Επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ

• Δήλωσαν ότι κάνουν παρέμβαση υπέρ κρατούμενων σε φυλακές

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2017 15:57

ΑΘΗΝΑ

Στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 5, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εισέβαλε γύρω στις 12 το μεσημέρι ομάδα περίπου 10 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα, προκαλώντας φθορές σε εξοπλισμό.

Τα άτομα, που δήλωσαν ότι κάνουν παρέμβαση υπέρ των κρατούμενων στις φυλακές, κατευθύνθηκαν απευθείας στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, έριξαν υπολογιστές, μια οθόνη τηλεόρασης και χαρτιά από τα γραφεία, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές καταστροφές. Επιπλέον, πέταξαν "τρικάκια" με συνθήματα κατά των δημοσιογράφων, αντίστοιχα εκείνων που βρέθηκαν κατά τη προχτεσινή επίθεση με έναν τραυματία στις εγκαταστάσεις της δημοτικής τηλεόρασης και του δημοτικού ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εξέδωσε προχθές το βράδυ ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση στις εγκαταστάσεις των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης TV100 και FM100.
«Τέτοιες επιθέσεις στρέφονται ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου, ενώ η χρήση ωμής βίας από άτομα που διαλέγουν την προστασία της ανωνυμίας για να παραστήσουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές δικαιωμάτων είναι μακριά από κάθε αντίληψη για την έννοια της δημοκρατίας. Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα καταγγείλει τη συγκεκριμένη επίθεση στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων» υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Απαράδεκτη και δίχως προηγούμενο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), Μόγκενς Μπίχερ Μπζέρεγκαρντ, τη χθεσινή επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στη Θεσσαλονίκη.
«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από την είδηση γι’ αυτή την απαράδεκτη και δίχως προηγούμενο επίθεση στην Ένωση-μέλος μας, στη Θεσσαλονίκη, την ΕΣΗΕΜ-Θ. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε από τις Ενώσεις Συντακτών στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις σε δημοσιογραφικές Οργανώσεις ισοδυναμούν με επιθέσεις εναντίον όλων των δημοσιογράφων». Εξάλλου, τη συμπαράστασή του στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και στους εργαζόμενους της TV 100 και του FM 100, εκφράζει η ΕΟΔ, αλλά και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, οι δύο διεθνείς ομοσπονδίες θα ειδοποιήσουν για τα θλιβερά γεγονότα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
«Η επίθεση αυτή απειλεί την ελευθερία των Ενώσεων και την ελευθερία της έκφρασης, που είναι θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας. Όσοι επιτέθηκαν στους συναδέλφους μας της ΕΣΗΕΜ-Θ και των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης επιδιώκουν να τους κάνουν να σιωπήσουν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα το επιτύχουν.
Η ΔΟΔ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους Έλληνες συναδέλφους και ζητεί από τις αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και τιμωρήσουν αυστηρά τους υπεύθυνους αυτών των επιθέσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Φιλίπ Λερούθ (Philippe Leruth), ενώ οι δύο ομοσπονδίες αναφέρονται αναλυτικά στις καταστροφές που προκάλεσαν οι άγνωστοι, αλλά και στον τραυματισμό, με λοστό, του υπαλλήλου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας.
* Ανάλογη ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης εξέδωσε και η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας
ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Την ευθύνη για τις επιθέσεις στην TV100 και τον FM100 καθώς και στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ ανέλαβε η ομάδα «Μειοψηφίες Μητροπολιτικών Επιθέσεων». Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, «μέσα από τα δελτία των 8 μιλάει το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του».
«Αντιλαμβανόμενοι τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης ως ένα ακόμη εργαλείο της εξουσίας το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης αλλοτριωμένης κοινωνίας, ως ένα ακόμη μέσο στα χέρια του κράτους με στόχο την εντατικοποίηση της καταστολής, στοχοποιήσαμε και επιτεθήκαμε με σφυριά και μπογιές στις εγκαταστάσεις των σταθμών TV100 και FM100 σπάζοντας τα οχήματα στο πάρκινγκ τους, το απόγευμα της Τετάρτης 20/12, ενώ, το πρωί της Πέμπτης 21/12 εισβάλαμε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταστρέφοντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό», αναφέρουν. Ακόμη, στο κείμενο ανάληψης ευθύνης τονίζουν πως «δεν μας εκπλήσσει το γεγονός πως τα ΜΜΕ επινόησαν και διατύπωσαν σειρά ψευδών εξυπνάδων, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση του υποτιθέμενου τραυματισμού ενός εργαζομένου στο TV και FM100 από πλευράς μας. Οι ενέργειές μας περιορίστηκαν στην καταστροφή των οχημάτων των δύο σταθμών και στον βανδαλισμό της εισόδου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass