ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ

Καήκαμε αν πάει Μάιο-Ιούνιο η αξιολόγηση

Η Ελλάδα αδυνατεί να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα για το ασφαλιστικό, φέρονται να δηλώνουν δανειστές

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2016 0:31

ΑΘΗΝΑ

"Καήκαμε αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο", τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε "αγκάθια" στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, εκφράζοντας την αγωνία του ότι οι διαπραγματεύσεις, όχι μόνο πρέπει να κλείσουν επιτυχώς, αλλά και εγκαίρως.

Ο ίδιος σημείωσε ότι "βλέπει" την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

"Αν πείσεις κάποιον για το πού θέλεις να πας τα επόμενα 10 χρόνια, σού δίνει ελευθερία να υπάρχει μια ανοχή. Η αξιολόγηση δεν πάει στις καλένδες. Η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική, αν θέλεις τον φαύλο κύκλο να τον μετατρέψεις σε ενάρετο. Αν πάμε Μάιο, Ιούνιο καήκαμε. Πρέπει όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να τελειώσουμε. Για εμένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής. Ο διάλογος συνεχίζεται πάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το αγροτικό, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα σε αυτή τη συζήτηση".

"Οι θεσμοί συμφωνούν με την αρχιτεκτονική των πραγμάτων που προτείνουμε. Δέχονται τις προθέσεις μας, αλλά λένε ότι πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό τρόπο για το πώς θα φθάσουμε στους στόχους", είπε.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας την μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Ξεκαθάρισε ότι τα εργασιακά είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης και ότι η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα να πείσει η Ελλάδα τους δανειστές ότι τα νούμερα είναι σωστά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Αφορμή για την παρέμβαση Τσακαλώτου ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της από 24-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει κατεπείγοντα θέματα υπουργείων.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εν τω μεταξύ η  Ελλάδα είναι αντιμέτωπη και πάλι με χρηματοδοτική κρίση καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό, αναφέρει το MNI.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποίησαν, μιλώντας στο MNI, ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι όμως και το «μήνυμα» που στέλνουν στον Αλέξη Τσίπρα, μετά από τη διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να περάσει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι αξιωματούχοι στο MNI, οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πολιτικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων, δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειονότητα των μελών της ευρωζώνης.

«Οι συνομιλίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις», καθώς δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, παρά τις διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση για πιθανές αυξήσεις στην φορολόγηση και περικοπές στις συντάξεις, όπως ανέφερε.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη το δημοσιονομικό έλλειμμα για αυτή τη χρονιά, κάτι το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση», δήλωσε η ίδια πηγή. 

Αλλη πηγή ανέφερε ότι παρά την «καλή θέληση που εξέφρασαν οι δανειστές της Ελλάδας», για να συζητήσουν ισοδύναμα μέτρα, ως αντιστάθμισμα για τα αντιδημοφιλή όπως οι περαιτέρω περικοπές στις κύριες συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, «η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει τέτοια μέτρα».

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο», ανέφερε ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass