ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΚΑΓΕ

Χρεωμένο 1,1 δισ. ξεκινά το νέο υπερ-ταμείο

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2016 11:25

ΑΘΗΝΑ

Με προίκα τα τεράστια ελλείμματα, τα εσωτερικά δάνεια, την πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην κινδυνεύσει η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων και τα περιορισμένα έσοδα ξεκινά τη λειτουργία του το νέο υπερ-ταμείο, ΕΦΚΑ.

Κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το νέο ταμείο με τους 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και τους 2,6 εκατ. συνταξιούχους θα παρουσιάσει σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του, έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 2017, το Ταμείο, όπου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ!

Μάλιστα και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, προεξοφλούν ότι -όπως και τα προηγούμενα έτη- θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 αναδεικνύει τη δραματική ταμειακή κατάσταση των υπό ένταξη ταμείων ασφάλισης, που στην πράξη μετακυλίουν τα ελλείμματα τους στο νέο υπερ-ταμείο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8 ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (πλην του δημοσίου), μόνο ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ θα παρουσιάσουν μικρά πλεονάσματα.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟ ΙΚΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζει το ΙΚΑ που είχε προϋπολογίσει για το 2016 έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση του ιδρύματος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κλειδώσει στο τέλος του χρόνου στα 850 εκ ευρώ λόγω της «ένεσης» από το ΑΚΑΓΕ και της αύξησης των εσόδων τους καλοκαιρινούς μήνες κατά 350 εκατ. ευρώ.

Νάρκη στα θεμέλια του συστήματος παραμένει το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων για σύνταξη που έχουν καθυστερήσει εδώ και 2-3 χρόνια. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το κόστος των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΑΕΕ προϋπολογίζει διπλάσιο από το φετινό έλλειμμα 1,042 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών για το 2017 εκτιμά ότι θα εισπράξει μόλις 12,5 εκατομμύρια επιπλέον ενώ βλέπει έξτρα δαπάνες για κύριες συντάξεις μόλις 90 εκατομμυρίων ευρώ.

 Το ΕΤΑΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 246,7 εκατομμυρίων (από 185,9 φέτος).

Συρρικνωμένη θα είναι και η χρηματοδότηση για την καταβολή του ΕΚΑΣ, καθώς για το 2017 η δαπάνη πέφτει από 732 εκατ. ευρώ φέτος, σε 338 εκατ. ευρώ (το 2015 καταβλήθηκαν 923 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass