ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Η λιτανεία του Εσταυρωμένου

Δημοσίευση: 15 Απρ 2017 13:54

Όπως σε όλο το Ιόνιο έτσι και στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, η περίοδος του Πάσχα είναι από τις μαγευτικές εποχές του χρόνου, λόγω της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται στους ναούς αλλά και των πανέμορφων εθίμων, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Στη Ζάκυνθο, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται η Αποκαθήλωση. Ο ιερέας κατεβάζει την ολόσωμη ξυλόγλυπτη εικόνα του Ιησού τυλιγμένη σε λευκό σεντόνι από το Σταυρό και γίνεται η περιφορά της εντός του ναού. Στη συνέχεια την τοποθετεί στον Επιτάφιο.

Την ίδια μέρα στις δύο το μεσημέρι γίνεται με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η μοναδική στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο λιτανεία τού Εσταυρωμένου στην πόλη. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην κεντρική πλατεία του νησιού και ακολουθούν τη μυσταγωγική τελετή με τον Εσταυρωμένο και την περίφημη εικόνα της Mater Dolorosa μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου των ναυτικών, όπου ο μητροπολίτης ευλογεί τους πιστούς, μεταφέρει τον Εσταυρωμένο στο εσωτερικό της εκκλησίας και τον τοποθετεί στον Επιτάφιο. Το βράδυ, σε όλες τις εκκλησίες του νησιού ακολουθεί ο επιτάφιος θρήνος.

Ξημερώνοντας Μεγάλο Σάββατο, στις δυο μετά τα μεσάνυχτα, τελείται στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου ή ο Επιτάφιος Θρήνος και στις 4 το πρωί γίνεται η λιτανεία του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο ναό ακολουθεί ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση, η γνωστή από τα βενετσιάνικα έθιμα Γκλόρια, σε ανάμνηση της δόξας του Χριστού μετά την Ανάσταση που συνοδεύεται από το σπάσιμο των πήλινων στην πλατεία του Αγίου Μάρκου αλλά και στις αυλές των σπιτιών.

Την ίδια ημέρα το βράδυ στις 11 τελείται η Ακολουθία του Όρθρου, και στις 11.45 γίνεται η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής στις πλατείες της πόλης και των χωριών όπου τελείται η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ακριβώς στις 12. Μια περίλαμπρη γιορτή με χιλιάδες πυροτεχνήματα σε όλο το νησί και η απαρχή ενός τριήμερου γλεντιού σε όλα τα σπίτια και τις γειτονιές της πόλης και των χωριών.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΑΓΙΑ, ΦΥΛΛΑ ΦΟΙΝΙΚΑ

Στην Κεφαλονιά, Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές της Κεφαλονιάς ετοιμάζουν από το μεσημέρι τα πασχαλινά αυγά και πλάθουν την παραδοσιακή Λαμπροκουλούρα. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται με ένα επτανησιακό έθιμο του σπασίματος της στάμνας. Το βράδυ της Ανάστασης, ο ουρανός του νησιού γεμίζει βεγγαλικά γιορτάζοντας με αυτό το τρόπο την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass