ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ψήφος στα 17 : Βήμα εμπρός ή αποπροσανατολισμός;

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2016 12:00

Επιμέλεια: Μενέλαος Κατσαμπέλας

Η συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στα 17, προέκυψε μετά τις διαρροές από το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο που σχεδιάζει να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση προς διαβούλευση και ψήφιση. Θυμίζουμε ότι η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, τη δεκαετία του ΄80, είχε προχωρήσει στη – ρηξικέλευθη για την εποχή – μείωση του ορίου ηλικίας των νέων ψηφοφόρων, από τα 21 στα 18 χρόνια. Από τότε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ορίου ηλικίας των νέων που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς έχει ακουστεί κάποιες φορές η ηλικία των 16 ετών. Σήμερα πλέον υπάρχει το δεδομένο των 17 ετών, δίνοντας την ευκαιρία στην «Ε» να απευθύνει κοινές ερωτήσεις σε εκπροσώπους νεολαιών των κομμάτων της Λάρισας. Απάντησαν, ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Στάθης Λαγός, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Γιώργος Βούλγαρης, ο γραμματέας της Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Θοδωρής Αναπλιώτης και ο εκπρόσωπος της νεολαίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κυριάκος Κουρούτσαλης.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

- Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Εσωτερικών, μία από τις ρυθμίσεις που θα υπάρχουν στο νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση θα είναι και η ψήφος από τα 17. Πώς εκτιμάτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

- Θεωρείτε ότι με τέτοιες ενέργειες θα αλλάξει το φαινόμενο της αποπολιτικοποίησης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής νεολαίας;

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ – Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΛΑΓΟΣ

Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας...

1. Καταρχήν να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη εντάσσεται σε μια γενικότερη αλλαγή του εκλογικού νόμου προς μια αναλογικότερη κατεύθυνση. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποτυπωθεί πιο ξεκάθαρα η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε μια εκλογική διαδικασία, στοιχείο σημαντικό για την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κοινωνικού ελέγχου και της εμπιστοσύνης στο πολίτευμα. Όσον αφορά τώρα το ζήτημα της ψήφου στα 17 νομίζω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βασική μας στόχευση είναι η πολιτικοποίηση των νέων ανθρώπων και η ενασχόλησή τους με τα κοινά. Άλλωστε αν δεν πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας κανένας δεν θα το κάνει για μας. Επομένως κάθε ενέργεια η οποία δίνει στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκφραστούν και να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις μας βρίσκει θετικούς. Και πιστεύω ότι ειδικά σήμερα στην εποχή της πληροφορίας ένας άνθρωπος 17 χρονών μπορεί να έχει όλα τα εφόδια για να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

2. Όσον αφορά τώρα το δεύτερο σκέλος της ερώτησης η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη. Άλλωστε όσον αφορά τις εκλογές τουλάχιστον το πρόβλημα δεν είναι ότι οι νέοι εμποδίζονται από την εκλογική διαδικασία (αν και η κυβέρνηση Σαμαρά επί της ουσίας το έκανε και αυτό με τους σχεδόν 100.000 18ρηδες που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου) αλλά ότι την απαξιώνουν. Και αυτό γιατί θεωρούν την πολιτική κάτι ξένο προς αυτούς, μια διαδικασία την οποία δεν μπορούν να επηρεάσουν. Αυτή η απαξίωση ενισχύεται και από την έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυρίαρχες πολικές δυνάμεις με την αθέτηση υποσχέσεων και δεσμεύσεων, τη διαφθορά, την παρακώλυση της δικαιοσύνης και τον εμπαιγμό της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων. Η αντιστροφή λοιπόν όλης αυτής της εικόνας είναι επομένως το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ώστε να δείξει στους νέους ανθρώπους ότι δεν είναι «όλοι ίδιοι» και ότι η ψήφος μπορεί να έχει αξία. Κλείνοντας, πολιτική δεν είναι μόνο η άσκηση της εξουσίας και οι εκλογές αλλά κυρίως η καθημερινή δράση και συμμετοχή. Και η μεγαλύτερη μάχη κόντρα στην αποπολιτικοποίηση και την απαξίωση των νέων για τα κοινά είναι η εμπέδωση της λογικής της συμμετοχής και της συλλογικής δράσης για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Και σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει ένα διαφορετικά σχεδιασμένο Γυμνάσιο και Λύκειο που να αποτελεί εκτός των άλλων και ένα φορέα πολιτικοποίησης. Όπως και όλοι παλεύουν για να ενισχύσουν αυτά τα χαρακτηριστικά στην νεολαία και στην κοινωνία γενικότερα.

ΟΝΝΕΔ ΛΑΡΙΣΑΣ- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Αλλαγή νοοτροπίας, η πρώτη που χρειάζεται...

1. Πολύς λόγος γίνεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ως νέος άνθρωπος και όχι από το πρίσμα του θεσμικού μου ρόλου, έχω να μοιραστώ μαζί σας τις εξής σκέψεις : Να ήταν άραγε το μοναδικό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα η αλλαγή του εκλογικού νόμου; ΝΑΙ έχουμε έναν εκλογικό νόμο που θέλει αλλαγές, ξαφνικά ξεχάστηκε ότι ζούμε στην Ελλάδα του 2016 με συνθήκες της Ελλάδας του 1940; Ξεχάστηκε ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν τροφή; Ξεχάστηκε η εκτόξευση του αριθμού της ανεργίας η οποία δε μπορεί να υπολογιστεί, λόγο του γεγονότος ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι άνεργοι πολίτες στα μητρώα του ΟΑΕΔ; Ξεχάστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται συνέχεια στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, την Κοινωνική Αλληλεγγύη.. σε όλες τις δομές αυτού του τόπου λόγο και των συνεχώς αυξανόμενων εκπτώσεων; ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

2. Γεννήθηκα στη Λάρισα, από γονείς μέσης κοινωνικής τάξης και παρόλα τα δύσκολα ... δεν μου έχει λείψει τίποτα. Είδα τους γονείς μου με το μεροκάματο να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να τα σπουδάζουν, να κάνουν επενδύσεις, να μεγαλουργούν και έπειτα... είμαι πολύ περήφανος γι' αυτούς! Κάπως έτσι ονειρευόμουν και εγώ τον εαυτό μου. Κάπως έτσι ονειρεύονταν και οι φίλοι μου τον εαυτό τους, σήμερα στα 29 μου, στην πιο παραγωγική ηλικία, βλέπω τη γενιά μου να δυστυχεί, βλέπω συμφοιτητές μου με κατάθλιψη, βλέπω φίλους μου κλεισμένους στο σπίτι και άλλους να επιβιώνουν με το χαρτζιλίκι του μπαμπά και της μαμάς. Άλλοι πάλι πήρανε το δρόμο της ξενιτιάς, όχι για να πλουτίσουν αλλά για να επιβιώσουν. ΚΑΙ... μέσα σε όλες αυτές τις σκέψεις, ο φερόμενος εθνοσωτήρας Αλέξης να έχει ριχθεί στην αναζήτηση τρόπων αποπροσανατολισμού της κοινής γραμμής ανατάραξης των εκλογικών δεδομένων και παραμονής του στο «Χρυσό» θρόνο! ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΛΟΙΠΟΝ! Ο εκλογικός νόμος για να αλλάξει θα προτιμούσα, ως Γιώργος, να ψηφιστεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Η αποπολιτικοποίηση των νέων έγκειται στο γεγονός ότι σιχάθηκαν το ψέμα και την ελπίδα που ούτε ήρθε, ούτε και φαίνεται να έρχεται! Τα προβλήματα όμως είναι εκείνα που έχουν την κυρίαρχη σημασία, και δυστυχώς ο Αλέξης αποδείχτηκε ανίκανος, αφερέγγυος και λίγος για τις περιστάσεις! Ήρθε η ώρα να φύγουν... Βασίζω τις ελπίδες μου, στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΝΕ- Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σ.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΠΛΙΩΤΗΣ

Ναι σε ψήφο στα 17, θέλουμε απλή αναλογική

1. Έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση η συζήτηση για μια πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι πρόκειται για έναν εκλογικό νόμο καλπονοθευτικό, που ουσιαστικά θα δίνει τη δυνατότητα και στο δεύτερο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση και θα διευκολύνει τις προεκλογικές συμπράξεις. Πιθανά να προδιαγράφει και νέες συμμαχίες με τ’ ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην παλιά σοσιαλδημοκρατία. Είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί για να δημιουργείται μια τεχνητή διπολική πόλωση ανάμεσα σε «αριστερά» και «δεξιά», που όμως στην ουσία η στρατηγική τους θα είναι ίδια. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει μόνο την τροπολογία για την ψήφο στα 17, αφού η θέση μας για τον εκλογικό νόμο είναι η απλή αναλογική. Βέβαια δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα αξιοποιηθεί η ψήφος στα 17 για να κολακευτεί η νεολαία, να φανεί σαν το μεγάλο προοδευτικό βήμα της αστικής δημοκρατίας. Η νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη, με τσάκισμα δικαιωμάτων, που έχουν γίνει νόμοι της αστικής δημοκρατίας. Από την άλλη προσπαθούν να την προσεταιριστούν με τέτοιες πρακτικές. Αυτή είναι υποκρισία της ίδιας της αστικής δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα, αν τελικά θεσπιστεί, πρέπει ν’ αξιοποιηθεί για να βάλει εμπόδια στην πολιτική που υπονομεύει τη ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς, να δυναμώσει η προοπτική της ανατροπής.

2. Εμείς θεωρούμε ότι η νεολαία δεν είναι απαθής. Τα μεγάλα ποσοστά αποχής από τη συλλογική δραστηριότητα, είναι αποτέλεσμα της συκοφαντίας που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας, της προσπάθειας να φανεί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως κάτι ξεπερασμένο. Αξιοποιείται η λογική «έξω τα κόμματα» για να χτυπηθεί ακριβώς η οργάνωση του αγώνα, η διεκδίκηση, τη στιγμή που τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, καλά κρατούν! Είτε εκφράζονται μέσα από «κεντροδεξιά» είτε μέσα από «κεντροαριστερά» σχήματα, κόμματα. Κάθε νέος και νέα, παιδί της λαϊκής οικογένειας χρειάζεται να διεκδικήσει τη ζωή που του ανήκει, τα όνειρά του να γίνουν πράξη. Να σηκώσει το ανάστημα του απέναντι στο ξεπερασμένο σύστημα που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων, που δημιουργεί τις στρατιές των ανέργων, που υψώνει φραγμούς στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτό το σύστημα στηρίζουν όλα τα κόμματα, όποια ταμπέλα κι αν φοράνε, λόγω και διαφορετικής ενδεχομένως ιστορικής αφετηρίας. Η επιλογή της νεολαίας μαζί με το λαό μπορεί να είναι μία: Να βάλουμε τέρμα στο σύστημα που αναπόφευκτα γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις και τους πολέμους. Να στρατευτούν στην πάλη για την ανατροπή του παλιού συστήματος, του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ- Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΤΣΑΛΗΣ

Πιλοτική εφαρμογή ψήφου στα 16, στις δημοτικές

1. Καταρχήν η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει συνολική πρόταση για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου με κατάργηση της εκλογικής πριμοδότησης των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών σχηματισμών, παροχή του bonus και σε συνασπισμούς κομμάτων, διατήρηση του 3% για είσοδο κομμάτων στη Βουλή. Όσον αφορά την ψήφο στα 17 η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και είναι να ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της στις Περιφερειακές- Δημοτικές εκλογές του 2019 με ψήφο στα 16 και σε πρώτη φάση στα Διαμερισματικά - Τοπικά Συμβούλια.

2. Η μόνη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία έχει θεσπιστεί η ψήφος στο 16ο έτος είναι η Αυστρία και πρέπει να τονίσω πως είναι πρόταση και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η άποψή μας είναι ότι όχι μόνο είναι ωριμότεροι οι σημερινοί 16άρηδες, είναι σαφώς και πιο ενημερωμένοι, αφού έχουν πρόσβαση σ' ένα καταιγισμό πληροφόρησης μέσω ηλεκτρονικών ΜΜΕ και εντύπων. Συχνά ορισμένοι 16άρηδες είναι πολύ πιο ενημερωμένοι από τους 60άρηδες. Η συνήθης καραμέλα ότι οι σημερινοί νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική δεν ευσταθεί, αφού αρκετοί εξ αυτών μπορεί να αμφισβητούν τα κόμματα, όπως επίσης και πολλοί διαλέγουν να δώσουν την μάχη για την μετεξέλιξη των πολιτικών κομμάτων από πολύ νωρίς στις νεολαίες και συμμετέχοντας στον διάλογο για το πώς θέλουν την πολιτική στο μέλλον. Επίσης κάποιοι δραστηριοποιούνται σε οικολογικές, αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές και άλλες οργανώσεις, ενώ παράλληλα είναι πρωτοπόροι στις διαδηλώσεις για την παιδεία και άλλα θέματα, που τους ενδιαφέρουν άμεσα. Εμείς καλούμε όλους τους νέους να συνδιαμορφώσουμε την πολιτική ζωή στη χώρα μας και να βοηθήσουμε να βγει από τη δική του κρίση το πολιτικό μας σύστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass