ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κινέζικα τα περισσότερα μη ασφαλή προϊόντα

Δημοσίευση: 05 Απρ 2017 11:10

Η Κίνα κατέχει την πρωτιά, στη «μαύρη λίστα» των μη ασφαλή προϊόντων που διακινήθηκαν στη αγορά παγκοσμίως, το 2016.

Απ’ την άλλη, κατά το ίδιο έτος, η χώρα που εμφάνισε τις περισσότερες προειδοποιήσεις, και ανακλήσεις προϊόντων από την αγορά, κρίνοντάς τα ως μη ασφαλή, είναι η Γερμανία.

Αυτά μαρτυρούν τα στοιχεία του συστήματος ταχείας ειδοποίησης (συναγερμού), για μη ασφαλή προϊόντα (εκτός τροφίμων), που εντοπίζονται, στην Ευρωπαϊκή Αγορά, με τον τίτλο «RAPEX».

Αναλυτικά: «Στο σύστημα, συμμετέχουν 31 χώρες: Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

Τα βασικά αποτελέσματα είναι: Το 2016, 2.044 προειδοποιήσεις, για μη ασφαλή προϊόντα, που έθεταν, σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Οι προειδοποιήσεις οδήγησαν στη λήψη 3.824 μέτρων (π.χ. ανακλήσεις προϊόντων).

Οι χώρες, με τις περισσότερες κοινοποιήσεις είναι: Γερμανία (319 κοινοποιήσεις), Ισπανία (224 κοινοποιήσεις), Ουγγαρία (192 κοινοποιήσεις).

Οι χώρες, με τις περισσότερες αντιδράσεις, στις προειδοποιήσεις, είναι:

Δανία (358 αντιδράσεις), Ισπανία (291 αντιδράσεις), Σουηδία (289 αντιδράσεις), Ολλανδία (277 αντιδράσεις), Σλοβακία (205 αντιδράσεις)

Και Φινλανδία (204 αντιδράσεις).

ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα προϊόντα, που κοινοποιήθηκαν είναι: Παιχνίδια (26% των κοινοποιήσεων), οχήματα (18% των κοινοποιήσεων), είδη ένδυσης και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας (13% των κοινοποιήσεων), ηλεκτρικές συσκευές (7% των κοινοποιήσεων), προϊόντα παιδικής φροντίδας (5% των κοινοποιήσεων), άλλα προϊόντα (καλλυντικά, κοσμήματα, εξοπλισμός φωτισμού) (31% των κοινοποιήσεων).

Οι κίνδυνοι, που παρουσίασαν τα μη ασφαλή προϊόντα, ήταν: Τραυματισμοί (25% των κοινοποιήσεων), χημικοί (23% των κοινοποιήσεων), πνιγμοί (14% των κοινοποιήσεων), ηλεκτροπληξίες (11% των κοινοποιήσεων), εγκαύματα (9% των κοινοποιήσεων), άλλοι κίνδυνοι (18% των κοινοποιήσεων)

Οι χώρες προέλευσης των μη ασφαλών προϊόντων: Κίνα (και Χονγκ Κονγκ): 1069 κοινοποιήσεις (53%), Ευρωπαϊκή Ένωση: 468 κοινοποιήσεις (23%), άγνωστης προέλευσης:158 κοινοποιήσεις (8%), Η.Π.Α: 102 κοινοποιήσεις (5%) και Τουρκία: 53 κοινοποιήσεις (2.6%)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμοδίων του RAPEX: «Τα αποτελέσματα, του συστήματος RAPEX, για το 2016, δείχνουν ότι συνεχίζουν να «ξεγλιστρούν», από τους ελέγχους, επικίνδυνα προϊόντα και να μπαίνουν, στην ενιαία αγορά. Αυτό αποτελεί παραβίαση, από τους παραγωγούς και τους πωλητές, της υποχρέωσής τους να πωλούν μόνο ασφαλή προϊόντα. Το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο (2.745 το 2015), δείχνει ότι οι εθνικές αρχές παρακολουθούν, στενότερα τις προειδοποιήσεις. Φοβόμαστε, όμως, ότι αυτά τα 2.044 επικίνδυνα προϊόντα είναι απλά, η κορυφή του παγόβουνου και πολλά επικίνδυνα προϊόντα, που κυκλοφορούν, στην αγορά, δεν έχουν ανακαλυφθεί».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass