ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΛΑΜΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Καλοκαιρινή σύναξη δωδεκαθεϊστών στον Ολυμπο

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 16:11

ΑΘΗΝΑ

Στο Λιτόχωρο Πιερίας, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, πραγματοποιήθηκε προ ημερών η πομπή όσων συμμετείχαν στα φετινά «Προμήθεια», τη μεγάλη συνάντηση των πολυθεϊστών και δωδεκαθεϊστών.

Άνδρες και γυναίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που φορούσαν χλαμύδες και σανδάλια, είχαν στο κεφάλι τους φύλλα από κισσό και κρατούσαν αναμμένες δάδες, ασπίδες και δόρατα, ακολούθησαν την πομπή στους δρόμους του Λιτοχώρου, η οποία κατέληξε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκαν αρχαϊκά πολιτισμικά δρώμενα. Η καλοκαιρινή σύναξις των δωδεκαθεϊστών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του Associated Press, που κάλυψε το γεγονός και δημοσίευσε, μάλιστα, αφιέρωμα.
Ένας από τους «καθοδηγητές» και ο George Klonis, που κάποτε ήταν οδηγός λεωφορείου και τώρα έχει βρει το νόημα της ζωής του στον Όλυμπο. Οφείλει την αφοσίωσή του στην Ελληνική Μυθολογία και τους αρχαίους Θεούς, που τον ώθησαν να έχει πλέον σπίτι του, τον Όλυμπο, γράφει το ρεπορτάζ του Associated Press. Τα τελευταία 14 χρόνια συμμετέχει σε κάθε τελετουργία. «Θέλουμε ο τόπος αυτός να είναι ιδιαίτερος. Να νιώθεις ότι είσαι σε ένα μέρος που απλά ακολουθείς τα βήματα των Θεών. Για μένα άνοιξε μια πόρτα...», περιγράφει ο ίδιος.  Ασπρομάλλης και πράος, με απαλή φωνή. Έτσι τον χαρακτηρίζουν...
Το ετήσιο προσκύνημα, έχει ξεκινήσει από το 1996, με πλήθος δραστηριοτήτων. Στα όρη και τα βουνά κρατώντας χλαμύδες, σανδάλια, στάρι, ξηρούς καρπούς και «ανθόσπαρτα» στεφάνια για να εκφράσουν την πίστη τους στους αρχαίους Έλληνες θεούς επιδίδονται σε προσευχές, παιχνίδια φαντασίας, οργανώνουν ακόμη και μαραθωνίους. Στο Λιτόχωρο, την ημιορεινή κωμόπολη του Νομού Πιερίας με τους 7.000 κατοίκους που βρίσκεται στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου κάθε χρόνο έχει γιορτή. Στην παρέα και ένας συνταξιούχος υπάλληλος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, ο Δημήτρης Καλατζής που κουβαλά μαζί του, πάντα τον εξοπλισμό του, όλη την στολή του.
«Τι σημασία έχει, αν δεν ντυθείς; Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα», απαντά.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία στη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει ότι το αρχαίο πνεύμα και το αρχαίο παρελθόν δεν έφυγε ποτέ από πάνω μας. «Τα παιδιά διδάσκονται ακόμη Μυθολογία στα σχολεία», υπογραμμίζει το AP.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass