Φιλαναγνωσία και Λουντέμης στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών

* ΒΑΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛ * ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ * ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ * ΣΤΟ 20% Η ΑΠΟΧΗ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2024 7:10

Της Νατάσας Πολυγένη

Χαμόγελα αισιοδοξίας χθες για τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΕΠΑΛ που μπήκαν στον στίβο των Πανελλαδικών με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Τα θέματα χαρακτηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς βατά και διατυπωμένα με σαφήνεια. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε θέματα που αφορούν το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, ενώ στο λογοτεχνικό κείμενο κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, διαβάζοντας απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα». «Τα θέματα των Νέων Ελληνικών του ΕΠΑΛ δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερες δυσκολίες και εκπλήξεις. Τα δύο κείμενα που δόθηκαν και οι εκφωνήσεις των ασκήσεων χαρακτηρίζονται από σαφήνεια» σχολιάζει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ζέρβας δήλωσε ότι η διαδικασία κύλησε ομαλά, δίχως απρόοπτα και προβλήματα, και η αποχή κυμάνθηκε περίπου στο 20%.
Η αγωνία κορυφώνεται σήμερα για τους 2.500 περίπου υποψηφίους των Γενικών Λυκείων του Νομού Λάρισας που ρίχνονται σήμερα στη «μάχη» με το μάθημα Γενικής Παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στη συνέχεια, αύριο Σάββατο, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Ευχές και μηνύματα στους υποψηφίους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις απευθύνουν οι βουλευτές του νομού ΝΔ Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη και ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Βασιλική Ζιάκα, ο ΔΔΕ κ. Νίκος Ζέρβας, ο δήμαρχος Κιλελέρ Κ. Θανάσης Νασιακόπουλος και η ΔΑΚΕ Καθηγητών Ν. Λάρισας.
*Ο δήμαρχος Λαρισαίων Θ. Μαμάκος στο μήνυμά του εύχεται στους υποψηφίους καλή δύναμη, πίστη και αισιοδοξία, και σημειώνει τα εξής: «Έχει έρθει και φέτος η στιγμή που ολοκληρώνεται ένας κύκλος μάθησης και δημιουργίας, και ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας γνώσεων και εμπειριών. Στη ζωή σας θα κληθείτε να δώσετε πολλές και διαφορετικές «μάχες». Μία από τις πρώτες μεγάλες δοκιμασίες είναι αυτή των Πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζει σήμερα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να πιστεύετε στον εαυτό σας και να παλέψετε για τις επιλογές σας, με ψυχραιμία, συγκέντρωση και καθαρό μυαλό. Εμείς οι γονείς, οι καθηγητές, οι συμπαραστάτες σας, θα είμαστε δίπλα σας και την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι η έκβαση της προσπάθειάς σας. Όσο σημαντικές, όμως, κι αν είναι αυτές οι εξετάσεις, δεν είναι μονόδρομος. Η ζωή δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει με αυτές. Άλλωστε, στην επιτυχία δε φτάνουν όσοι δεν συνάντησαν δυσκολίες, αλλά αυτοί που προσπάθησαν να τις υπερβούν και δεν το έβαλαν κάτω. Θέλω να ευχηθώ, μέσα από την καρδιά μου, καλή δύναμη σε όλες και όλους σας, να έχετε πίστη, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση σε κάθε προσπάθεια και αγώνα που δίνετε και θα δώσετε στο μέλλον, για να βγείτε νικητές».
*Η ΠΔΕ Β. Ζιάκα τονίζει ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, έναν σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό σταθμό στη ζωή των παιδιών και προσθέτει τα εξής: «Έχετε δουλέψει σκληρά τα τελευταία χρόνια, έχετε αφοσιωθεί στον στόχο σας και έχετε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξή του. Πιστέψτε στον εαυτό σας, στις δυνάμεις σας, στις ικανότητές σας και στις γνώσεις που έχετε αποκτήσει. Πάνω απ’ όλα να θυμάστε ότι είστε άξιοι και ικανοί. Τα συναισθήματά σας είναι έντονα και φυσιολογικά. Άγχος προσδοκίες και όνειρα. Αυτά τα όνειρα και τις προσδοκίες μην τις εγκαταλείψετε ποτέ. Αντιμετωπίστε τις εξετάσεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Ανεξάρτητα απ’ το αποτέλεσμα, μην ξεχνάτε πως η αξία σας ως άνθρωποι δε μετριέται με βαθμούς».
*Ο ΔΔΕ Ν. Ζέρβας εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους και τις υποψήφιες και σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εύχομαι ολόψυχα το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο αυτής της προετοιμασίας και να ανοίξει τους νέους δρόμους που επιδιώκετε, τις σπουδές που επιθυμείτε, νέους κύκλους γνώσεων και εμπειριών που έχετε ονειρευτεί και ακόμα καλύτερους που δεν έχετε φανταστεί. Να θυμάστε, βέβαια, πως δεν είναι μονόδρομος. Είναι απλώς μια ευκαιρία. Με προσήλωση στον στόχο παλεύετε, μεν, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πάντα, όμως, υπάρχει και η δυνατότητα της δεύτερης φοράς ή και της επιλογής ενός άλλου δρόμου, γι’ αυτό και δε χρειάζεται απογοήτευση. Όπως έλεγε και ο Ουαλός ποιητής Ντύλαν Τόμας: Η ζωή πάντα σου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Λέγεται «αύριο»».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass