Ολοκλήρωσαν τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη

Exxon, Mobil και Helleniq Energy για υδρογονάνθρακες

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2023 8:30

ΑΘΗΝΑ
Την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών των ExxonMobil και Helleniq Energy για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Έπειτα από περίπου 100 ημέρες το σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS ολοκλήρωσε τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων δεδομένων από το υπέδαφος των θαλάσσιων παραχωρήσεων των ExxonMobil – Helleniq Energy στην Κρήτη.
Από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου ερεύνησε τις γεωλογικές δομές, που βρίσκονται κάτω από βάθη ακόμη και 4.500 μέτρων, προκειμένου να ερευνηθεί η ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Το επόμενο βήμα είναι η ερμηνεία των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις έρευνες, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει και η διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών ή -το πιθανότερο αυτή τη στιγμή- η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης περί τα τέλη του 2023.
Οι έρευνες, υπενθυμίζεται, ξεκίνησαν το Νοέμβριο και υλοποιήθηκαν για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy από την εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS σε περιοχές συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ οι έρευνες υπερέβησαν κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις καθώς συλλέχθηκαν συνολικά 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Στις 18 Φεβρουαρίου, το πλήρωμα του Sanco Swift μάζεψε τα καλώδια μήκους 12 χιλιομέτρων και τα υδρόφονα, που επί 3,5 μήνες χτένιζαν το Λιβυκό Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος καταγράφοντας ήχους και εικόνες από τα έγκατα της γης.
Τα μυστικά των θαλάσσιων blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» βρίσκονται πλέον στα χέρια των ερευνητών της PGS. To σκάφος, δε, πλέει από προχθές με προορισμό τη Βαλέτα, το λιμάνι της Μάλτας, αφήνοντας τις ελληνικές θάλασσες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass