Ο Κοντονής αφαίρεσε το «αυτεπάγγελτο» για τους πλειστηριασμούς

• «Πέφτει η κυβέρνηση αν δεν ψηφισθεί η τροπολογία», δήλωσε νωρίτερα, σε δραματικούς τόνους, ο Τσακαλώτος

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2017 15:52

ΑΘΗΝΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς μέσω τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε αργά χθες ότι αφαιρείται το «αυτεπάγγελτο» και θα αντικατασταθεί με το «κατ’ έγκλησιν διωκώμενο αδίκημα».

«Καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση με την οποία απαλείφεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία η παράγραφος 2 Περί αυτεπάγγελτου στην απειλή διότι κατά τη γνώμη μας η εύρυθμη ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού εξυπηρετείται απολύτως χωρίς τη συγκεκριμένη διάταξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοντονής και χειροκροτήθηκε έντονα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, όπου απαιτείτο μήνυση από κάποιον για να διωχθεί ποινικά ο τελών το αδίκημα. Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία δεν αποσύρεται και δεν αλλάζει ουσιαστικά γιατί απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υπάρχει κίνδυνος για τις Τράπεζες,
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  
ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Στην θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί βουλευτές- σύμφωνα με πληροφορίες- εξέφρασαν φόβους για γιγάντωση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Οι ίδιοι επανέλαβαν την ανησυχία τους ότι «η αυτεπάγγελτη δίωξη θα κάνει ήρωες κάποιους σαν τον Λαφαζάνη, ο οποίος μπορεί να μπει στη Βουλή με αυτό το θέμα».
Εξέφρασαν, δε, την πεποίθηση ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και πως η επίμαχη τροπολογία είναι εκ περισσού. «Είναι εκ του περισσού η τροπολογία γιατί το 334 του ΠΚ μας καλύπτει» είπαν χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η μάχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της υλοποίησης του προγράμματος συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των πλειστηριασμών.
Βουλευτές πρότειναν να γίνει νομοτεχνική βελτίωση με προσθήκη η οποία να προστατεύσει τη λαϊκή κατοικία.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν αποσύρεται. «Τι δεν καταλαβαίνετε; θα έχουμε θέμα στην πορεία της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών» φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Νίκος Φίλης ζήτησε να μπει η φράση "προστασία λαϊκής κατοικίας" και επέμεινε στην κατεύθυνση της νομοθέτησης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Την απόσυρση της τροπολογίας με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη ζήτησε από το βήμα της Βουλής και ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Απευθυνόμενος στον Στ. Κοντονή είπε: «Όταν υπάρχει βία, εντάξει. Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης 6 ή 3 μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας της ομαλή διεξαγωγή, σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση».Επιφυλάχθηκε, μάλιστα, για τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση ψηφοφορίας.
«ΑΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ,
ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!»
Ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε ότι δεν αποσύρεται η τροπολογία, ενώ ο κ. Κοντονής επέμεινε στην προστασία των συμβολαιογράφων για να άρουν την αποχή. Λέγοντας πως θα φύγει η λέξη «απειλή» και θα παραμείνει το «όσοι προκαλούν σωματική βλάβη» στην τροπολογία, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι εντάσεις. Ωστόσο, πολλοί βουλευτές επέμειναν πως δεν θέλουν να ψηφίσουν την τροπολογία το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. «Αν δεν ψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση» ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έφυγε από τη συνεδρίαση της Κ.Ο φανερά εκνευρισμένος, χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Από την πλευρά του ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής τόνισε ότι για το άρθρο 333 «η κυβέρνηση το εξετάζει και θα σας ανακοινώσω την απόφαση» και πως εξετάζει αν θα παραμείνει η παράγραφος 2.
Στο άρθρο "περί σωματικής βλάβης δημοσίων λειτουργών" τόνισε ότι είναι αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και πρόσθεσε: «Αν περιορίζεται η διαφωνία στο 333, είναι εύκολο να το λύσουμε, η κυβέρνηση το εξετάζει. Αλλά αν η διαφωνία είναι δομική... Ναι με στην παράγραφο 2 υπάρχει μια βελτίωση για το αυτεπάγγελτο όπου, πράγματι, εκεί έχουμε πάει ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Όχι στην ποινή». Επίσης είπε πως στην παράγραφο 2 και 3 «δεν υπάρχει κάτι περισσότερο, πέραν του ότι βάζουμε και τους συμβολαιογράφους».
ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στη Βουλή έφτασε η πορεία του ΠΑΜΕ, κατά της τροπολογίας που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.
Τα εργατικά σωματεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ όταν έφτασαν έξω από τη Βουλή προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ αστυνομικών, του Δημήτρη Κουτσούμπα και δύο ακόμη βουλευτών του ΚΚΕ.
Τα τρία στελέχη του ΚΚΕ επιχείρησαν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό- είχαν τοποθετηθεί κλούβες στο σημείο- αλλά οι αστυνομικοί δεν τους αναγνώρισαν, με αποτέλεσμα να κινηθούν για να τους εμποδίσουν. Επειτα από την έντονη αντίδραση όμως των βουλευτών, τελικά τους επέτρεψαν να περάσουν.

Υπερψήφισαν οι διαφωνούντες, «παρών» η ΝΔ

Υπερψήφισαν τελικά και οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή μετά τις - οριακές - βελτιώσεις που έκανε στο θέμα των διώξεων για τους πλειστηριασμούς.
Κατά την ψηφοφορία ο μόνος αδικαιολόγητα «απών» από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε απειλήσει να καταψηφίσει την τροπολογία Κοντονή.
Στην τροπολογία Κοντονή παραμένει η αυτόφωρη διαδικασία ωστόσο, για όσους: ασκούν βία σε συμβολαιογράφους και σε όσους παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία.
Η Νέα Δημοκρατία στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε τελικά ψήφισε «παρών». Νωρίτερα είχε καταθέσει δική της τροπολογία η οποία προσέθετε δίπλα στη διάταξη που τελικά απέσυρε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι η δίωξη θα ασκείται αυτεπαγγέλτως εάν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τις ενέργειές του κατά την εκπλήρωση της υπηρεσίας του ή του λειτουργήματός του.
Όμως η τροπολογία κατατέθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν την έκανε δεκτή αφού ήταν εκπρόθεσμη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass