Αδειάζει σιγά-σιγά η Ειδομένη

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2016 1:33

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνεχίστηκε και χθες για δεύτερη μέρα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη. Στη δεύτερη φάση της επιχείρησης σχεδιάζεται να εκκενωθεί η περιοχή του καταυλισμού δεξιά από τις κατειλημμένες γραμμές του τρένου και τις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που προέρχονται από τις χώρες του Μαγκρέμπ, οι οποίοι έχουν στήσει τις σκηνές τους κοντά ή πάνω στις γραμμές του τρένου.

Πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες από τον εκεί καταυλισμό προς οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα και θα συνεχιστεί σήμερα μέχρι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός.

Πιο συγκεκριμένα, από το πρωί σήμερα μετακινήθηκαν 1006 πρόσφυγες και μετανάστες με 20 λεωφορεία, τα περισσότερα εκ των οποίων κατευθύνθηκαν σε κέντρα που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης: τις αποθήκες «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο, το παλιό εργοστάσιο της «Σόφτεξ» στο Κορδελιό και τις αποθήκες «Φράκαπορ» στη Σίνδο. Μεμονωμένα λεωφορεία αναχώρησαν με προορισμό το Κουτσόχερο Λάρισας και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Συνολικά -κατά τις δύο πρώτες μέρες - έχουν απομακρυνθεί από την Ειδομένη περισσότεροι από 3000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη το πρώτο 24ωρο ο αριθμός τους ανήλθε σε 2031 και στην συντριπτική τους πλειονότητα μεταφέρθηκαν σε δομές του νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως προχθές, έτσι και χθες, η διαδικασία κύλησε απολύτως ομαλά, δίχως αντιδράσεις. Οι σκηνές στα πέριξ της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν απομακρυνθεί και εκφράζεται αισιοδοξία ότι τις επόμενες μέρες η γραμμή θα επαναλειτουργήσει, αφού, βέβαια, πραγματοποιηθεί η απαραίτητη επιθεώρηση.

Την ίδια ώρα πάντως, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται ότι επέλεξαν τις προηγούμενες ώρες να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ειδομένη, όπως επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο αριθμός όσων προσφύγων παραμένουν αυτή τη στιγμή στον πρόχειρο καταυλισμό, υπολογίζεται ότι είναι αρκετά μικρότερος, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η επίσημη καταγραφή πριν απ’ την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης, έκανε λόγο για περίπου 8.500 εγκλωβισμένους αλλοδαπούς στην Ειδομένη.

Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

«Όνειδος για τα κράτη μέλη της ΕΕ» χαρακτήρισε την Ειδομένη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung και ζήτησε να μην αποφεύγει η Ευρώπη να κοιτάζει προς τα εκεί.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνα τα μέλη «τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να δεχτούν πρόσφυγες και εγκαταλείπουν μόνους τους Ελληνες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό», όπως είπε και τόνισε πως «τα κράτη τα οποία αρνούνται πεισματικά να δεχτούν πρόσφυγες έφεραν την Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτήν την κατάσταση».

Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, χρειάζεται επειγόντως -και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης- βοήθεια και αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ.Σούλτς, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα με το προσφυγικό πρόβλημα» και απαίτησε εκ νέου τη συμμετοχή και των 28 χωρών της ΕΕ στο θέμα αυτό.

«Αναμένω ότι οι όλες οι χώρες θα λάβουν μέρος στην κατανομή» είπε.

Στο ερώτημα πώς μπορεί να παρακινηθούν οι χώρες που αρνούνται να τους δεχτούν, απάντησε: «ίσως η επίγνωση του γεγονότος ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα στον οποίο ζούμε, δεν υπάρχουν εθνικές απαντήσεις σε παγκόσμια προβλήματα όπως η μετανάστευση. Απλώς δεν λειτουργεί κάτι τέτοιο πλέον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass