ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ * ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΤΑΞΑΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Ψηφίστηκε με 152 ψήφους το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2016 7:27

ΑΘΗΝΑ

Με 152 «ναι» ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Στη συνεδρίαση δεν μίλησαν ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σημερα , Τετάρτη, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας.

Τα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ψηφίστηκαν χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε μια απουσία λόγω ασθενείας του βουλευτή Φλώρινας Κ.Σέλτσα. Κατά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Έτσι οι θετικές ψήφοι ήταν 152 έναντι 141 «κατά» σύσσωμων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (απουσίαζαν 6 βουλευτές). Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 1 και 2, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ. Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος και ο Στάθης Λεουτσάκος, οι οποίοι ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέταξαν προκηρύξεις από τα θεωρεία της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, και προκάλεσε την αντίδραση και σήμανε συναγερμό στην Φρουρά της Βουλής, η οποία και απομάκρυνε τους δύο πρώην βουλευτές από τα θεωρεία της Βουλής.

Στα φυλλάδια καταγράφεται απόσπασμα κειμένου του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, στο οποίο ο Πορτογάλος συγγραφέας, λέει: «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο ειδικά αυτό που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοικτά. Και σαν κορωνίδα όλων ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την μάνα που σας γέννησε».

Τη μη δίωξη των στελεχών της ΛΑΕ ζήτησε ο βουλευτής του Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έπρεπε να φροντίσετε οι συνάδελφοι βουλευτές να είναι σε αυτά τα έδρανα για να σας υπενθυμίζουν τι λέγατε».

Το φυλλάδιο κατέθεσε στα πρακτικά η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή λέγοντας ότι «το αφιερώνω στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιούνται Νόμπελ υποκρισίας».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΠΙΡΤΖΗ-ΑΔΩΝΙ

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, με φόντο την υπόθεση του Χρήστου Καλογρίτσα.

Έχοντας πάρει φόρα από την προχθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία δεν δίστασε να αποκαλέσει "αρχιλαμόγιο" τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε την επίθεση του προς τον υπουργό, λέγοντας: "Η εικόνα σας είναι για κλάματα. Τρέμετε σαν το ψάρι. Σας έπιασαν με την γίδα στην πλάτη. Το όνομα Καλογρίτσας θα σας κυνηγάει για πολλά χρόνια".

Κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη, "διότι το ΤΣΜΕΔΕ έχασε το 92% της αξίας των χρημάτων που τοποθετήθηκαν στην Attica όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ". Και πρόσθεσε: "Δεν απαντάτε σε τίποτα, είστε αξιοθρήνητος".

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης, αφού είπε ότι δεν θα ακολουθήσει τον κ. Γεωργιάδη στο ύφος του, επιχείρησε να αποσείσει οποιαδήποτε υπόνοια για προνομιακή σχέση με τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα.

Όπως ανέφερε, στην Τράπεζα Αττικής το ΤΕΕ έλαβε πολιτικές αποφάσεις για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο κ. Στουρνάρας -υπουργός τότε και στη συνέχεια, όπως και σήμερα, διοικητής της ΤτΕ - πίεζε το Ταμείο των Μηχανικών να μην μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να δοθεί η Τράπεζα σε ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί.

"Σε αυτό αντισταθήκαμε γιατί θα είχε όφελος άλλος κι όχι το Ταμείο", εξήγησε και επισήμανε ότι αυτός που είχε την ευθύνη ήταν το Ταμείο, και σε αυτό το 2012 ήταν πρόεδρος ο κ. Στασινός (σημερινός πρόεδρος του ΤΤΕ), ο οποίος ψήφισε για 400 εκατ. ευρώ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Όταν το ΤΕΕ, έλαβε την απόφαση ήταν υπουργός ο κ. Βρούτσης και είχε τοποθετήσει πρόεδρο του Ταμείου τον κ. Σεργιανάκη, συνέχισε ο κ. Σπίρτζης, σημειώνοντας: "Βεβαίως εγώ συναίνεσα, αλλά ο κ. Βρούτσης υπέγραψε".

Προσέθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έγινε το 2015, οπότε είχε εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Στασινός, ο οποίος θα μπορούσε, αλλά δεν ανέτρεψε την απόφαση. Μέλη της Τράπεζας Αττικής ήταν ο κ. Σεργιανάκης - και πριν από εκείνον ο διευθυντής του Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Βουβάλας και κατόπιν συγγενικό του πρόσωπο- ήταν η διευθύντρια του Χρ. Σταϊκούρα, η κ. Ζευγώλη ως υπεύθυνη εσωτερικού ελέγχου, ενώ το θεσμικό όργανο που έκανε ελέγχους ήταν η ΤτΕ.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για τα έργα προς τον κ. Καλογρίτσα, είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει πάρει ούτε ένα έργο όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

"Έγινε ένας διαφανής διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα- Πύργος κι όταν ολοκληρωθεί θα δούμε αν τα αρμόδια όργανα του υπουργείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κατακυρώσουν το έργο στον μειοδότη ή όχι", υπογράμμισε.

Για την κατασκευαστική εταιρία Τοξότης, εξήγησε ότι έδωσε μεγαλύτερη έκπτωση για το έργο που της κατακυρώθηκε και απάντησε προς τους βουλευτές της ΝΔ, ότι "δεν το κανονίζει ο υπουργός αυτό. Ο κ. Βορίδης, ως υπουργός, και κατόπιν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέθεσε στην κοινοπραξία για την οποία κατηγορείτε εμάς σήμερα, το έργο Σίγρη στη Μυτιλήνη με 4% έκπτωση. Την δε Ολυμπία Οδό την έδωσαν με έκπτωση 0%. Εκείνοι ήταν υπουργοί, αλλά δεν είναι υπεύθυνοι ούτε για τις εντολές που έδωσαν τότε οι υπηρεσίες, ούτε για τις πρόσθετες εργασίες. Όμως ούτε αυτό το έργο έχει έρθει στο γραφείο μου για υπογραφή, για να δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα της ΝΔ- ΔΗΣΥ".

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι "ενώ εσείς είπατε ότι δεν έδιναν τα έργα οι υπουργοί της ΝΔ, εμάς μας κατηγορούσε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα δίναμε στους κολλητούς μας. Τώρα λέτε ότι τα έδιναν οι υπηρεσίες με διαφάνεια προκειμένου να μην κατηγορηθείτε ο ίδιος για τον Καλογρίτσα. Είστε αξιοθρήνητος. Καταστρέψατε το οικοδόμημα του κόμματός σας, για να σώσετε τον εαυτό σας".

Ο κ. Γεωργιάδης του καταλόγισε επίσης ότι δεν απαντά για τα δάνεια του Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής.

Ανταπαντώντας, ο υπουργός τόνισε ότι ο κ. Στασινός ψήφισε για τα 400 εκατ. του Ταμείου, διαψεύδοντας τον κ. Γεωργιάδη και του ζήτησε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για όσα προσάπτει στον ίδιο.

"Τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τράπεζα Αττικής εξυπηρετούνται; Ή ρίχνετε όλη αυτή τη λάσπη για να μην καταγγελθούν τα δάνεια των κομμάτων σας;". ρώτησε ο κ. Σπίρτζης καταλήγοντας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass