Βόμβα στο εφετείο, φωτιές μεταξύ κυβέρνησης-δικαστών

• Βολή και με Καλάσνικοφ • Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2017 15:37

ΑΘΗΝΑ

Με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο ένας από την ομάδα των τριών που τοποθέτησαν τη βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, τον αστυνομικό φρουρό, o οποίος επιχείρησε να τους καταδιώξει, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία.

Ο κάλυκας εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο όπλο που έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, για την οποία ερευνάται αν έχει σχέση με το βομβιστικό χτύπημα, ή αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Ειδικότερα, ο κάλυκας διαμετρήματος 7,62Χ39mm που βρέθηκε στο σημείο, παραπέμπει σε πολεμικό τυφέκιο. Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
Επίσης το όχημα, που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, ενώ έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των Νοτίων προαστίων. Η οδός Λουκάρεως παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης των Εγκληματολογικών Ερευνών ελέγχει τον τόπο της έκρηξης για να συλλέξει όλα τα στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με την επίθεση και να αποδειχθούν χρήσιμα στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σχετικά με τους δράστες.
ΣΑΚΙΔΙΟ ΜΕ ΒΟΜΒΑ
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και συγκεκριμένα οι δύο που άφησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου και ο οδηγός του βαν που τους περίμενε στο αυτοκίνητο, επί της Λουκάρεως. Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, ο οποίος ήταν μέσα στο κτίριο, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους.
Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, ο συνεργός των δραστών που ανέμενε στο όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.
Επισημαίνεται ότι οι ζημιές από την έκρηξη είναι εκτεταμένες.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν τον αστυνομικό που είδε τους δράστες, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν υλικό από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, που πιθανόν έχουν καταγράψει τους βομβιστές πριν και μετά την επίθεση. Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη σε όλους τους γύρω δρόμους, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετέβη στο Εφετείο Αθηνών, είδε τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη και ενημερώθηκε από την αστυνομία. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής είναι σε πλήρη εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωσή τους θα υπάρξει νέα ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ
Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε τσάντα, πυροδοτήθηκε στις 03.25, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ πριν από την έκρηξη υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Άγνωστος τηλεφώνησε στις 2:50 στα γραφεία της ιστοσελίδας zougla.gr, καθώς και στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και ανέφερε ότι σε 40 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο Εφετείο Αθηνών. Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: "Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα" και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.
Άμεσα η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έσπευσε και ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εφετείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Άρειο Πάγο και τη ΓΑΔΑ, ενώ η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη. Η έκρηξη ήταν ισχυρή και ακούστηκε σε πολύ μεγάλη ακτίνα, αναγκάζοντας πολλούς από τους περιοίκους να ξυπνήσουν έντρομοι.
ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Σε ό,τι αφορά στην ταυτότητα της οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ή αναφορά στο όνομα, από τον άνθρωπο που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή να πρόκειται για την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), καθώς το χτύπημα, έχει ομοιότητες με τις βομβιστικές επιθέσεις στην EUROBANK στην οδό Σανταρόζα και στον ΣΕΒ στο
Σύνταγμα, καθώς και τη βομβιστική απόπειρα στο Υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η ΟΛΑ, μια ενεργή οργάνωση την οποία αναλυτές της αντιτρομοκρατικής τοποθετούν στη σφαίρα επιρροής των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα, των δύο ηγετικών στελεχών του Επαναστατικού Αγώνα.
*Η διοίκηση του Εφετείου Αθηνών αναστέλλει τις εργασίες του δικαστηρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ
Η έκρηξη βόμβας στο Εφετείο της Αθήνας ήταν μία ακόμα αφορμή για να συνεχιστεί η κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστικούς. Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ως «ηθικό αυτουργό» για το τρομοκρατικό χτύπημα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απάντησε στις αιχμές των δικαστικών κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.  
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει: «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογισθούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο καθήκον τους δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».
*Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής δήλωσε τα εξής: «Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».
*Ανακοίνωση πάντως με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης εξέδωσε και η Ενωση Εισαγγελέων, η οποία αναφέρει:  «Κάθε προσπάθεια, εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα γιατί στοχεύει την ίδια τη Δημοκρατία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Δικαιοσύνη.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα  να καταδικάσουν την τρομοκρατική αυτή ενεργεία και να διαβεβαιώσουν ότι έχουν την πρόθεση και ότι θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης».
*Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο κύριος Κοντονής μιλώντας στην ΕΡΤ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στο Εφετείο: «Δεν θα μπω σε καμία ερμηνεία τέτοιων αθλιοτήτων και επιθέσεων που συνδυάζονται με την απώλεια ανθρώπινης ζωής» είπε. «Στους τρομοκράτες άλλοθι; Είναι δυνατόν; Σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η τρομοκρατία είναι απασφαλισμένη χειροβομβίδα κατά της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», συμπλήρωσε.
*Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, καταδικάζει την εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών και ταυτόχρονα τονίζει πως παρόμοιες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα φόβου και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης «πρέπει να προστατεύεται, έτσι ώστε να λειτουργεί ανεμπόδιστα από φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass