ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Φύλλο πορείας» για 1.324 καθηγητές

* Με παραστάσεις διαμαρτυρίας αντιδρούν ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2013 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:04
 
«Μουδιασμένη» παρακολουθεί η εκπαιδευτική κοινότητα τις εξελίξεις γύρω από τα εργασιακά θέματα, μετά και την απόφαση του υπ. Παιδείας, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, αφενός να ανακοινώσει πλεονάσματα και υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών, αφετέρου να καλέσει τους εμπλεκόμενους κλάδους εκπαιδευτικών να καταθέσουν αιτήσεις, σε βραχύβιο για την εποχή διάστημα.
Αποτέλεσμα των εσπευσμένων διαδικασιών ήταν να διαπιστωθούν λάθη, όπως στις θέσεις της Λάρισας με το Υπουργείο Παιδείας να τροποποιεί μία από τις δυο επίμαχες αποφάσεις, που εμφάνιζαν διπλάσιες (44 από 22) τις θέσεις υποχρεωτικής μετάταξης εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικού προσωπικού στον νομό (Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ΙΕΚ Λάρισας).
Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθηγητών που μετατάσσονται υποχρεωτικά, είτε σε θέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια είτε σε διοικητικές θέσεις φορέων του υπ. Παιδείας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί έως τις 23 Αυγούστου ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα εκπαιδευτικών σχετικά με το αν όλοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης και σε ποιες περιοχές όσο και για τον τρόπο μοριοδότησης.
Στο μεταξύ η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στην εξέλιξη, ζητά από το υπ. Παιδείας, «να σταματήσουν οι διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων» και να γίνουν εθελοντικές, αλλά και να «υπολογιστούν τα κενά των σχολείων στις αρχές του Σεπτέμβρη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι τις νόρμες των μνημονιακών συμφωνιών» καλώντας τέλος τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να οργανώσει από βδομάδα, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ
Το υπουργείο Παιδείας αιφνιδιάζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα, εξέδωσε στις 13 Αυγούστου δύο εγκυκλίους που αφορούσαν, η μεν πρώτη στον αριθμό των πλεοναζόντων καθηγητών (και στις κενές θέσεις αντίστοιχων ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια), η δε δεύτερη, αφορούσε στον καθορισμό θέσεων για υποχρεωτική μετάταξη καθηγητών στην πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις φορέων του υπ. Παιδείας, όπως οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα ΙΕΚ.
Σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου, πλεονάζουν 6.028 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 4.704 θα τοποθετηθούν, είτε σε θέσεις αντίστοιχων ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ( 3.876 θέσεις) είτε σε θέσεις διοικητικού προσωπικού, σε διευθύνσεις εκπαίδευσης και ΙΕΚ (828 θέσεις).
Προκύπτει λοιπόν ερώτημα για την τύχη των υπολοίπων 1.324 καθηγητών που συνεχίζουν να πλεονάζουν μετά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Κατά το υπουργείο Παιδείας, θα τοποθετηθούν σε σχολεία της περιφέρειάς τους αλλά σε ποια σχολεία είναι το θέμα, με δεδομένο ότι στον νομό Λάρισας για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο πλεονάσματα σύμφωνα και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των θέσεων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης και η τοποθέτηση, κυρίως σε νοσοκομεία, της πλειοψηφίας των 2.122 καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης που πρόσφατα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, χωρίς επίσης να αποσαφηνίζεται η τύχη καθηγητών, οι ειδικότητες των οποίων επίσης καταργήθηκαν και δεν προβλέπεται η τοποθέτησή τους σε φορείς άλλων υπουργείων.
ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρώτη απόφαση (Α.Π.: 111966/Δ2/13-08-2013) Αρβανιτόπουλου, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, πλεονάζουν 487 καθηγητές (171 στη Λάρισα) κλάδων όπως Θεολόγοι, Γαλλικής, Αγγλικής, Γερμανικής, Καλλιτεχνικών, Οικονομολόγοι, Νομικών, Μουσικοί και Διοίκ. Επιχειρήσεων ενώ, οι κενές θέσεις στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσσαλίας ανέρχονται σε 302 (120 στη Λάρισα). Δηλαδή, παρά τις μετατάξεις πλεονάζουν άλλοι 185 καθηγητές (51 στη Λάρισα).
ΔΙΟΡΘΩΣΗ
Η δεύτερη απόφαση (Α.Π.:111967/Δ2/ 13 -08-2013) Αρβανιτόπουλου αφορά στις καθηγητών που μετατάσσονται υποχρεωτικά, είτε σε θέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (120 θέσεις στον νομό Λάρισας), είτε σε διοικητικές θέσεις φορέων του υπ. Παιδείας όπως οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα ΙΕΚ.
Είναι η απόφαση που τροποποιήθηκε προχθές (14/8/13) με νεότερη, σύμφωνα με την οποία «διαγράφονται οι διπλές εγγραφές του πίνακα 2 που αφορά στις θέσεις των εκπαιδευτικών που μετατάσσονται υποχρεωτικά σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις διοικητικού προσωπικού της Διεύθυνσης Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Ετσι οι θέσεις στον νομό Λάρισας, από 44 που ανακοινώθηκαν αρχικά, μειώνονται σε 22 (15 στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και 7 στα ΙΕΚ Λάρισας). Η τροποποιητική απόφαση αφορά και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ ο οριστικός πίνακας (της Θεσσαλίας) μετατάξεων σε διοικητικές θέσεις, μετά τη διόρθωση έχει ως εξής:
(υπηρεσία ή φορέας Υ.ΠΑΙ.Θ.), (κλάδος/ ειδικότητα), (αριθμός θέσεων)           
Διεύθυνση Καρδίτσας ΠΕ01            4
Διεύθυνση Καρδίτσας           ΠΕ05 5
Διεύθυνση Καρδίτσας           ΠΕ06 2
Διεύθυνση Καρδίτσας           ΠΕ09 2
Διεύθυνση Καρδίτσας           ΠΕ19-ΠΕ20   2
ΙΕΚ Καρδίτσας           ΠΕ01  4
ΙΕΚ Καρδίτσας           ΠΕ05 5
ΙΕΚ Καρδίτσας           ΠΕ06 2
ΙΕΚ Καρδίτσας           ΠΕ09 4
ΙΕΚ Καρδίτσας           ΠΕ19-ΠΕ20   2
Διεύθυνση Λαρίσης   ΠΕ01 5
Διεύθυνση Λαρίσης   ΠΕ05 4
Διεύθυνση Λαρίσης   ΠΕ06 2
Διεύθυνση Λαρίσης   ΠΕ09 2
Διεύθυνση Λαρίσης   ΠΕ13 1
Διεύθυνση Λαρίσης   ΠΕ18.02         1
ΙΕΚ Λαρίσης ΠΕ01 3
ΙΕΚ Λαρίσης ΠΕ05 2
ΙΕΚ Λαρίσης ΠΕ06 2
Διεύθυνση Μαγνησίας           ΠΕ01 3
Διεύθυνση Μαγνησίας           ΠΕ06 2
Διεύθυνση Μαγνησίας           ΠΕ09 2
ΙΕΚ Μαγνησίας          ΠΕ01 3
ΙΕΚ Μαγνησίας          ΠΕ09 2
Διεύθυνση Τρικάλων ΠΕ01 2
Διεύθυνση Τρικάλων ΠΕ05 2
Διεύθυνση Τρικάλων ΠΕ06 2
Διεύθυνση Τρικάλων ΠΕ09 1
ΙΕΚ Τρικάλων            ΠΕ05 3
ΙΕΚ Τρικάλων            ΠΕ06 2
ΙΕΚ Τρικάλων            ΠΕ09 1.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Υπενθυμίζεται πως για τις θέσεις αυτές, το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ηλεκτρονική σελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr στην οποία πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Μέχρι χθες, πάντως, στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είχε αποσταλεί κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα εκπαιδευτικών, όπως μεταξύ άλλων, αν όλοι οι καθηγητές (των εμπλεκόμενων κλάδων) μπορούν να καταθέσουν αίτηση και για ποιες περιοχές ή για την επιβεβαίωση της μοριοδότησης.
 Στην απόφαση σημειώνεται πως «οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες συναφείς με τις θέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και σε κατηγορίες με τις θέσεις της παραγράφου 2 ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καλούνται από τις 14-8-2013 έως και τις 23-8-2013, να υποβάλλουν σχετική αίτηση προτίμησης, προκειμένου να συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις.
Οι αιτήσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό αυτό ηλεκτρονική σελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Τα μόρια που οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν μέσω των, κατά την προηγούμενη παράγραφο, ηλεκτρονικών αιτήσεων αφορούν τα κάτωθι: τη συνολική τους προϋπηρεσία, τους οικογενειακούς λόγους, τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, την κατοχή επιπλέον πτυχίων, την κατοχή μεταπτυχιακών και την κατοχή διδακτορικών.
Η μοριοδότηση των τριών πρώτων κριτηρίων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του Π.Δ. 50/1996 (Α` 45), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» καταλήγει η υπουργική απόφαση .
ΟΛΜΕ
Για το ίδιο θέμα η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και με απόντες τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος υπέγραψε αποφάσεις για την υποχρεωτική μετάταξη 4.692 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, αλλά και στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει αυθαίρετα υπεράριθμους πάνω από 6.000 εκπαιδευτικούς ερήμην των υπηρεσιακών συμβουλίων!
Αυτές οι αποφάσεις θέτουν σε ομηρία τους εκπαιδευτικούς, δημιουργούν σοβαρές ανατροπές στους οικογενειακούς τους προγραμματισμούς, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη.
Οπως είναι γνωστό, με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4172/13 η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της πολιτικής της κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου και της διάλυσης των εργασιακών μας σχέσεων. Έτσι, μετά την καρατόμηση Τομέων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και τη διαθεσιμότητα-απόλυση των συναδέλφων των αντίστοιχων ειδικοτήτων, σειρά έχει το ξεκλήρισμα εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων μέσα από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι την Κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ένα σχολείο με λιγότερους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, τι μαθήματα θα γίνονται, ποιοι θα τα διδάσκουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τις υποχρεωτικές μετατάξεις των συναδέλφων που χαρακτηρίζει αυθαίρετα ως «πλεονάζον προσωπικό», ενώ αυθαίρετα επίσης δεν προχώρησε εδώ και αρκετούς μήνες στην υλοποίηση της δικής του προκήρυξης εθελοντικών μετατάξεων 940 θέσεων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρά το γεγονός πως οι αιτήσεις υπερκάλυπταν τη ζήτηση. Είναι έτσι σαν να τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς.
Να σημειώσουμε ακόμα πως, ενώ στην απόφαση του υπουργού τίθενται απαράδεκτα χρονικά πλαίσια για τις αιτήσεις (14-23/8), μένουν αναπάντητα πολλά και σοβαρά ερωτήματα των εκπαιδευτικών, τα οποία δεν είναι σε θέση να τα απαντήσουν ούτε οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ούτε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας!
Για τον κλάδο μας, να το ξεκαθαρίσουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο πως τα «πλεονάσματα» και οι «υπεραριθμίες» που παρουσιάζονται στην Υπουργική Απόφαση κατά Δ/νση και Περιφέρεια Εκπ/σης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής, είναι κατασκευασμένα λόγω της αύξησης του ωραρίου, οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονται ως οργανικά υπεράριθμοι επειδή υπολογίζεται μόνο η πρώτη ανάθεση και δεν λαμβάνονται υπόψη οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων από τον Σεπτέμβρη. Τα σχολεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη και το Υπουργείο Παιδείας θα έχει πλήρη την ευθύνη για αυτό.
Με βάση τα παραπάνω, εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτές τις στημένες λίστες της καρατόμησης και της απαξίωσης των Εκπαιδευτικών και του Δημόσιου Σχολείου. Απαιτούμε από τον υπουργό Παιδείας:
Να σταματήσουν οι διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων. Να προχωρήσει στην ικανοποίηση όσων αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών έχουν κατατεθεί εθελοντικά. Να υπολογιστούν τα κενά των σχολείων στις αρχές του Σεπτέμβρη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι τις νόρμες των μνημονιακών συμφωνιών.
Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να οργανώσουν την επόμενη εβδομάδα, από 21 ως 23 Αυγούστου, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Δ.Ε. και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις» καταλήγει η ΟΛΜΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass