ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2022 17:05

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Αντικείμενο σπουδών των Τμημάτων είναι τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Οικονομικά, οι Διεθνείς Σχέσεις, η Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, οι Συγκριτικοί Πολιτικοί Θεσμοί, το Διεθνές Δίκαιο, οι Θεσμοί των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών. Οι βασικοί τους στόχοι είναι η προαγωγή και η μετάδοση της γνώσης στο επιστημονικό πεδίο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, ώστε να εκπαιδευτούν οικονομολόγοι με διεπιστημονική κατάρτιση και ευρύτερη δυνατότητα κατανόησης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η κατάρτιση που προσφέρουν τα Τμήματα δίνουν στους αποφοίτους ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Οι απόφοιτοι έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομολόγων, γιατί μπορούν να καταλάβουν θέσεις, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον, μπορούν να απασχοληθούν σε ερευνητικά κέντρα με αντικείμενο τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Διεθνείς Οργανισμούς.
Οι απόφοιτοι επιπλέον, διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη λειτουργία των σύγχρονων οργανισμών και επιχειρήσεων είτε ως οικονομικά στελέχη εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, είτε ως οικονομικοί, χρηματοοικονομικοί και επιχειρηματικοί σύμβουλοι, είτε ως εξειδικευμένοι λειτουργοί και στελέχη δημόσιων και διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων.
Επομένως, απόφοιτοί τους μπορούν να εργαστούν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμένα: σε Υπουργεία, σε Διεθνείς Οργανισμούς, σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις και Διοικητικές Περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα, απασχολούνται σε:
1. Υπουργεία: Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πολιτισμού, Γεωργίας, Δημόσιας Τάξης, κ.λπ.
2. Διεθνείς Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), North Atlantic Treaty Organization (NATO), World Trade Organization (WTO), North American Free Trade Agreement (NAFTA), Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), International Monetary Fund (IMF), International Bank of Reconstruction and Development (IBRD), United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO) κ.ά.
3. Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Συμβούλιο των Υπουργών, Επιτροπή των Περιφερειών, Ευρωπαϊκή Διαμεσολάβηση, Ευρωπαϊκή Εποπτεία Προσωπικών Δεδομένων, κ.ά.
4. Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες), Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Διοικητικές Περιφέρειες, Πρόγραμμα «Ι. Καποδίστριας». Προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, αναδιανομή εισοδήματος και πολιτικές αποκέντρωσης.
5. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (προϋπολογισμός, απολογισμός, ανάλυση αποτελεσμάτων, συμπεράσματα κ.τ.λ.).
6. Εκπόνηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Υποβολή Προτάσεων (καταγραφή και ανάλυση συγκεκριμένων στόχων και ενεργειών που θα ακολουθηθούν, πορεία υλοποίησης συγκεκριμένου προγράμματος, σύνταξη προϋπολογισμών, διαδικασία υποβολής πρότασης και απαραίτητα δικαιολογητικά, επαφές με φορείς χρηματοδότησης).
7. Οργανωμένα Λογιστήρια επιχειρήσεων ή ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες Λογιστές.
8. Τράπεζες, Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας κ.λπ.).
9. Μ.Μ.Ε.
10. Πολιτικοί αναλυτές, Σύμβουλοι Πολιτικής Επικοινωνίας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος του Ο.Π.Α. εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 80, Οικονομίας. Έχουν, ακόμα, τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Για τους αποφοίτους του Τμήματος της Δυτ. Μακεδονίας, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το βιβλίο (Οκτώβριος 2021), δεν είχε ανακοινωθεί η ένταξή τους σε συγκεκριμένο Π.Ε. ή επίσημα η εγγραφή τους στο Ο.Ε.Ε. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ο.Ε.Ε. αναφέρει ως μέλη του και πτυχιούχους Οικονομικών Σχολών ή Τμημάτων Πανεπιστήμιων που θα ιδρυθούν, αρκεί να αποδεικνύεται η οικονομική κατεύθυνση. Για περισσότερες πληροφορίες για τα εργασιακά δικαιώματα μπορείτε να ανατρέχετε στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2022» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο».

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass