Οι οικονομικές διεκδικήσεις πανεπιστημιακών

Παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη της ΠΟΣΔΕΠ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2023 7:30

ΑΘΗΝΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες στο ΜΘΕ (Νομική Σχολή ΕΚΠΑ) και παρουσίασε τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης αναφέρθηκε στη χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών, στη συντήρηση και ανανέωση των υποδομών καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα.
Ο κ. Σεϊμένης παρουσίασε τα στοιχεία από τις μεταβολές λόγω αφυπηρετήσεων και αποχωρήσεων των μελών ΔΕΠ και του λοιπού προσωπικού. Μετά το μακρόχρονο πάγωμα των διορισμών την περίοδο της κρίσης οι θέσεις που δίνονται δεν αρκούν για να καλύψουν, σε πολλές περιπτώσεις, τις ετήσιες αποχωρήσεις.
Στη συνέχεια ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής Γιώργος Λιτσαρδάκης, έδωσε αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα από τις μειώσεις, ονομαστικές και πραγματικές, των αποδοχών των πανεπιστημιακών. Με την παρελκυστική τακτική της πολιτείας, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ (4741/2014 & 1911/2022), οι πανεπιστημιακοί έχουν απωλέσει το αντίστοιχο 18 μηνιαίων μισθών.
Εξάλλου στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους δεν περιλαμβάνεται η συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με αυξήσεις στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και με κονδύλια για τις διαφορές που επιδικάζονται σε όσους είχαν προσφύγει και βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.
Η καθηγήτρια Λίλιαν Αντωνίου υποστήριξε την ανάγκη άμεσης καταβολής των αναδρομικών διαφορών από το 2017 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ. Η καταβολή, χωρίς νέες δικαστικές αποφάσεις και νέες προσφυγές, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η ΠΟΣΔΕΠ, θα ελαφρύνει τα δικαστήρια από άσκοπο φόρτο.
Οι μισθολογικές απώλειες είναι τεράστιες, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις των άλλων ειδικών μισθολογίων το 2008-2009 (από 25 έως 100%), με συνέπεια να αμείβονται πρακτικά με το μισθολόγιο του 2003.
Ενδεικτικά (χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες λόγω τιμαρίθμου)
- καθηγητής πρώτης βαθμίδας είχε το 2002 καθαρό μισθό 1993 €, και ο ίδιος, το 2022 σε ηλικία 67 ετών, είχε καθαρό ονομαστικό μισθό 2090 €.
- λέκτορας το 2002 με καθαρό μισθό 1750 € (επί 14 - ισοδύναμο του 2.041 επί 12, καθώς έχει καταργηθεί από το 2010 ο 13ος και 14ος μισθός), το 2022 έχει ως Καθηγητής καθαρό μισθό 1.950 € (επί 12).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass