποτελεί όνειδος για την πολιτική και τη Δημοκρατία αυτό το ετερόκλητο συνονθύλευμα που οδηγείται σε μια Νέα Δεξιά και λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

 

ΟΜΑΔΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Προσβλητική και διχαστική η παρουσία Κασσελάκη
Παραμένουν στο κόμμα παρά τις εντονότατες διαφωνίες τους

Σκληρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη για ό,τι έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η γνωστή ως ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου διαφοροποιούμενη ωστόσο από της γραμμή της Ομπρέλας. Δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έπραξε η «Ομπρέλα».
«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά» αναφέρεται στο ιδιαιτέρως σκληρό κείμενό τους, στο οποίο κατηγορούν τον Κασσελάκη ακόμη και για πρακτικές της ακροδεξιάς.


Χαρακτηρίζουν την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς». «Από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα»» σημειώνουν χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον για «πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε». «Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.»
«Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό» τονίζουν. Στις υπογραφές που συνοδεύουν το κείμενο βρίσκονται επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το κείμενο υπογράφουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

 

Σε κρητικό γλέντι ο Πολάκης...
Με λαούτα, λύρες και τα ανίψια του


Λίγη ώρα μετά το τέλος της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπαση του κόμματος με την αποχώρηση της Ομπρέλας, ο Παύλος Πολάκης πήγε σε κρητικό γλέντι στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό του μήνυμα για τις εξελίξεις στο κόμμα Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ανέβασε στο facebook φωτογραφίες από το γλέντι της Ενωσης Σφακιανών με χορούς, λαούτα και λύρες, ενώ έγραψε «μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ,στο γλέντι της Ένωσης Σφακιανών, στο κέντρο Ομαλος με την Περσα,τον ανιψιό μου τον Πέτρο, την ανιψιά μου τη Ζένια και φίλους τους». Το απίστευτο κολάζ έκανε ο Πολάκης μετά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της ΚΕ. Χθες ο Παύλος Πολάκης μετά την εκρηκτική πρώτη ημέρα συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ανάρτηση με κολάζ φωτογραφιών. Στις εικόνες που ανέβασε εμφανίζονται από την μια πλευρά ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης με την Θεοδώρα Τζάκρη και άλλους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να χαμογελούν και από την άλλη τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση έντονα προβληματισμένους και τον Νίκο Φίλη να φωνάζει έξαλλος μέσα στη συνεδρίαση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass