ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τόσκας: Καμία ελπίδα να περάσουν στα Σκόπια

* Εμβολιασμό παιδιών και ενήλικων προσφύγων συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2016 0:40

 

ΑΘΗΝΑ

«Θα μοιράσουμε φυλλάδια στους ανθρώπους αυτούς λέγοντας τους ότι δεν υπάρχει ελπίδα να πάνε προς τα πάνω» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο υπουργός μίλησε το απόγευμα στο δελτίο της ΕΡΤ1 αναφερόμενος στους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τόσκας ανέφερε πως «σε 10-20 χιλιόμετρα από την Ειδομένη υπάρχουν καταυλισμοί όπου έχουν την στοιχειώδη υποδομή. Εκεί οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν έχοντας τα βασικά». Υποστήριξε επίσης πως οι πρόσφυγες δεν θέλουν να πιστέψουν αυτή την εξέλιξη ωστόσο πρέπει να την αποδεχθούν.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΒΟΗΘΕΙΑ

Το νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενέκρινε το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο συμφώνησε "σε ένα μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα".

Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

"Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.

Την έγκριση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη μόλις μια βδομάδα μετά την πρότασή της, χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπενθυμίζει πως η πρόταση αφορούσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, έτσι ώστε να στηριχθούν τα κράτη-μέλη στα οποία ασκούνται πιέσεις λόγω των επειγουσών και πρωτοφανών συνθηκών.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τον εμβολιασμό νεογνών, παιδιών και ενηλίκων προσφύγων για σειρά νοσημάτων συνέστησε την Τετάρτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου.

Η επιτροπή συνεδρίασε στο υπουργείο Υγείας και εξέτασε το ζήτημα της επάρκειας των απαραίτητων εμβολίων για όλο τον πληθυσμό. Επίσης επανεξέτασε την ανάγκη εμβολιασμού των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο λόγω της ενδεχόμενης παραμονής τους στη χώρα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αφού συνεκτίμησε τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, τα επιδημιολογικά στοιχεία και την κατάσταση στη χώρα συνέστησε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των παιδιών για ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα και διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα ακολουθήσει επεξηγηματική εγκύκλιος προς τους εμπλεκόμενους φορείς και του επαγγελματίες υγείας.

Οι παραπάνω συστάσεις θα επικαιροποιούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας ευχαριστεί, με δήλωση του, τους εθελοντές και τις ΜΚΟ και τους καλεί μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεχίσουν την προσφορά τους σε συντονισμό με το ΕΚΕΠΥ και με βάση τις επιστημονικές οδηγίες των εγκυκλίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass