ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ολονύκτια διαμαρτυρία στο Αρχαίο Θέατρο

* «Εσείς κλείνετε τα σχολεία» απαντούν, Επιτροπή Αγώνα και ΕΛΜΕ Λάρισας, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2013 1:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:10
 
Με ολονύκτια διαμαρτυρία στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, θα συνεχίσουν αύριο Παρασκευή τις δράσεις τους οι καθηγητές του νομού, αντιδρώντας στις διαθεσιμότητες και στις υποχρεωτικές μετατάξεις. Είναι η ημέρα που ολοκληρώνεται η προθεσμία που έθεσε το υπουργείο Παιδείας σε καθηγητές ορισμένων ειδικοτήτων (ξενόγλωσσοι, Καλλιτεχνικών και Θεατρικών σπουδών, Πληροφορικής κ.ά.) προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για τις υποχρεωτικές μετατάξεις τους, σε αντίστοιχες θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε διοικητικές θέσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ΙΕΚ.
Οι καθηγητές των προαναφερόμενων ειδικοτήτων προκειμένου να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους, αφού το υπουργείο Παιδείας του θεωρεί πλεονάζοντες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σπεύσουν να καταθέσουν αιτήσεις ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας προσδοκά σε… μαζική κατάθεση αιτήσεων προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικού προσωπικού, έχοντας «εξασφαλίσει» την «έγκριση» καθηγητών των θιγομένων κλάδων που ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών σημειώνουν πως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι μετατάξεις καθηγητών στη πρωτοβάθμια δεν αφορούν σε οργανικές θέσεις με εξαίρεση τις διοικητικές θέσεις προσθέτοντας ότι, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές μεταθέσεις σε άλλους νομούς αλλά και απολύσεις στη συνέχεια εκπαιδευτικών, κλάδων οι οποίοι καταργήθηκαν στην τεχνική εκπαίδευση.
Ζητούμενο επίσης για τους καθηγητές παραμένει και η συνοχή του κλάδου ενώ δειλά – δειλά και ανεπίσημα, καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Μουσικής και Αγγλικών οι οποίοι υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και «χάνουν» τη δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης στον νομό μετά την κατάληψη των θέσεων από συναδέλφους τους (των ίδιων ειδικοτήτων) οι οποίοι υπηρετούν στη δευτεροβάθμια και πλέον θα μεταταχθούν.
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, τα ονόματα όσων καθηγητών μεταταχθούν θα ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα, ενώ αναμένονται οι τοποθετήσεις σε νοσοκομεία της πλειοψηφίας των καθηγητών (νοσηλευτικής κ.ά.) της τεχνικής εκπαίδευσης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Για τους υπολοίπους κλάδους δίνεται η δυνατότητα πρόσληψή τους ως ωρομίσθιοι για να αποφοιτήσουν ομαλά φέτος οι μαθητές τομέων που καταργούνται.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου συνεδριάζει και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ η οποία αναμένεται να εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, απεργία διαρκείας κατά την έναρξη του σχολικού έτους, στις συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ.
Προχθές πάντως, στην έκτακτη συνέλευση της ΕΛΜΕ Λάρισας, συνδικαλιστές των καθηγητών επέκριναν στη στάση της ΟΛΜΕ που δεν συνεδρίασε αυτές τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η προθεσμία για τις μετατάξεις.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέλευσης «εκφράστηκε η καταδίκη της νέας αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικης επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο, η ΕΕ, η Τρόικα και η υποτακτική δικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αιχμή το ζήτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων» ενώ κρίθηκε αναγκαία η «δημιουργία μετώπου με Ένωση και Ομοσπονδία Γονέων, μαθητές, Σύλλογο Δασκάλων, Εργατικό Κέντρο , Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οποιοδήποτε άλλο φορέα και συλλογικότητα θέλει να συμμετάσχει για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης».
Αποφασίστηκε επίσης η ολονύκτια διαμαρτυρία, αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου, στο Α’ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας όπως και παρέμβαση, για ενημέρωση του κοινού, στην μουσικοθεατρική παράσταση «Ποιος τη ζωή μου» για τον Μ. Θεοδωράκη στις 28 Αυγούστου. Αυτές τις ημέρες θα αποφασιστούν επίσης και οι ημερομηνίες, υλοποίησης βραδινής πορείας διαμαρτυρίας στη Λάρισα αλλά και των ενημερωτικών συγκεντρώσεων σε άλλες πόλεις του νομού ενώ σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ, Λαρισαίοι καθηγητές θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το διεκδικητικό πλαίσιο των Λαρισαίων καθηγητών μεταφέρθηκε και σε παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε χθες στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα, παράσταση την οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί σε διάθεση αλλά και μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ Λάρισας και Μαγνησίας.
Εκπαιδευτικοί μεταφέροντας «την οργή του κλάδου» σημείωσαν στην κ. Ζιάκα «την πλήρη αντίθεση στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας» εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις ζητώντας την υλοποίηση εθελοντικών μετατάξεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΕ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και η ΕΛΜΕ Λάρισας απαντώντας στα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής: «Η κυβέρνηση κλείνει τα σχολεία, η κυβέρνηση κραταει ομήρους τα παιδιά και όλη την κοινωνία. Σε πρωινή εκπομπή του Mega, εκεί που έχει μεταφερθεί όλο το καλοκαίρι η επιχείρηση «διαιρώ τον κόσμο», ο υπουργός Σίμος Κεδίκογλου ξεκίνησε την επικοινωνιακή προπαγάνδα ενάντια στους καθηγητές.
Μεταξύ άλλων είπε: «... Δεν μπορεί όμως η άσκηση του δικού σου δικαιώματος να στερεί τα δικαιώματα των άλλων». Αυτό λέμε και εμείς κ. υπουργέ. Δεν μπορεί τα δικαιώματα των δανειστών να στερούν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί τα δικαιώματα των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών συμφερόντων να στερούν τη δωρεάν εκπαίδευση από τα Ελληνόπουλα.
Δεν μπορεί τα δικαιώματα των δανειστών και της ολιγαρχίας να στερούν την εργασία από καθηγητές, ελευθέρους επαγγελματίες, εργαζόμενους σε εργοστάσια, σχολικούς φύλακες, νοσοκομειακούς, από 1.500.000 άνεργους Έλληνες. Δεν μπορεί τα δικαιώματα των ιδιωτικών νοσοκομείων, να στερούν την δωρεάν, πληρωμένη από τους εργαζόμενους, περίθαλψη. Δεν μπορεί, δεν μπορεί...
Επιτέλους μπορούμε να συνεννοηθούμε και να καταλαβαινόμαστε. Η ΟΛΜΕ είναι οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γι΄ αυτό δεν σας τιμά η απαξίωσή τους. Μιλάτε για λάθη.
Και το ΔΝΤ και η Τρόικα και η Κυβέρνηση παραδέχτηκαν ότι κάνουν λάθη, αλλά δεν σας είδαμε να τα στηλιτεύετε. Λάθη που στοιχίζουν ζωές, που στερούν το ψωμί από εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά. Δεν είδαμε καμία ευαισθησία για αυτά τα λάθη. Αντίθετα τα υπερασπίζεστε, τα επικροτείτε και συνεχίζετε να κάνετε χειρότερα εις βάρος του ελληνικού λαού, που υποτίθεται εκπροσωπείτε.
Είναι γνωστές οι επιδόσεις της κυβέρνησης. Εμείς σας το λέμε όλο το καλοκαίρι. Εγκληματείτε εις βάρος της εκπαίδευσης. Δεν κρατάνε οι καθηγητές ομήρους τα παιδιά. Οι καθηγητές πονάνε με τα παιδιά. Ζουν τις αγωνίες τους. Πράγματα άγνωστα για σας. Αυτό λέμε όλο το καλοκαίρι! Να σεβαστεί η κυβέρνηση και ο υπουργός τα παιδιά. Με τους σχεδιασμούς της, στερεί απ’ αυτά, καθηγητές, ειδικότητες, μαθήματα. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για το ψωμί τους, ούτε για την εκπαίδευσή τους, ούτε για την υγεία τους.
Η κυβέρνηση κλείνει σχολεία, η κυβέρνηση συγχωνεύει σχολεία. Η κυβέρνηση απολύει καθηγητές. Η κυβέρνηση καταργεί τομείς και ειδικότητες. Η κυβέρνηση κρατάει ομήρους τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση κυβερνά με Προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Πρώτοι είπαμε ότι τα σχολεία, και όχι μόνο, δεν είναι τσιφλίκι σας. Εσείς όμως συμπεριφέρεστε ως αρχιτσιφλικάδες.
Εσείς ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία, εσείς δωρίζετε τα φιλέτα της παιδείας και της υγείας, της δημόσιας περιουσίας, σε κρατικοδίαιτους ιδιώτες που χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους. Εσείς που δεν ιδρώσατε για να φτιάξετε τίποτε , εσείς ξεπουλάτε μία - μία τις κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις αντί πινακίου φακής. Εσείς μεταλλάσετε τους Ελληνες εργαζόμενους σε κολίγους. Εσείς που βγαίνετε στην τηλεόραση και κάνετε ανακοινώσεις, χωρίς αντίλογο. Χωρίς να έχετε κάνει τίποτε για τα χρέη του καναλιού, που τόσο συχνά επισκέπτεστε.
Υ.Γ. Η συνεχής αναφορά σας στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει το πρόβλημά σας. Αλλά είναι δικό σας πρόβλημα ,αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρνει καλύτερα και μπορεί και κερδίζει τον κόσμο. Οχι δικό μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass