Απαιτητικά σε Πληροφορική, βατά σε Χημεία και Λατινικά

ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΤΩΝ ΓΕΛ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2024 15:50

Απαιτητικά στην Πληροφορική και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες σε Χημεία και Λατινικά κρίνονται τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων της χώρας.

Τα θέματα της Πληροφορικής στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής ήταν σαφώς πιο απαιτητικά σε σχέση με περσινά θέματα, ενώ βαθμολογίες πάνω από 85-90 είναι για πολύ καλά δουλεμένους μαθητές. Σε Χημεία της Ο.Π. Θετικών Σπουδών και της Ο.Π. Σπουδών Υγείας και Λατινικά της Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και μπορούν να χαρακτηριστούν βατά.
Αναλυτικά:
ΧΗΜΕΙΑ
Σύμφωνα με τη χημικό Βάσω Ταμπόση «Τα θέματα κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος της ύλης. Υπήρχε καλή κατανομή ως προς τον βαθμό δυσκολίας τους. Όσον αφορά τη διατύπωση των θεμάτων, υπήρχε σαφήνεια. Η έκταση, τόσο των θεμάτων όσο και των απαιτούμενων απαντήσεων ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στο πλαίσιο της τρίωρης εξέτασης. Το τρίτο και τέταρτο θέμα απαιτούσαν συνδυασμό γνώσεων από αρκετά κεφάλαια της ύλης. Ειδικά στο τέταρτο θέμα, υπήρχαν προσεκτικά διατυπωμένα ερωτήματα και τιμές δεδομένων που διευκόλυναν τους υπολογισμούς».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Για την πληροφορική ο καθηγητής Πληροφορικής Νίκος Μερεντίτης αναφέρει ότι «Τα θέματα της Πληροφορικής κρίνονται πιο απαιτητικά από τα αντίστοιχα περσινά θέματα του 2023. Δεν χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία. Συγκεκριμένα 10-14 μονάδες στο σύνολο είναι για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Αρνητικό ίσως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές μονάδες από τη «νέα ύλη» στο σύνολο των μονάδων του θέματος.
ΘΕΜΑ Α: Αναμενόμενα ερωτήματα χωρίς παγίδες.
ΘΕΜΑ Β: Το ερώτημα Β4 (2-4 μονάδες από τις 10 του ερωτήματος), θα δυσκολέψει τους μαθητές. Τα υπόλοιπα βατά, χωρίς ασάφειες.
ΘΕΜΑ Γ: Διπλή επανάληψη και έλεγχο εγκυρότητας, σαφώς πιο δύσκολο από το αντίστοιχο του 2023.
Το Γ4, αποτελεί ένα δύσκολο ερώτημα όπου οι 7 μονάδες του είναι εύκολο να χαθούν από τον μαθητή.
ΘΕΜΑ Δ:
Κλασικό θέμα Δ, αλλά με λεπτά σημεία όπου ο κώδικας θέλει προσοχή. Οι 10 μονάδες από τις 25 του θέματος απαιτούν πολύ καλή προετοιμασία από τον μαθητή».
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
Η φιλόλογος Παγώνα Πετροπούλου αναφέρει για τα θέματα των Λατινικών «Τα θέματα των Λατινικών είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και μπορούν να χαρακτηριστούν βατά και αναμενόμενα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το να είναι τα θέματα ξεκάθαρα είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές.
Οι ερωτήσεις εισαγωγής (κλειστού τύπου) και ετυμολογικών δεν δυσκόλεψαν τους μαθητές και κινήθηκαν στα περσινά φυσιολογικά επίπεδα. Η Γραμματική ακολουθεί τον τρόπο εξέτασης των προηγούμενων ετών με ζητούμενους τύπους που καλύπτουν το ευρύ φάσμα της.
Οι παρατηρήσεις στο Συντακτικό δεν είναι πολλές σε πλήθος, είναι όμως διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι αναμένεται να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass