Πυξίδα για το μέλλον

Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Προτάσεις - συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2022 15:50

Το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει ως αντικείμενο σπουδών αφενός την εφαρμογή της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην καταγραφή, ανάλυση, σύνθεση, παραγωγή και διαχείριση του ήχου και της μουσικής πληροφορίας και αφετέρου την επιστήμη και τεχνολογία της ακουστικής.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής έχουν αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να απασχοληθούν αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη μουσική, στην παραγωγή και διαχείριση του μουσικού ήχου, καθώς και στους τομείς της τεχνολογίας των μουσικών οργάνων και της ακουστικής χώρων. Σύμφωνα με το Π.Δ. 141/2003 (Φ.Ε.Κ. 119/2003), οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρο που είναι απαραίτητη η χρήση μουσικής τεχνολογίας και ειδικότερα σε χώρους ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς, όπως η δισκογραφική παραγωγή, η διαφήμιση, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, το θέατρο και ο κινηματογράφος, η παραγωγή μουσικών παραστάσεων και συναυλιών. Οι χώροι αυτοί προσφέρουν ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων και επαγγελματικών επιλογών, αφού οι κάθε είδους σύγχρονες μουσικές παραγωγές κάνουν εκτενή χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος ασχολούνται με τα εξής:
Α) Στον χώρο της Μουσικής Τεχνολογίας:
- Σχεδιασμός και υλοποίηση μεικτών διατάξεων φυσικών και ψηφιακών οργάνων με ή χωρίς MIDI για συναυλίες και ηχογραφήσεις.
- Σχεδιασμός οργάνωση και διαχείριση ηλεκτρονικών αρχείων μουσικής και ήχου, καθώς και της σχετικής βάσης δεδομένων.
- Παραγωγή μουσικών επιλογών από έτοιμα μουσικά υλικά.
- Παραγωγή μείξεων ηχητικών υλικών για μουσική χρήση, σε συνδυασμό ήχου παραγόμενου από ψηφιακά μουσικά όργανα και ήχου φυσικών μουσικών οργάνων, με προδιαγραφές συνθέτη ή παραγωγού.
Β) Στον χώρο των Έργων Ακουστικής:
- Μελέτη και επίβλεψη ή συμμετοχή στην επίβλεψη, εργασιών ακουστικής ανάλυσης, διασποράς, ηχοαπορρόφησης και ακουστικής βελτίωσης χώρων.
- Μελέτη και επίβλεψη ή συμμετοχή στην επίβλεψη παρεμβάσεων ακουστικής βελτίωσης συνθηκών εξωτερικών και εσωτερικών ηχογραφήσεων, εκδηλώσεων και παραστάσεων.
Γ) Στον χώρο της Μηχανικής Ήχου και Ηχοληψίας:
- Σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής εγκαταστάσεων εργαστηρίου ηχογράφησης και εργαστηρίων παραγωγής τελικού προτύπου.
- Σχεδιασμός και εκτέλεση εξωτερικών και εσωτερικών ηχογραφήσεων, καθώς και ηχογραφήσεων ειδικών απαιτήσεων.
- Συντήρηση και ανανέωση εξοπλισμού και λογισμικού εργαστηρίων ήχου.
- Σχεδιασμός, χειρισμός και συντήρηση μονάδων εξωτερικών ηχογραφήσεων.
Επίσης, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος τεχνικού της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, στις ειδικότητες:
* Κλάδος ήχου και ειδικά στους υποκλάδους: α) Μηχανικός Ήχου, β) Ηχολήπτης, γ) Σχεδιαστής Ήχου.
* Κλάδος Ειδικών Εφφέ (Special Effects) και ειδικά στον υποκλάδο Τεχνικός Ειδικών Ηχητικών Εφέ με χρήση Η/Υ.
* Κλάδος Τεχνικών Εργαστηρίων και ειδικά στον υποκλάδο Τεχνικός Μίξης Ήχου.
Οι άδειες άσκησης επαγγέλματος χορηγούνται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου από τη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικ/κών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να συμμετέχουν στην εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών και πραγματογνωμοσυνών σε αντικείμενα που σχετίζονται με την παραγωγή του μουσικού προϊόντος και με το τεχνικό και καλλιτεχνικό μέρος θεμάτων που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι του Τμήματος ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της πληροφορικής για διαδικτυακές υπηρεσίες παροχής μουσικού περιεχομένου, σε μελέτες για την πιστοποίηση μουσικών οργάνων και την ακουστική χώρων, στον χώρο της ψυχαγωγίας ως υπεύθυνοι σε διαδραστικές εγκαταστάσεις και ηχητικό σχεδιασμό, κ.ά.
Οι απόφοιτοι συμπεριλαμβάνονται στο προσοντολόγιο των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π., για την πλήρωση θέσεων ηχοληπτών. Επίσης, οι απόφοιτοι εντάσσονται και στον κλάδο ΠΕ 79 Μουσικής, στην Ειδικότητα ΠΕ 79.02 Τεχνολόγοι Μουσικής Τεχνολογίας, Ήχου και Μουσικών Οργάνων και μπορούν να διδάσκουν μαθήματα της ειδικότητάς τους αποκλειστικά στα Μουσικά Σχολεία.

Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.
Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777
URL: www.orientum.gr, e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass