Περισσότερους ίσως, λιγότερους θανάτους όχι

Δήλωσε ο Σωτ. Τσιόδρας ότι καταγράφηκαν - Μπαρ με μουσική στη διαπασών και ποτά δήθεν take away με πολίτες στοιβαγμένους, προσβάλλουν βάναυσα όλους μας, τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2020 16:30

ΑΘΗΝΑ
«Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media, αλλά στην επιστήμη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είμαστε όλοι με μια αυξημένη επαγρύπνηση», τόνισε και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν είναι αλώβητος. Μας αφήνει αυτή η ιστορία με ανασφάλειες, με στρες, με θλίψη. Η εσωτερική μάχη ίσως είναι πιο σημαντική από τη μάχη μας με τον ιό». «Η κρίση διαπερνά τα σύνορα, εγείρει τριβές, αναδύονται θεωρίες συνωμοσίας», είπε και πρόσθεσε: «Πρώτη προτεραιότητα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Η επιστήμη είναι να κοιτάζεις συνεχώς τα δεδομένα και να αλλάζεις την πορεία του πλοίου».
Ερωτηθείς σχετικά με τη μέθοδο καταγραφής των θυμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Μεμονωμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα αιμορραγία εγκεφάλου και θετική παρουσία του ιού, καταγράφεται ως θάνατος από κορονοϊό. Μπορεί να έχουμε καταγράψει κάποιους παραπάνω άλλα σίγουρα όχι λιγότερους». Και πρόσθεσε: «Δεν καταγράψαμε παραπάνω θνησιμότητα. Ήταν από τους καλύτερους δείκτες παρακολούθησης αυτής της επιδημίας, αυτό κάνουμε και με τη γρίπη. Όποιος πεθαίνει με γρίπη στην Ευρώπη καταγράφεται σαν να πέθανε από γρίπη».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η 5η Μαΐου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε πιστοί στο εξής: «Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.642, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες.  35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Δεν υπάρχει κανένας καταγεγραμμένος θάνατος. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 146. Το 26,4% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 83.750 κλινικά δείγματα.
Αναφερόμενος στη μελέτη ενός εμβολίου στις ΗΠΑ, είπε ότι οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων: «Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό».

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ
«Ιδιαίτερα ρευστή» χαρακτήρισε τη νέα καθημερινότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των κανόνων υγιεινής. Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξαπέλυσε επίθεση σε όσους έχουν καφε-μπαρ σε πόλεις και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που λειτουργούν «χωρίς να τηρούνται αποστάσεις και μέτρα».«Θα ήθελα να κάνω κάποιες ιδιαίτερες συστάσεις. Οι συστάσεις μας βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα. Η εικόνα καφέ μπαρ το βράδυ να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν ποτά δήθεν take away, με πολίτες στοιβαγμένους, προσβάλουν βάναυσα όλους μας.
Είπε ότι αυτό «προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης». Και πρόσθεσε:«Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται». Ο ίδιος προανήγγειλε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες, λέγοντας ότι «είναι κρίμα κάποιοι λίγοι να παίζουν με την υγεία των πολλών».
Επανέλαβε ότι η μετακίνηση μεταξύ νομών δεν επιτρέπεται: «Ισχύουν οι περιορισμοί για μετάβαση στα νησιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass