ΕΝΩ Ο Ν. ΞΥΔΑΚΗΣ ΔΙΝΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ…

Η κυβέρνηση παραπέμπει σε Κοτζιά για την Αγία Σοφία

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσφορία του στον Τούρκο πρεσβευτή

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2016 7:33

ΑΘΗΝΑ

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης διατυπώθηκε δια της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Ξυδάκης δήλωσε σήμερα τι εννοούσε και με δηλώσεις του επαναλαμβάνει την πάγια θέση της κυβέρνησης για το θέμα», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις (προ)χθεσινές δηλώσεις του κ. Ξυδάκη "ότι δεν είναι τραγικό να διαβάζεται το Κοράνιο στην Αγία Σοφιά". Ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης είπε «ότι αυτό το είπε στο πλαίσιο της συζήτησης, αν μέσα σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε να διαβαστεί και μια φορά κάτι από το Κοράνι», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα, όμως, ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης και στις σημερινές του δηλώσεις επαναλαμβάνει με άλλο τρόπο τη γνωστή πάγια θέση της κυβέρνησης, την οποία ανέπτυξε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΞΥΔΑΚΗΣ

Το μήνυμα ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο που ενώνει ανθρώπους και «να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους», στέλνει, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σχολιάζοντας το ζήτημα σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Προχθές ο κ. Ξυδάκης είχε πει ότι «το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού».

«Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο με διαχρονική ακτινοβολία, μνημείο που ενώνει ανθρώπους και δεν τους χωρίζει» αναφέρει στις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Ξυδάκης και σημειώνει: «Εμείς δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως «η συζήτηση για την επαπειλούμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πρέπει να τεθεί, όχι με τους όρους της νεο-οθωμανικής ρητορικής, αλλά με όρους σεβασμού και προστασίας ενός κορυφαίου μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς» και κάνει λόγο για ορατές πολιτικές επιδιώξεις της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία του για την αλλαγή της θέσης της Άγκυρας με την άδεια ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς.

Επισήμανε δε, ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, και η αλλαγή του χαρακτήρα του δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις και ερωτήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια, καθώς και την ανησυχία του για το νέο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Αναφέρθηκε, τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της, κάτι που είναι προς αμοιβαίο όφελος των δυο χωρών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Ο κ. Ξυδάκης, δεν έχει καταλάβει σε ποια χώρα είναι υπουργός, αμφιβάλω αν έχει καταλάβει τίποτα από την Ελληνική ιστορία», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΒΗΜΑ FM 99,5 σχετικά με τη δήλωση του για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγ. Σοφία.

* Το γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ξυδάκη ότι «είναι τουλάχιστον άκαιρες και ατυχείς. Επιτρέπουν στον τουρκικό παράγοντα να διευρύνει τις προκλητικές του δραστηριότητες. Καλείται η Άγκυρα να τηρήσει με σεβασμό τα συμφωνηθέντα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass