Διχάζει το μνημόσυνο για τα θύματα της Marfin

Το Σάββατο η πλακέτα από Μητσοτάκη * Δεν θα πάνε Τσίπρας-Κουτσούμπας

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2020 9:00

ΑΘΗΝΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη Βουλή ότι «τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μία ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς

και του μίσους θα πολεμά τη λήθη. Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια!».
Το Σάββατο 9 Μαΐου στις 12.00 θα γίνει ο εντοιχισμός πλακέτας, στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις συμπολίτες μας, εργαζόμενοι της Marfin. Ο Πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στην τελετή.
Ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε με τους διευθυντές των γραφείων των πολιτικών αρχηγών και τους μετέφερε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού.
ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών» για τα θύματα της Marfin, με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο των υπαλλήλων της τράπεζας πριν από δέκα χρόνια.
«Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος», σημειώνει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως «δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη».
«Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας», προσθέτει.
Επίσης, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας».
«Ούτε πως οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά», τονίζει. «Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει, ανακοινώνοντας πως «θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου».
ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Την απόφαση να παραστεί στην εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Marfin το Σάββατο ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Σε ανάρτησή της η Φώφη Γεννηματά, επιβεβαίωσε την αποδοχή της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκδήλωση μνήμης στην Μαρφίν. Η Φώφη Γεννηματά προσέθεσε ωστόσο ότι πρέπει να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες.
Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά: «Θα είμαι το Σάββατο στη Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες».
ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Δεν θα παρευρεθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα της Marfin.
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι αντιπροσωπεία του κόμματος θα τιμήσει τα θύματα της τραγωδίας της Marfin με κατάθεση στεφάνου που θα γίνει το Σάββατο στις 10:30 το πρωί.
«Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της MARFIN δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες», τονίζει το ΚΚΕ σε απάντηση της πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους αρχηγούς των κομμάτων να παρευρεθούν στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας.  Παράλληλα, το ΚΚΕ τονίζει ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί δέκα χρόνια τώρα, «οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της MARFIN, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο. Οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί, που εργάστηκαν πυρετωδώς για την τρομοκράτηση ενός ολόκληρου λαού τότε, απέδειξαν πόσο αδίστακτοι είναι».
«Οι αυτονόητες πράξεις της ενότητας του λαού μας δεν χτίζονται με ενέργειες που υπηρετούν άλλους πολιτικούς σκοπούς και με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, που αξιοποίησαν τότε τον θάνατο των εργαζομένων της MARFIN για να συκοφαντήσουν τους δίκαιους αγώνες του λαού μας, πολύ περισσότερο που αυτοί οι δίκαιοι αγώνες γίνεται συστηματική προσπάθεια να ταυτιστούν με την προβοκατόρικη δράση "γνωστών - αγνώστων", οι οποίοι αποδεδειγμένα και διαχρονικά έχουν σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς "κρατικούς" και "παρακρατικούς", που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη MARFIN» καταλήγει το ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass