Ψηφιακή πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ *ΜΕΧΡΙ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2023 7:25

Με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού εντός των εκπαιδευτικών δομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, κατατέθηκε προχθές το βράδυ σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις».


Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει υφιστάμενες δράσεις του Υπουργείου που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο, όπως είναι ο διπλασιασμός ψυχολόγων-κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ο σύμβουλος σχολικής ζωής, σχετικές θεματικές στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και των νέων προγραμμάτων σπουδών, ενίσχυση υποστηρικτικών θεσμών όπως τα ΚΕΔΑΣΥ.
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς καλούνται μέχρι τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου (9:00) να υποβάλουν τα σχόλιά τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για την κατάθεση του τελικού σχεδίου νόμου στη Βουλή, προς επεξεργασία και ψήφιση.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει:
* Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ανατίθεται στο Διευθυντή Σχολείου η αντιμετώπιση περιστατικών, με τη συν επικούρηση ενός Σύμβουλου σχολικής ζωής.
* Σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, θεσμοθετείται η συλλογική αντιμετώπιση και ο χειρισμός περιστατικών. Λειτουργούν ομάδες δράσης ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στις οποίες συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.
* Σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ενημερώνονται οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ της Διεύθυνσης.
* Λειτουργία ειδικής επταμελούς επιστημονικής επιτροπής στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.
* Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας υποδοχής και αξιοποίησης ακόμη και ανώνυμων αναφορών από μαθητές. Η ανώνυμη αναφορά διευκολύνει το θύμα ή συμμαθητή του να αναφέρει σχετικά περιστατικά.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον διατάξεις, οι οποίες αφορούν στα εξής:
* Ερευνητικά Κέντρα Ακαδημίας Αθηνών: συνιστώνται τρία Κέντρα Έρευνας στην Ακαδημία Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Ακαδημίας, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης και ρυθμίζεται ο τρόπος κάλυψης των αναγκών των κέντρων αυτών σε ερευνητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, συνιστώνται: α) το Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΚΕ.Δ.Ε.Τ.), σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς της επιστήμης του διαστήματος, με έμφαση στη διαστημική φυσική και η ανάπτυξη εφαρμογών που σχετίζονται με την επιστήμη και τεχνολογία του διαστήματος, β) το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία (Κ.Ε.Ε.Δ.Υ.), σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς της υγείας και της πρόληψης ασθενειών και γ) το Κέντρο Έρευνας Φυσικών Καταστροφών και Διαχείρισης Κρίσεων (Κ.Ε.Φ.Κ.), σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στις φυσικές καταστροφές και τη διαχείρισή τους.
* Αξιολόγηση του έργου Διευθυντών, Υποδιευθυντών και Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ: καθιερώνεται, για πρώτη φορά νομοθετικά, δυναμικό, πολυεπίπεδο και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης Διευθυντών, Υποδιευθυντών και εκπαιδευτών επαγγελματικής κατάρτισης των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σημαντική καινοτομία του συστήματος αξιολόγησης, η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις διαδικασίες αξιολόγησης, με βασική παράμετρο του νέου συστήματος τη συμμετοχή των καταρτιζομένων στην αξιολόγηση των Διευθυντών, Υποδιευθυντών και εκπαιδευτών επαγγελματικής κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass