Περισσότεροι βουλευτές στις συνεδριάσεις της Βουλής

Τι θα ισχύει με τις ψηφοφορίες ως την 1η Ιουνίου

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2020 9:29

ΑΘΗΝΑ
Τους νέους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργεί η Βουλή στη νέα περίοδο επιστροφής στην μερική κανονικότητα αποφάσισε χθες η διάσκεψη των προέδρων.


Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και δη του νομοθετικού έργου, διευρύνεται ο αριθμός των παριστάμενων Βουλευτών στο ανώτατο όριο των εξήντα που τέθηκε από την ιατρική υπηρεσία της Βουλής και εξυπηρετεί την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Βουλευτών στην αίθουσα.
Η κατανομή των συμμετεχόντων θα γίνεται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, που σημαίνει ότι στις συνεδριάσεις για τη συζήτηση νομοσχεδίων, εκτός από την σταθερή παρουσία 19 Βουλευτών, θα συμμετέχουν και άλλοι 41.
Στους 19 Βουλευτές, υπολογίζονται οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί (ο Πρωθυπουργός δεν προσμετράται), καθώς και όποιος από τον Κανονισμό έχει δικαίωμα να μιλήσει όποτε ζητήσει το λόγο, εν προκειμένω ο κ. Βούτσης, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου της Βουλής και η κυρία Παπαρήγα, με την ιδιότητα της πρώην Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι υπόλοιποι 41, θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα κατανέμονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη κατ’ αναλογία δύναμη των κομμάτων, ως εξής:
Από τη Νέα Δημοκρατία 22 Βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ 12 Βουλευτές, από το Κίνημα Αλλαγής 3 Βουλευτές, από το ΚΚΕ 2 Βουλευτές, από την Ελληνική Λύση 1 Βουλευτής και από τη ΜέΡΑ25, 1 Βουλευτής.
Η πρόταση για την διευρυμένη και αναλογική εκπροσώπηση των Βουλευτών θα εφαρμοστεί από σημερα, Παρασκευή 8 Μαΐου, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στην Ολομέλεια, θα προηγηθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την Πέμπτη 14 Μαΐου, ώρα 10.00’ και θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου, μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις. Η συζήτησή τους θα είναι ενιαία, επί της αρχής και επί των άρθρων.
Όσον αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας σε πιθανές ονομαστικές ψηφοφορίες, πλην μυστικών, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται παραλλήλως το ηλεκτρονικό σύστημα και η επιστολική ψήφος μέχρι την 1 Ιουνίου, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το Σύστημα τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Όσον αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα συζητηθούν επίκαιρες ερωτήσεις σε τρεις συνεδριάσεις, τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 18.00’ την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 9.00’ και την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 9.00’.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass