Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ε.Ε. «αδειάζουν» Ερντογάν

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2017 16:11

ΑΘΗΝΑ

Οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η Ελλάδα και η Τουρκία αναφέρθηκαν σε παλαιές τους διαμάχες, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζει σε δημοσίευμά του το Reuters, σημειώνοντας ότι η διπλωματική ορθότητα τέθηκε εν μέρει στο περιθώριο, μετά από τις αναφορές του Τούρκου προέδρου σε ελληνικά ΜΜΕ περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης.
Το πρακτορείο χαρακτηρίζει ασυνήθιστα απότομη τη συζήτηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στη συνθήκη, τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες στη συνθήκη που χρειάζονται σαφήνεια.
Σύμφωνα με το Reuters, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου δεν ξεκίνησε ομαλά, καθώς τα τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του απομακρύνθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη όταν εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Ελληνικές στρατιωτικές πηγές, μάλιστα, που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι ο πιλότος του τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους αρνήθηκε να συνοδευτεί από ελληνικά αεροσκάφη.
ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η Ε.Ε.
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, αναφέρει δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου πως πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.
«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο euractiv.com ότι η πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα σε 65 χρόνια αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς σχέσεις τους και στις σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη θεωρείται ως επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων» που επιτεύχθηκαν στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας -για την οποία πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, τον αντιτρομοκρατικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα- και η οικονομία, -για την οποία αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας. Απαιτείται μία εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και την προώθηση των σχέσεών μας» καταλήγει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass