Δεν γίναμε σοφότεροι…

ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΩΤΙΣΤΟΥΝ ΠΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΠ *ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΓΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ *ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΕΥΠ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2022 9:00

ΑΘΗΝΑ
Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων».

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αν θεωρεί ότι δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της Βουλής.
Η πολύωρη συζήτηση εξελίχθηκε σε μια αντιπαράθεση με στιγμές έντασης, χωρίς όμως να απαντηθούν καίρια ερωτήματα γύρω από την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.
Πιο συγκεκριμένα:
«Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να μετρηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση για τις υποκλοπές. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης για να ιντριγκάρει τη συζήτηση πρόσθεσε σε αυτήν την πρόκληση – πρόσκληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αν δεν το κάνει, δεν καταθέσει δηλαδή πρόταση μομφής, τότε ο κ. Τσίπρας θα είναι ένας «θρασύδειλος πολιτικός».
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Απευθυνθήκατε κ. Τσίπρα στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014. Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται. Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς.
Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής μου ομάδας καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος. Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση!».
Νωρίτερα, τον κ. Τσίπρα, αλλά κυρίως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στην απόρρητο συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για την ΕΥΠ έσπασαν το απόρρητο κι έστελναν δηλώσεις, έβαλε στο στόχαστρο ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες που του απηύθυνε ο κ. Τσίπρας που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αυτός ήταν που έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Είπατε ότι εγώ έδωσα εντολή παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Το είπατε με τέτοια βεβαιότητα και αναρωτιέμαι αν εξιδίων κρίνετε τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και είπα ότι ουδέποτε γνώριζα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Ο κ. Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο, αλλά ήταν σαφής για τον ρόλο της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Τσίπρα μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό; Αν το κάνετε θα έχετε παραμονήσει. Ουδείς πρωθυπουργός μπορεί να γνωρίζει. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Πείτε ανοιχτά αν γνωρίζατε ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Εγώ δεν το γνωρίζω».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πόρισμα του 2016 για συνομιλίες του υπουργού Άμυνας με υπόδικο που κατατέθηκε τότε στο Μαξίμου και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα αν γνώριζατε τέτοιο deal «και δεν κάνατε τίποτα απολύτως;».
Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το σύνταγμα δεν ορίζει εξαιρέσεις για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, διπλωματών κλπ διότι δεν μπορεί να λειτουργεί επί της αρχής σε βάρος της εθνικής ασφάλειας».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατ’ εξοχήν τέτοια πρόσωπα βάλλουν κατά της εθνικής ασφάλειας και όχι όπως ανέφερε ο μανάβης ή ο υδραυλικός. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλους αρκεί να υπάρχει ένα ισχυρό φίλτρο τεκμηρίωσης. Εγώ δέχτηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Εγώ εκ των υστέρων ενημερώθηκα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.
ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
O κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάει τη «συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου» και μιλάει μόνο για κυβέρνηση Σαμαρά.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ
«Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και θα μετατραπεί σε ψήφος αλλαγής και απαλλαγής», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έσωσε καμία απάντηση στο πόσοι και ποιοι παρακολουθούνταν.
«Πότε ενημερωθήκατε από τον ανιψιό σας και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για την επισύνδεση Ανδρουλάκη; Εάν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας ο κ. Γεραπετρίτης δεν μίλησε στην επιτροπή, έκανε τον «ψόφιο κοριό», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας όπως είπε να του απαντήσει να γνώριζε ή δεν γνώριζε.
Μάλιστα αναρωτήθηκε αν ο κ. Ανδρουλάκης συμμετέχει σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου. «Και μας κουνάτε το δάχτυλο και μιλάτε για κυβίστηση» είπε και πρόσθεσε «η ομιλία σας δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα. Δεν είναι ασφαλείς κανείς μας όταν λέτε ότι κανείς δεν εξαιρείται. Ενόσω διεξάγεται αυτή η συζήτηση παρενέβη εκ νέου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και κατέθεσε τη νομική του άποψη. Κι επειδή με ρωτήσατε σας απαντώ ότι με αυτήν τη νομική άποψη συμφωνεί κάθε δημοκρατικός πολίτης».
Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό προβλέψιμο και τόνισε ότι στις παρεμβάσεις που έκανε με τοξικότητα αναφέρθηκε στα τρολ του διαδικτύου. «Αναφερθήκατε σε Πανούση, Βαρουφάκη, Βαλαβάνη. Όλοι έκαναν δήλωση όσο εσείς μιλούσατε και είπαν ότι δεν τους παρακολουθούσαν. Όλα αυτά δείχνουν τον πανικό σας. Είστε σε πανικό και δεν το κρύβετε. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Αν έχετε σοβαρή καταγγελία για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Θα είχε έστω και ένα στοιχείο ο κ. Μητσοτάκης που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το είχε δημοσιοποιήσει;»
«Εγώ δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την ΕΥΠ αλλά δεν θα κάνω τον ανήξερο. Ότι δεν γνωρίζατε ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ποιος σας είπε να τα πείτε αυτά; Ποια συνταγματική αρχή λέει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να γνωρίζει ο πρωθυπουργός; Επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ και ούτε θα υπήρχε ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και ένας δημοσιογράφος που να έπεσε θύμα επισύνδεσης. Δεν θα προέβαινα ποτέ σε τέτοια εγκληματική κακοποίηση του κράτους δικαίου. Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό ή άλλον πολιτικό μας αντίπαλο. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τότε με εντολή μου ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ σας ενημέρωνε τακτικά. Σας αφήσαμε δύο μεγάλους φακέλους. Ο ένας έχει προχωρήσει στον δικαστικό δρόμο και τα στοιχεία που βγαίνουν τα επικαλείστε στη Βουλή και μπερδεύετε και τα επίθετα. Ακόμα και για το έγκλημα δεν υπήρξε επισύνδεση βουλευτή. Το να καταγράφηκε είναι άλλο», είπε ο κ. Τσίπρας.
 «Η έρευνα για τον Νίκο Ανδρουλάκη πρέπει να γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΔΕΝ ΦΩΤΙΣΤΗΚΑΜΕ
Η όλη συζήτηση δεν φώτισε το θέμα, το μόνο που έγινε ήταν απόπειρα συγκάλυψης αλλά και δικαιολόγησης άθλιων πρακτικών, τόνισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις υποκλοπές ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Για το ΚΚΕ υπάρχει κρίσιμο ερώτημα: Τα όσα δυσώδη έχουν αποκαλυφθεί για τη δράση της ΕΥΠ και την υποκειμενική ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου είναι κεραυνός εν αιθρία;» διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζοντας «ανεκδιήγητο το καλοκαιρινό διάγγελμα Μητσοτάκη».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «όλα αυτά συνδέδονται με τη δράση κέντρων και παράκεντρων εντός και εκτός Ελλάδας». Αυτά τα ζητήματα -συνέχισε- συνδέδονται με την όξυνση των αντιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και με προληπτικά μέτρα ενόψει μιας νέας κρίσης, ενός δύσκολου χειμώνα με ακρίβεια, ενεργειακά προβλήματα και πολλές άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις.
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η εθνική ασφάλεια είναι αόριστη έννοια που ακόμη και τα δικαστήρια την απορρίπτουν γιατί όσοι τη χρησιμοποιούν το κάνουν καταχρηστικά. «Πώς δικαιολογείται άλλωστε η παρακολούθηση χιλιάδων πολιτών κάθε χρόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας;» διερωτήθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΟ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ;
Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοιοβουλευτής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, με τη δευτερολογία του στη Βουλή, για το θέμα των υποκλοπών.
Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλαζονεία που, όπως είπε, είναι κακός σύμβουλος, καθώς οδηγεί κάποιους να πιστεύουν ότι «έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να κυβερνούν για πάντα».
Και προσέθεσε: «Η κατάρρευση αυτής της βεβαιότητας σας οδηγεί σε πανικό, αντιφάσεις και αμηχανία.
»Και βλέπουμε τον πρωθυπουργό να έρχεται εδώ με θράσος και να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, εμφανιζόμενος ως τιμητής του κράτους δικαίου, που είναι διάτρητο επί της δικής του θητείας».
Ο Μιχάλης Κατρίνης επανέλαβε τα ερωτήματα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας τα εξής:
-«Για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης;
-Συμφωνείτε να πάει ο φάκελος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ενημέρωση και της Βουλής και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφαλείας, για τους οποίους παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης;
-Παρακολουθούνται τελικά και πόσα άλλα πολιτικά πρόσωπα επί της δικής σας θητείας;
Στην περίπτωση Ανδρουλάκη, καλύπτεστε πίσω από το επιχείρημα ότι δεν γνωρίζατε.
Μετά την κατακραυγή, δεν ρωτήσατε τον νέο διοικητή της ΕΥΠ αν ευσταθούν αυτά που γράφονται στα ΜΜΕ ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα;».

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΕΥΠ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ
Οτι η NSA, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν το κινητό του και της συζύγου του από το 2015 ισχυρίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις.
«Το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015. Ολα τα δεδομένα από το κινητό μου και από το κινητό της γυναίκας μου παρακολουθείτο από τη NSA», είπε και αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη: «Ο λόγος ότι εγκάλεσα τον Γιάννη Ρουμπάτη είναι για διασπορά ψευδών ειδήσεων για το τι έλεγα στο Eurogroup. Τον εγκάλεσα δημοσίως. Εμείς στο ΜέΡΑ25 κατηγορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διέψευδε. Δεν πήρε ο Τσίπρας την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Δεν διόρισε ο Τσίπρας σεκουριτά διοικητή στην ΕΥΠ».
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εκπροσώπων της Τρόικας και μέσω αυτών και τα τηλέφωνα όσων μιλούσαν με αυτούς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλιστα αποκάλυψε τι του είπε τότε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.
Του είχε πει τότε ότι δεν παρακολουθούνται Ελληνες πολίτες, αλλά μόνο αν συνομιλούν με ξένους. Και μάλιστα κάποια στιγμή είπε σε συνεργάτη του ότι ένιωσε πολύ υπερήφανος γι’ αυτά που είπε στους τροϊκανούς… «Δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 επειδή ο Ρουμπάτης παρακολουθούσε την Τρόικα. Και καλά έκανε», είπε χαρακτηριστικά.
*Ως «ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης» χαρακτήρισε την ΕΥΠ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Kατά την πρωτολογία του o κ. Βελόπουλος άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας και τα τρία κόμματα ότι έχουν ευθύνες γιατί μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass