Βήματα προς μια συμφωνία…

Δημοσίευση: 06 Απρ 2017 9:20

Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλώντας για εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα.

Για προκαταρκτική συμφωνία, στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και Αθήνας, που μένει να εγκριθεί από όλες τις πλευρές στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ώστε να εγκριθεί στο Eurogroup, μιλά έτερος αξιωματούχος.

Ειδικότερα ερωτηθείσα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων».

«Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς.

Ο ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, μετά το πέρας της συνάντησης με τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Κατά πληροφορίες, η Αθήνα προσπαθεί να κλείσει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το 2019 και μετά, καθώς και τα εργασιακά, με στόχο να μην υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις μέσα στο 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγείται στους δανειστές ένα ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με περικοπές 1% από τις συντάξεις και 1% από το αφορολόγητο το 2019.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαφωνία αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, και σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας θεωρείται και η συνάντηση που θα έχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα, Πέμπτη, στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, το Bloomberg γράφει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και ότι ο συμβιβασμός προβλέπει, εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

Εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί το 2019 και όχι το 2020.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass