«Μάρε κόρου ντι χοάρα»

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΤΣΙΑΤΣΙΟΣ - ΣΑΜΑΡΙΝΙΩΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΝ «ΜΕΓΑΛΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ»

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2021 21:08

«Μάρε κόρου ντι χοάρα», ή «Μεγάλος χορός του χωριού», ή «Τσιάτσιος»: ο κυκλωτικός χορός που παραδοσιακά εδώ και αιώνες χορεύεται την επόμενη μέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου και λίγο μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον προαύλειο χώρο της Μεγάλης Παναγίας Σαμαρίνας.


Φέτος βέβαια δεν ήταν καν χορός αφού λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπονται οι χοροί, με τους βλάχους Σαμαρινιώτες -κυρίως τους γηραιότερους- σε μια αυθόρμητη κίνηση να σχηματίζουν έναν μεγάλο κύκλο και να τραγουδούν την πρώτη στροφή του Τσιάτσιου, αυτή που αναφέρεται στον Σαμαριναίο κλέφτη Θεόδωρο ή «Τσιούτσιο», που λόγω της ανδρείας τού δόθηκε το προσωνύμιο «Τσιάτσιος» «βαφτίζοντας» και τον χορό.
Φέτος ούτε η Θεία Λειτουργία δεν έγινε κανονικά αφού λόγω των έργων που γίνονται στη Μεγάλη Παναγία, η Θεία Λειτουργία έγινε στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας, ενώ χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ.
Οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και οι αιρετοί Λάρισας και Γρεβενών φέτος δεν συμμετείχαν ενεργά στον «Τσιάτσιο», αλλά παρακολουθούσαν το δρώμενο από απόσταση.
Στο προαύλιο της Μεγάλης Παναγίας παρακολουθώντας το έθιμο του Τσιάτσιου παρευρέθηκαν οι βουλευτές ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Στέλλα Μπίζιου (Λάρισας), Άννα Ευθυμίου και Στράτος Σιμόπουλος (Θεσσαλονίκης), ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Νίκος Λιούπας, η αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη, ο αντιδήμαρχος Δήμου Τεμπών Νίκος Μουτσογιάννης, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Χριστόφορος Κατσαρός, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, οι αντιδήμαρχοι Γρεβενών Ζήσης Γκιάκας και Χρήστος Τρυγώνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Σάκης Φωλύνας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, ο Μιχάλης Σακελάρης του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γρεβενών Γιάννης Λυγούρας, η πρόεδρος του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων Γεωργία Αβέλλα και πολύς κόσμος τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid-19.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass