ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

«Κληρώνει» για αποσπάσεις και μετατάξεις

* Επικαιροποίηση των κενών ζήτησε το υπ. Παιδείας από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης – Έκτακτη συνέλευση απόψε της ΕΛΜΕ Λάρισας

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2013 1:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:07
 
Αυτή την εβδομάδα «κληρώνει» για τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις εκπαιδευτικών, αφού την ερχόμενη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, τόσο για τις προσλήψεις αναπληρωτών (γενικής παιδείας αλλά και μουσικής) όσο και για τις υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών σε Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις.
Είναι η «πρώτη» φάση των υπηρεσιακών μεταβολών αφού από τις θέσεις που θα προκύψουν, θα εξαρτηθούν τόσο οι διορισμοί, όσο και οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό ενώ τα τοπικά υπηρεσιακά συμβούλια, θα συνεχίσουν τις συνεδριάσεις τους με τις τοποθετήσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών στο νομό, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Βαθμίδα στην οποία αναμένεται η τοποθέτηση (σε νοσοκομεία) της πλειοψηφίας των 2.122 καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ από βδομάδα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ανακοινωθούν οι τοποθετήσεις 4.712 καθηγητών που υποχρεωτικά μετατάσσονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και σε διοικητικές θέσεις, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας που κοινοποιήθηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.
Είναι μεταξύ άλλων καθηγητές ξένων γλωσσών, Πληροφορικής, Καλλιτεχνικών και Θεατρικών Σπουδών (συνολικά 6.028 καθηγητές που κατά το υπουργείο Παιδείας πλεονάζουν) και οι οποίοι, χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση για το μέλλον, σπεύδουν να δηλώσουν την προτίμησή τους, ελπίζοντας ότι θα διασφαλισθεί η θέση εργασίας είτε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είτε σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή ΙΕΚ, ως διοικητικό προσωπικό.
Από βδομάδα επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και από νομό σε νομό, ενώ θα ακολουθήσουν οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, εφόσον τελικά γίνουν. Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε μάλιστα από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας να αποστείλουν σήμερα Τρίτη, τα κενά προκειμένου να γίνουν οι αποσπάσεις (από νομό σε νομό) ενώ αυτές τις ημέρες, τα τοπικά υπηρεσιακά συμβούλια θα ολοκληρώσουν με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στο νομό για να ανοίξει παράλληλα ο δρόμος για τη «δεύτερη» φάση, με τις τοποθετήσεις όλων όσοι μεταταχθούν.
Πρακτικά βεβαίως τίθενται αρκετά ερωτήματα που προκύπτουν από το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που απομένει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παρουσιασθούν στα σχολεία τους. Αν δηλαδή, οι υπηρεσίες (κεντρικά) του υπ. Παιδείας προλάβουν να επεξεργασθούν τις αιτήσεις για μετατάξεις για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι τοποθετήσεις και όπως επίσης, τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν «καλυφθούν» οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια.
ΕΛΜΕ
Οι εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης είναι το θέμα της νέας, έκτακτης, ενημερωτικής συνέλευσης που συγκαλεί απόψε η ΕΛΜΕ Λάρισας . Η συνέλευση θα γίνει σήμερα, στις 8 το βράδυ στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Καλλιθέας) και καλούνται οι καθηγητές να παραστούν στη συνέλευση όπου θα συζητηθούν «οι νέες αντιεκπαιδευτικές κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας και η αναγκαία απάντηση του κλάδου».
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Το μέλλον τους στην εκπαίδευση, μετά τη κατάργηση του μαθήματος Αρχές Οικονομίας, συζήτησαν χθες βράδυ σε έκτακτη συνέλευση, τα μέλη της Ενωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (παράρτημα Θεσσαλίας).
Όπως τονίσθηκε στη συνέλευση, που έγινε στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, οι Αρχές Οικονομίας καταργούνται ως μάθημα από την Α’ τάξη τόσο του Γενικού Λυκείου όσο και του Επαγγελματικού Λυκείου και αντικαθίσταται από άλλο μάθημα.
Τους συγκεντρωμένους ενημέρωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημ. Παπαδόπουλος και Χρ. Τσακνάκης αντίστοιχα ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στο θέμα των μετατάξεων.
ΔΡΑΣΗ
Στο μεταξύ η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Οργάνωση των Εκπαιδευτικών (ΕΙ) και το Ευρωπαϊκό Τμήμα της για την Εκπαίδευση (ETUCE), «κάνουν έκκληση σε όλες τις οργανώσεις – μέλη τους να αναλάβουν δράση τώρα προκειμένου να στηρίξουν τη Δημόσια Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Η ΟΛΜΕ, ένα από τα μέλη της ΕΙ στην Ελλάδα, ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών (petition) η οποία, ήδη, έχει συγκεντρώσει πάνω από 4.000 υπογραφές από τις 8 Αυγούστου» καταλήγει η ΟΛΜΕ καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην καμπάνια, υπογράφοντας στον ιστότοπο Avaaz’ s Community website.
Χθες βράδυ συνήλθε εκ νέου και η Επιτροπή Αγώνα καθηγητών της Λάρισας ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις προκειμένου να σχεδιάσει νέες δράσεις για το επόμενο διάστημα.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ
Τέλος, με αφορμή το θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων, οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για (ακόμη) ένα μέτρο της κυβέρνησης και των τροϊκανών αφεντικών της, στην κατεύθυνση διαπίστωσης - πιστοποίησης, αυθαίρετα και τρομοκρατικά, ενός αριθμού των εκπαιδευτικών που περισσεύουν. Ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας και με τον τρόπο αυτό κάνει πράξη το σχέδιό του να χαρακτηρίζει υπεράριθμους τους καθηγητές και κατόπιν να τους μετατάσσει-διαθέτει όπου το ίδιο επιλέξει.
Σε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα, σε διοικητικές θέσεις στο δημόσιο, …στα σπίτια τους. Αποτελεί πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας και των κυβερνητικών επιδιώξεων να ερμηνεύεται η κίνηση αυτή σαν προσπάθεια εξασφάλισης-διασφάλισης της εργασίας των εκπαιδευτικών. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.
Είναι μέτρο που κινείται στην ίδια τροχιά με τα προηγούμενα (αύξηση ωραρίου, κλείσιμο συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καρατόμηση Τομέων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, διαθεσιμότητα -απόλυση των συναδέλφων των αντίστοιχων ειδικοτήτων κλπ) συνεχίζοντας και εντείνοντας το χτύπημα και τη διάλυση της μονιμότητας και της σταθερότητας που χαρακτήριζε την εργασία μας, αντικαθιστώντας τη με προσωρινότητα και ελαστικότητα.
Μια κατεύθυνση «ωρομισθικοποίησης» του μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση που απαιτεί την εξαφάνιση κάθε εγγύησης που υπήρχε στο σώμα των συνθηκών που καθόριζαν την εργασιακή μας σχέση. Το αύριο θα έχει μόνο διαθεσιμότητα- μετάταξη –μετάθεση – απόλυση – ανεργία - εξαθλίωση.
 Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει στους συναδέλφους αναστάτωση, στεναχώρια, αγωνία, σημάδια κατάθλιψης, συνέπειες των ηττών που έχει τόσο ο κλάδος όσο και συνολικά ο λαός μας. Μόνο που δε χωρά καμιά παράλυση και αναμονή του «μοιραίου» που έρχεται.
Απαιτείται σωστή ανάγνωση των κυβερνητικών επιδιώξεων και εμπέδωση ότι αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τις σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας. Τίποτα δεν είναι τετελεσμένο, αλλά τα μέτρα αυτά μπορούν και πρέπει να ανατραπούν.
Ο κλάδος μπορεί και πρέπει να γίνει ο κορμός του παλλαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ» καταλήγει η ανακοίνωση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass