ΟΤΑΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Στον δρόμο για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς

* Ενόψει Επιτροπής Θέσεων- Διαλόγου αλλά και Προγραμματικής Συνδιάσκεψης ΔΗΜΑΡ, η Κατερίνα Κόσσυβα μιλάει στην «Ε» για στόχους και ανάγκες

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2016 0:31
Ποιον χώρο και ποιες πολιτικές οριοθετεί ο όρος Κεντροαριστερά; Προφανώς και δεν αρκεί μια συνάντηση δύο αρχηγών πολιτικών δυνάμεων του χώρου, όπως της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για να δοθούν απαντήσεις. Αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν οι Επιτροπές Θέσεων και Διαλόγου που έχουν συγκροτηθεί. Η Κατερίνα Κόσσυβα ως μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής μιλά σήμερα στην «Ε». Ποιον χώρο και ποιες πολιτικές οριοθετεί ο όρος Κεντροαριστερά; Προφανώς και δεν αρκεί μια συνάντηση δύο αρχηγών πολιτικών δυνάμεων του χώρου, όπως της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για να δοθούν απαντήσεις. Αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν οι Επιτροπές Θέσεων και Διαλόγου που έχουν συγκροτηθεί. Η Κατερίνα Κόσσυβα ως μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής μιλά σήμερα στην «Ε».

 

 

Του Κώστα Γκιάστα

Ως ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση δυνάμεων σοσιαλδημοκρατίας, ανανεωτικής αριστεράς και μεταρρυθμιστικού κέντρου, βλέπουν οι εκπρόσωποι των εν λόγω πολιτικών φορέων τη δημιουργία της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου.

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με τη μορφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και Ποτάμι θα προσπαθήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους πειραματιζόμενοι για μια συνεργασία που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει αν θα οδηγήσει κάπου. Για το τι μπορεί να περιμένουμε από τη συγκεκριμένη επιτροπή αλλά και γενικότερα για τις διεργασίες στον χώρο μίλησε στην «Ε» η κ. Κατερίνα Κόσσυβα που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Πανθεσσαλικού Οργάνου της Συμπαράταξης.

«Περιμένουμε να προωθήσει τις διεργασίες για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Επιτροπή πρέπει από δω και μπρος να λειτουργήσει αποφασιστικά να κάνει περαιτέρω επαφές με προσωπικότητες, ομίλους, συλλογικότητες. Ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως αυτή η επιλογή είναι αναγκαία για λόγους οικονομικής, εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.

Το δεύτερο μεγάλο έργο της Επιτροπής είναι να κάνει σαφές το πολιτικό στίγμα. Ο όρος Κεντροαριστερά οριοθετεί τον χώρο, αλλά δεν αποτελεί αναφορά σε πολιτικές θέσεις. Επιθυμούμε τη συγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας κι όχι ενός κόμματος που θα είναι “ανάμεσα στη Δεξιά και το ΣΥΡΙΖΑ”.

Το τρίτο είναι ο συντονισμός στη δράση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού σε θέματα όπου υπάρχουν κοινές θέσεις.

Το τέταρτο είναι να κάνει σαφή τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Τα γεγονότα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι καταιγιστικά. Είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να ενώσουμε τη φωνή μας με τις δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Οι πολιτικές της λιτότητας, οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές και ο ευρωσκεπτικισμός κάνουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τρίζουν και να κερδίζουν έδαφος η ακροδεξιά και ο φασισμός. Μόνο οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατίας με το ανθρώπινο πρόσωπο, αποτελούν διέξοδο στην κρίση που βιώνει η χώρα μας και η Ευρώπη».

Για το πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο μας λέει: «Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο στην πράξη. Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι μας το έργο της Επιτροπής. Να υπερβούμε τους κομματικούς εγωισμούς και τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Για να δώσουμε μορφή στην αυριανή Κεντροαριστερά, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας μια για πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μας, εκείνο που επί δεκαετίες έχει εθιστεί να χειροκροτεί ασυζητητί κάθε λαϊκίστικη και αριστερόστροφη θέση».

* Πώς πιστεύετε ότι θα μπορεί να κινηθεί μια τέτοια συνεργασία. Μπορεί να γίνει διατηρώντας την αυτονομία τους οι συμμετέχοντες ή θα υπάρξει σε κάποια στιγμή η διάλυση των κομμάτων υπό τη δημιουργία ενός συνολικού και εκλογή αρχηγού από τη συνολική βάση;

-Η προγραμματική Συνδιάσκεψη που δρομολογείται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε λίγες ημέρες είναι ένας σημαντικός σταθμός που θα οδηγήσει από ένα πολυκομματικό φορέα σ’ ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα, στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης.

Χρειάζονται λοιπόν πρωτοβουλίες και δράση με στόχο την ενότητα και την ανανέωση ταυτόχρονα. Ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Η ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα θα γίνει στο τελικό στάδιο με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία.

* Πώς πιστεύετε πως το λαμβάνει όλο αυτό η κοινωνία; Με τόση πίεση που δέχεται θεωρείτε πως έχει τη διάθεση να μπορεί να παρακολουθήσει μια διαδικασία διαλόγου και θέσεων κεντροαριστεράς;

-Ο κόσμος βρίσκεται σε αμηχανία κι αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό αποχής στις εκλογές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αυτό δείχνει πως δεν τον εκφράζουν τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Οι πολίτες πρέπει να πεισθούν ότι πρόκειται για μια σοβαρή και αποτελεσματική προσπάθεια που θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας κι όχι στην προσπάθεια επιβίωσης των κομμάτων. Η κριτική της κυβερνητικής ανεπάρκειας δεν αρκεί. Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι πως η ισχυρή σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα. Μόνο έτσι θα βρούμε ανταπόκριση στην κοινωνία.

* Πώς εξηγείτε το φαινόμενο που κάποιοι επώνυμοι πολιτικοί ή ενεργοί πολίτες στο παρελθόν δεν συμμετέχουν ή κρατούν στάση αναμονής;

-Πολλοί περιμένουν να δουν την έκβαση της προσπάθειας. Θεωρώ όμως ότι αυτό δεν συμβαδίζει με την πολιτική ηθική των ενεργών πολιτών. Όσοι πονούν για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, πρέπει να πάρουν το ρίσκο τώρα και να συνεισφέρουν σ' αυτή τη φάση κι όχι αργότερα εκ του ασφαλούς.

* Ο όρος κεντροαριστερά στην πολιτική εκφράζει την ιδεολογία που συνδυάζει στοιχεία δημοκρατικού σοσιαλισμού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Πιστεύετε πως μπορούν να χωρέσουν και να συνδυαστούν αρμονικά σε αυτήν την προσπάθεια;

-Η σοσιαλδημοκρατία πάντοτε αντιμάχεται, τόσο την κοινωνική αναλγησία της δεξιάς, που ξέρει μόνο από αριθμούς όσο και την πολιτική της αριστεράς που, μέσα στις συμπληγάδες του καπιταλισμού, υπόσχεται κρατικές επιχορηγήσεις χωρίς να μετράει αν είναι εφικτές.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας δεν είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά ένα κράτος οργανωμένο και νοικοκυρεμένο, δίκαιο, ένα κράτος πρόνοιας και μια σοβαρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Αυτά τα εγγυάται μόνο μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Θεσσαλίας

της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη τα μέλη των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων της συνεργασίας, ενόψει και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου.

Παράλληλα, σε δημόσια διάλογο έχουν τεθεί οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και στη Λάρισα την προσεχή Δευτέρα 9 Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι στο 19μελές Περιφερειακό Συντονιστικό Θεσσαλίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών από τους 4 νομούς της περιφέρειας που όμως δεν είναι μέλη των αντίστοιχων Κεντρικών και Νομαρχιακών Επιτροπών των κομμάτων, αλλά κατέχουν ή κατείχαν αυτοδιοικητικές θέσεις είτε εκπροσωπούν μαζικούς φορείς και οργανώσεις.

Αναλυτικά, η σύνθεση του Περιφερειακού Συντονιστικού Θεσσαλίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει με αλφαβητική σειρά ως εξής:

Αγορίτσα Φανή, Αλατάς Λεωνίδας, Αλεξάκος Φώτης, Αναστασίου Θεόφιλος, Καπράνας Γιώργος, Καραμπάτσας Κώστας, Καρκανιάς Γιώργος, Κασοπούλου Λώρεν, Κόσσυβα Κατερίνα, Λαμπρινίδης Φώτης, Λουφόπουλος Βαγγέλης, Νοτόπουλος Βαγγέλης, Νταγιάννης Αιμίλιος, Οικονόμου Νατάσσα, Πασχόπουλος Γιώργος, Πάτρας Παναγιώτης, Τσαλαπόρτας Κώστας, Φασούλας Γιάννης, Ψύρρας Θωμάς.

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass