Πυρόπληκτοι ξέσπασαν στον Καμμένο

ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΟΧΙ Η ΔΟΥΡΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΣΠΙΡΤΖΗΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2018 18:30

ΑΘΗΝΑ

Οργή λαού στο Μάτι κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος επισκέφτηκε μετά από δύο ημέρες τις πληγείσες περιοχές.

«Αφήσατε να καεί κόσμος τζάμπα. Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού», του είπε και ρώτησε: «Γιατί έκλεισε η Μαραθώνος, γιατί δεν έγινε εκκένωση, οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν;», του είπε απευθυνόμενη μια από τους κατοίκους.

Μια κοπέλα, κλαίγοντας είπε «δεν μας έμεινε τίποτα», «καήκαμε». «Μας είπαν «βουτήξτε να σωθείτε. Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι;» Ο κ. Καμμένος για απάντηση ανέφερε «θα ανοίξουμε τους δρόμους προς τη θάλασσα. Αυτά έγιναν, τώρα θα υπάρξει πρόσβαση στην παραλία».

Και η άθλια απάντηση του υπουργού για την αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν μια φράση που είπε σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα: «Αυτά, μόνο εσείς και ο Πορτοσάλτε τα λέτε».

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Στη σύσκεψη που είχε ο κ. Καμμένος με τον Δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι το 25% των σπιτιών, περίπου 1500 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς -ανάμεσα σε αυτά και το δικό του- 50% είναι μερικώς κατεστραμμένα και 25% ανέπαφα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό να διαθέσουν βρεφονηπιοκόμους, ώστε να στελεχωθούν οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, για να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά με σκοπό να ξεφύγουν από την άσχημη κατάσταση που επικρατεί. Επίσης, ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για την ανοικοδόμηση του κλειστού γυμναστηρίου στον Νέο Βουτζά.

Ο υπουργός Άμυνας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου Άμυνας είναι να συμβάλει στην πλήρη ανοικοδόμηση της περιοχής. Πολύ σημαντική, τόνισε, είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση και ο στρατός με τα μηχανήματα θα συμβάλει σε αυτό άμεσα. Ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η ρυμοτομία στην περιοχή και να ανοίξουν δρόμοι προς τη θάλασσα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του στρατού που έχει στηθεί στην περιοχή, καθώς και το κινητό μαγειρείο που προετοιμάζει φαγητό για τους κατοίκους, αλλά και για τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ:ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Μετά τον Πάνο Καμμένο και ο Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε την άποψη ότι δεν φέρει ευθύνες η Περιφέρεια Αττικής, ή ο κρατικός μηχανισμός ή οι δήμοι για τις φονικές πυρκαγιές αλλά η αυθαίρετη δόμηση -μια άποψη που προφανώς αποτελεί την επίσημη κυβερνητική θέση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι, γιατί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν, την Κυριακή, η Ρένα Δούρου ήταν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής…

«Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποιο λάθος στις εντολές που δόθηκαν, θα διαπιστωθεί», είπε ο κ. Σπίρτζης και προσέθεσε πως και οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών κινήθηκαν με βάση τις δυνατότητες που είχαν και τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε μια ημέρα που υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση των ανέμων, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ξέσπασαν τόσες φωτιές σε τόσο μικρό διάστημα;

Ο υπουργός Υποδομών που επισκέφτηκε χθες τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική, χαρακτήρισε «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

Διευκρινίζοντας την εντολή που έδωσε στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν τις αυτοψίες, να ελέγξουν τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στην περιοχή έχουμε κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή με μάντρες κ.λπ. που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα εμποδίζοντας τη πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια, τόνισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass