Σε 5 φάσεις η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΡΕΝΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *ΑΠΟ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ «ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» *ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΡΔΙΕΣ *Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2023 7:00

ΑΘΗΝΑ
Στις ράγες μπαίνει και πάλι ο σιδηρόδρομος από τις 22 Μαρτίου με ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως την υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.


Στις 22 Μαρτίου θα αρχίσουν ξανά τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και Αθήνα – Αεροδρόμιο, ενώ την 1η Απριλίου το Intercity θα αρχίσει ξανά το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι τα όρια ταχύτητας, στα 80 χλμ. στα εμπορικά τρένα και στα 100 χλμ. στα επιβατικά.
«Η επανεκκίνηση ενός σιδηροδρομικού δικτύου ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής δρομολογίων απαιτεί σειρά ενεργειών ώστε αυτά να ξεκινήσουν με όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας» επισημαίνει με δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιου για τις μεταφορές και τις υποδομές Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώνοντας τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των σιδηροδρόμων.
Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά στην επιθεώρηση υποδομών, που θα διαρκέσει περί τις 4 ημέρες, ενώ για την έναρξη των δρομολογίων ανακοίνωσε σταδιακή επανεκκίνηση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, κυρίως σε δρομολόγια προαστιακού και περιαστικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους, διεθνείς υποχρεώσεις για λειτουργία εμπορευματικών γραμμών και ανάγκες που συνδέονται με τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητεςως εξής:
* 22.03.2023. Επανεκκίνηση στις διαδρομές Προαστιακός Πειραιάς - Αθήνα - Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αεροδρόμιο, Προαστιακός Κάντζα – Λιόσια, Προαστιακός Αθήνα - Οινόη – Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη – Φλώρινα, Θεσσαλονίκη – Δράμα, Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, Κάτω Αχαΐα – Πάτρα, Πάτρα – Ρίο, Διακοφτό – Καλάβρυτα, Ολυμπία - Πύργος – Κατάκολο, Βόλος – Μηλιές, Εμπορευματικά από Θεσσαλονίκη προς Ειδωμένη και Προμαχώνα (1 ή 2 ζεύγη) και εμπορευματικά Θριάσιο - Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)
* 27.03.2023. Επανεκκίνηση Προαστιακός Αθήνα - Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών - Κόρινθος - Κιάτο – Αίγιο
* 01.04.2023. Επανεκκίνηση InterCity Αθήνα - Θεσσαλονίκη (1 πρωινό ζεύγος), Προαστιακός Θεσσαλονίκη – Λάρισα, Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, Λάρισα – Βόλος και Λαμία – Στυλίδα
* 06.04.2023. Προσθήκη κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών InterCity Αθήνα - Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως) και εμπορευματικά Θριάσιο - Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)
* 11.04.2023. Προσθήκη κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών τα υπόλοιπα δρομολόγια.

ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ
Μέχρι την οριστική παράδοση της αναβάθμισης του δικτύου, προβλέπονται μέτρα που αφορούν την άμεση ενίσχυση ασφάλειας, το κλείσιμο 5 σταθμών που θα λειτουργούν μόνο για επιβίβαση – αποβίβαση, τη στελέχωση ανοικτών σταθμών με 2 σταθμάρχες, τη μείωση ταχύτητας σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση σε 80 χλμ και 100 χλμ για προαστιακούς/εμπορευματικούς και επιβατικές αμαξοστοιχίες αντιστοίχως.
Επιπλέον προβλέπεται στελέχωση όλων των προαστιακών συρμών με 2 μηχανοδηγούς και ένα συνοδό, των InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη με 3 συνοδούς έναντι των 2 που υπάρχουν σήμερα, ενώ συστήνεται υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου σε ΟΣΕ και Hellenic Train.
Για την επίλυση προβλημάτων ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τη σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ (σταθμάρχες, ρυθμιστές κυκλοφορίας και τηλεδιοικητές), ενώ για το ανθρώπινο δυναμικό ταχεία ολοκλήρωση πρόσληψης προσωπικού στον ΟΣΕ βάσει προγραμματισμού για το έτος 2022 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παραμονή των υπηρετούντων με δελτίο παροχής υπηρεσιών και επαναξιολόγηση εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης κρίσιμου προσωπικού.
Για την αναβάθμιση των υποδομών οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προβλέπουν αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του κύριου άξονα, άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάταξη και συντήρηση σηράγγων, λειτουργία στο συντομότερο δυνατό χρόνο του συστήματος GSM-R στο τροχαίο υλικό για όλες τις επικοινωνίες εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και αστυνομική προστασία υποδομών σε κρίσιμα σημεία του δικτύου.
«Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια μεταβατική απάντηση της πολιτείας στο τραγικό συμβάν, έτσι ώστε να αισθάνονται οι πολίτες πως το μέσο αυτό είναι ασφαλές για να μπορέσουν να το χρησιμοποιούν. Είναι προφανές όταν θα έρθει με το καλό η ολοκλήρωση των έργων, στις αρχές του επόμενου φθινοπώρου, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα μηχανολογικά πολύ αναβαθμισμένο σύστημα προστασίας και ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης για να προσθέσει: «Έως τότε, θα ισχύσουν τα αυστηρά αυτά μέτρα και θα είμαστε η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος και η ΕΡΓΟΣΕ σε πραγματική εγρήγορση, ώστε οι πολίτες να αισθανθούν εμπιστοσύνη και να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση, η οποία δυστυχώς είναι υπερήμερη από δεκαετίες».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Των ανακοινώσεων του κ. Γεραπετρίτη προηγήθηκε χθες το μεσημέρι σύσκεψη για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου ΟΣΕ στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train.
Σημειώνεται πως τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει για τη σύγκρουση των τρένων, είχαν επισημάνει πως η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου θα γίνει το συντομότερο δυνατό, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass