Φόβοι για τριψήφιο αριθμό θυμάτων

Στάχτη εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2018 16:02

Τσίπρας: Τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί

ΑΘΗΝΑ
Δήλωση  για τις φονικές πυρκαγιές που σκόρπισαν το θάνατο και κατέστρεψαν την Αττική έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί.
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Ελληνίδες, Έλληνες
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή». Και στη συνέχεια της δήλωσής του τόνισε: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος».
Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης.  
Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. Η Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί.
Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους. Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί.
Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση: Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα. Στους διασώστες του ΕΚΑΒ. Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής».
Και, καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση: «Θέλω να δεσμευτώ, ότι: Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι.
Σας ευχαριστώ».

Εισαγγελέας διέταξε έρευνα

Ερευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η κυρία Δημητρίου διαβίβασε σειρά δημοσιευμάτων στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών.

76 νεκροί, αγωνία για αγνοούμενους

AΘHNA
Φαίνεται ότι δεν έχει τέλος η φρίκη της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει και οι φόβοι ότι θα αγγίξει τριψήφιο νούμερο είναι μεγάλοι. Μέχρι στιγμής επισήμως, οι νεκροί από την πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική, ξεκινώντας από τον Νέο Βουτζά και σαρώνοντας την Ραφήνα και το Μάτι, φτάνει στους 76.
Στην οδό Δημοκρατίας στο Μάτι, οι άνδρες των ΕΜΑΚ ανακάλυψαν πριν από λίγο, δύο ακόμη σορούς. Πρόκειται για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, έναν άνδρα και μια γυναίκα, που βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι δύο ηλικιωμένοι ήταν ανάμεσα στους αγνοούμενους, που είχαν δηλωθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, χθες λίγο πριν τις 21:00 βρέθηκε άλλη μια σορός ατόμου σε οικόπεδο κάτω από την λ. Μαραθώνος, στο Μάτι. Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, οι νεκροί φτάνουν τους 77. Ωστόσο, αξιωματικοί της πυροσβεστικής θεωρούν ότι ακόμη και αυτός ο τραγικός απολογισμός είναι μετριοπαθής!
Οι πληροφορίες μιλούν και για άλλα θύματα για τρεις λόγους:
Πρώτον, υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη: Από τα 1.500 περίπου σπίτια έχουν ερευνηθεί μόνο τα 450. Λίγο μετά τις 20:00 ολοκληρώθηκε η έρευνα σε όλα τα ανοικτά σπίτια, όπως ανακοίνωσαν οι διασώστες και απομένουν τα κλειστά.
Δεύτερον στην περιοχή υπάρχουν αδήλωτοι αλλοδαποί.
Τρίτον, οι αγνοούμενοι ανέρχονται επισήμως σε 25, κάποιοι μιλούν και για 50, άλλοι για τριψήφιο αριθμό. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει έγκαιρα η ταυτοποίηση των αγνοούμενων για να διαπιστωθεί αν είναι ανάμεσα στα θύματα ή αν έχουν διασωθεί και δεν έχουν καταγραφεί ή, τέλος, αν παραμένουν αγνοούμενοι, γεγονός που αυξάνει τους φόβους ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των θυμάτων. Τέταρτον: Οι σοβαρά εγκαυματίες δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

ΑΘΗΝΑ
Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τις περιοχές που έπληξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές παρατάσεις και απαλλαγές, όπως και δημιουργία ειδικού λογαριασμού.  Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε για τους πυρόπληκτους:  
- παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων έως τις 28/9
- παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες
η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος
- απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν
-αν παραστεί ανάγκη, θα δοθούν νέες παρατάσεις.
«Επειτα από την αξιολόγηση θα ανακοινωθεί η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες, επιπλέον από τα όσα ορίζει ο νόμος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Επιπλέον, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων δήμων και των πολιτών τους.
Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός του υπουργείου Οικονομικών «στον οποίο θα συμμετέχει το δημόσιο και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό». Το ποσό του λογαριασμού θα διατεθεί για τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ακριβής συμμετοχή του δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την αξιολόγηση της κατάστασης. Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Ηδη, 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών χθες Τρίτη, ενώ σήμερα Τετάρτη θα προστεθούν άλλοι 120.
Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι έχουν διατεθεί:
-200 κλίνες στις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα και άλλες 20 σε κτίριο του ΕΚΑ στο Καλαμάκι
-σίτιση και νερό για όσους φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της Ραφήνας
-εστάλησαν κινητές μονάδες του ΕΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό της Ραφήνας και το γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων
-η περιφέρεια έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων. Οσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210 4819001.

Σε Ραφήνα-Σισμανόγλειο o Μητσοτάκης

­ΑΘΗΝΑ
Το δημαρχείο της Ραφήνας επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο σημείο και συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο για τη φονική πυρκαγιά.
Κατά την άφιξή του συνομίλησε με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
Στη συνέχεια μετέβη στο επιτελείο της πυροσβεστικής που συντονίζει την πυρόσβεση στο Βουτζά, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις. Επίσκεψη στο Σισμανόγλειο πραγματοποίησε εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ ματαιώνονται όλες οι κομματικές εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας και η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάλυμνο και την Κω που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.
* Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι κομματικές οργανώσεις της ΝΔ συγκεντρώνουν από το πρωί είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και φάρμακα) για τις οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές στην Αττική.
Στον Δήμο Μαραθώνος χρειάζονται εθελοντές. Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλ. 6940 22 68 88 και 2294 069 870 του δήμου.

Η Ελλάδα ζήτησε drones από τις ΗΠΑ

ΑΘΗΝΑ
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη ζήτησαν από τις ΗΠΑ οι ελληνικές Αρχές για τον εντοπισμό εμπρηστών καθώς η χώρα μας πολιορκείται από τις φονικές πυρκαγιές.
Την ώρα που στρατιωτικά drones πετούν στον αέρα παρά τους ισχυρούς ανέμους για να βοηθήσουν στο συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης, η Αθήνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταλεί στη χώρα μας ειδικά εξοπλισμένο UAV ώστε να επιτηρεί και να εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, καθώς όπως προκύπτει 15 πύρινα μέτωπα ξέσπασαν την ίδια ώρα σε τρεις διαφορετικές περιοχές -ενδεχομένως έργο οικοπεδοφάγων ή εγκληματιών που θέλουν να λεηλατήσουν σπίτια, που εγκατέλειψαν οι έντρομοι ιδιοκτήτες τους. Το αίτημα απηύθυνε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κι όπως έκανε γνωστό τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ελλάδα, μετά από αίτημα του ΥΠΕΘΑ, ειδικά εξοπλισμένο drone - που εποπτεύει τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς- για ύποπτες κινήσεις.

Συλλυπητήρια ξένων ηγετών

ΑΘΗΝΑ
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Αλέξη Τσίπρα έστειλε η Ανγκελα Μέρκελ. «Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», αναφέρει η καγκελάριος, ενώ πρόσφερε τη βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα. «Με μεγάλη ανησυχία πληροφορήθηκα για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα σας, οι οποίες κόστισαν πολλές ζωές. Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», αναφέρει η Μέρκελ… Να είστε βέβαιοι για την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε στις καταστροφικές πυρκαγιές», αναφέρει ακόμη η καγκελάριος.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα επιστολή συμπαράστασης για την ανείπωτη τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Αττική. Παράλληλα στην επιστολή τονίζει πως είναι έτοιμοι να στείλουν και βοήθεια στην Ελλάδα.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τα μηνύματα που έχει στείλει η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής της με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την πρώτη στιγμή.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, στεκόμαστε δίπλα στον καλό γείτονά μας, την Ελλάδα και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για τις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

ΒΟΗΘΑ Ο ΖΑΕΦ
Οικονομική βοήθεια της τάξης των 6 εκατ. δηναρίων, περίπου 97.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Γιώργο Καμίνη και δήλωσε ότι ο δήμος Σκοπίων θα στείλει βοήθεια ύψους 16.200 ευρώ για τους πληγέντες, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
«Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα» αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο προς τον ελληνικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη ώρα» καταλήγει, σε ανάρτησή του στο προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο γ.γ. της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ποιοι θα πάρουν αποζημιώσεις για Ι.Χ.

ΑΘΗΝΑ
Η μορφή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (μεικτή ή απλή σύμβαση), όπως και ο τρόπος διατύπωσης των όρων ασφάλισης, θα κρίνουν το ποια από τα οχήματα που καταστράφηκαν μερικώς ή ολικώς, από τις πυρκαγιές στην Αττική και την Κρήτη θα καλυφθούν ασφαλιστικά. Κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν σε χιλιάδες τον αριθμό των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές, αφού όπως σημειώνουν μόνο γύρω από το Κόκκινο Λιμανάκι, στη Ραφήνα, ήταν εκατοντάδες τα ΙΧ που κάηκαν. Πάντως, η πραγματική έκταση των ζημιών αναμένεται να διαπιστωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές αναγγελίες. Σχολιάζοντας το ποιοι θα μπορούσαν να αξιώσουν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες, αναφέρονται:
– Σε όσους διαθέτουν συμβόλαια μικτής ασφάλισης, τα οποία στην πλειονότητά τους καλύπτουν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς.
– Σε όσους διαθέτουν συμβόλαια απλής κάλυψης που αναφέρουν, ωστόσο, ρητά τον κίνδυνο Φωτιά από Δάσος.

Δωρεάν χρόνος ομιλίας σε σταθερά και κινητά

ΑΘΗΝΑ
Κοντά στους δοκιμαζόμενους πολίτες βρίσκονται οι εταιρείες παροχής κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Ολες οι εταιρείες θα παρέχουν στους συνδρομητές τους δωρεάν χρόνο ομιλίας προς σταθερά και κινητά, αλλά και διάθεση δεδομένων για τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας τους. Παράλληλα, αναστέλλουν κάθε διαδικασία για οριστική ή προσωρινή φραγή για όλες τις συνδέσεις συμβολαίου κινητής, σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης των περιοχών που επλήγησαν απο τις πυρκαγιές.

Πού να απευθύνονται για καταγραφή ζημιών

ΑΘΗΝΑ
Ενημέρωση για τις ζημιές των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής.
Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι για την καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292. Ήδη πραγματοποιούνται αυτοψίες. Οι πληγέντες μπορούν να ενημερώνονται και από τους κατά τόπους δήμους. Χθες το πρωί, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ραφήνας, παρουσία του Δημάρχου, Ευ. Μπουρνούς, μετείχε κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής με επικεφαλής την Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί ΥΠΟΜΕΔΙ και Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Σπίρτζης και Ν. Τόσκας, καθώς και βουλευτές της περιοχής. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, πρακτικά ζητήματα πρώτης ανάγκης, για τη βοήθεια των πληγέντων.
Από σήμερα στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής λειτουργεί συγκεκριμένος χώρος (banner) υπό τον τίτλο «Χρήσιμες Πληροφορίες για τις μεγάλες πυρκαγιές στις 23/7/18», όπου παρέχονται χρηστικές πληροφορίες και ο οποίος επικαιροποιείται συστηματικά.
*Εκκληση να μην στέλνουν στο δήμο Ραφήνας και Πικερμίου άλλα είδη ρουχισμού και τρόφιμα κάνει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κοκκόλης.  Με αναρτήσεις του στο Facebook ενημερώνει ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και ότι οι προμήθειες σε αυτά τα δύο συγκεκριμένα είδη είναι επαρκείς. Την ίδια στιγμή κάνει έκκληση για αίμα, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός για όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανακούφισης και ενίσχυσης των πυρόπληκτων.

Στο νεκροτομείο Σχιστού η αναγνώριση νεκρών

ΑΘΗΝΑ
Στο νεκροτομείο του Σχιστού θα πρέπει να καταφύγουν οι συγγενείς των θυμάτων για το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των νεκρών από την φονική πυρκαγιά. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας Ιατροδικαστών. Οι συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο Σχιστό είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA και να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε δελτίο Τύπου ενημερώνοντας για την συγκρότηση ειδικής ομάδας από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό.

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

ΑΘΗΝΑ
Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Επίσης, έπειτα από την κήρυξη, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια ήδη από χθες έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Προσφορές από τον επιχειρηματικό κόσμο

ΑΘΗΝΑ
Ο Ολυμπιακός στέκεται στο πλευρό των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές τις Αττικής, προσφέροντας ένα εκατομμύριο ευρώ στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.
* Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς προκειμένου να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συμπολίτες μας που μέσα σε λίγες ώρες είδαν τις οικογένειες, τα σπίτια και τις περιουσίες τους να χάνονται από τις φλόγες. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών αποτελούν μια πρωτοφανή εθνική τραγωδία. Η απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, ανάμεσα στους οποίους βρέφη και μικρά παιδιά, έχει βυθίσει σε ανείπωτο πένθος ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές είναι απαραίτητο να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς προκειμένου να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συμπολίτες μας που μέσα σε λίγες ώρες είδαν τις οικογένειες, τα σπίτια και τις περιουσίες τους να χάνονται. Σε συνεννόηση με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες των πληγέντων, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη απέστειλε, ως πρώτο άμεσο βήμα βοήθειας, είδη πρώτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, o Όμιλος Βαρδινογιάννη, θα παρέχει δωρεάν καύσιμα στα οχήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να πραγματοποιούν τις απαραίτητες μετακινήσεις από και προς τις πληγείσες περιοχές».
* Μέσω γραπτής επιστολής ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, θέλησε να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στον ελληνικό λαό για τις πυρκαγιές.
Στο μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη αναφέρεται:  «...Ο χαμός των ανθρώπων αποτελεί μία σκληρή και ανεπανόρθωτη απώλεια. Αυτή η φρικτή τραγωδία δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ο πόνος σας είναι και δικός μας. Είμαστε δίπλα σας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καταστροφή. Δύναμη και θάρρος στις οικογένειες που έχασαν κοντινούς τους ανθρώπους. Υποκλινόμαστε στη μνήμη των θυμάτων και προσευχόμαστε για την ανάρρωση των πληγέντων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass